ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΙΑΣΗ*
Η ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος, σύμφωνα με έρευνες, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αποτελεσματικότητα και τον καταρτισμό των εκπαιδευτικών που το απαρτίζουν. Το υφιστάμενο σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών, στην Κύπρο, διορίζει εκπαιδευτικούς με βάση την πιο πάνω παραδοχή ή μήπως ο τρόπος λειτουργίας του την καταρρίπτει;
Το εν λόγω σύστημα διορισμού ισχύει στην Κύπρο από το 1976 και σύμφωνα με αυτό οι εκπαιδευτικοί διορίζονται με βασικότερο κριτήριο την ημερομηνία απόκτησης πτυχίου. Το κριτήριο αυτό έχει δείκτη προβλεψιμότητας μηδέν όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα των εκπαιδευτικών. Με μία ανασκόπηση των τρόπων διορισμού των εκπαιδευτικών σε άλλα κράτη, προκύπτει ότι η Κύπρος είναι μία από τις ελάχιστες χώρες που ακολουθούν το πιο πάνω αναχρονιστικό σύστημα διορισμού.
Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω στοιχεία, αβίαστα μπορεί κάποιος να οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι το υφιστάμενο σύστημα διορισμού πρέπει να τύχει άμεσης αλλαγής. Μια εισήγηση είναι η εφαρμογή ενός συστήματος εξετάσεων το οποίο, μετά από κάποια μεταβατική περίοδο στην οποία θα λειτουργεί παράλληλα με το υφιστάμενο σύστημα, σε ορισμένα χρόνια θα αποτελεί τον αποκλειστικό τρόπο με το οποίο θα επιλέγονται οι καταλληλότεροι/ικανότεροι, μεταξύ των υποψηφίων, εκπαιδευτικοί για διορισμό. Η εισήγηση για εισαγωγή εξετάσεων με σκοπό τον διορισμό των εκπαιδευτικών, δεν προνοεί άμεση αλλά σταδιακή κατάργηση του καταλόγου ώστε να μην αδικηθούν όσοι εκπαιδευτικοί αναμένουν για διορισμό εδώ και πολλά χρόνια. Αυτή η εισήγηση όμως, βρίσκει αντιμέτωπα συγκεκριμένα άτομα ή και οργανωμένα σύνολα, που στο βωμό της απώλειας «κεκτημένων δικαιωμάτων» παραθέτουνμια σειρά ανυπόστατων αντεπιχειρημάτων με σκοπό τη διατήρηση του υφιστάμενου συστήματος διορισμού.
Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, σε ημερίδα που διοργάνωσε τον Απρίλιο, στήριξε τις πιο πάνω θέσεις για αλλαγή του υφιστάμενου συστήματος διορισμού. Σκοπός πρέπει να είναι δυναμική διεκδίκηση των «αυτονόητων» στην εκπαίδευση, μακριά από μικροπολιτικές ή οποιεσδήποτε άλλες ιδιοτελείς σκοπιμότητες που στερούν τη δυνατότητα ποιοτικής αναβάθμισης της παιδείας στον τόπο μας!
*Φοιτητές του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου και μέλη του συμβουλίου της Ανεξάρτητης Ομάδας Διεκδίκησης για την εκπαίδευση