Mε επιτυχία διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου το τριήμερο επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Αστικός Αποκλεισμός στις Μεσογειακές Πόλεις» (“Urban Segregation in Mediterranean Cities”). Το Συνέδριο διοργάνωσε το Ερευνητικό Εργαστήριο Urban Conflicts and Segregation Studies (UCS) του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Ελλάδας και τον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Ελλάδας, κ. Θωμά Μαλούτα. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου από την 1-3 Δεκεμβρίου 2016.
Στo πλαίσιo του συνεδρίου ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας, κ. Θωμάς Μαλούτας στην εισαγωγική του ομιλία με τίτλο, “Buildingtoolstopromotecontextualawarenessandcomparativeurbanresearch”,επισήμανε την έλλειψη επαρκών ερευνητικών εργαλείων και ευέλικτων φορέων δεδομένων σε περιοχές που δε βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του διεθνούς ενδιαφέροντος και συζήτησης και αναφέρθηκε σε πρόσφατες προσπάθειες αντιμετώπισης του προβλήματος.
Η Επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Νάτια Χαραλάμπους, στο εισαγωγικό της σημείωμα αναφέρθηκε στις πολλαπλές προσεγγίσεις και στην πολυδιάστατη φύση του θέματος του αστικού αποκλεισμού και επισήμανε την ανάγκη μιας διεπιστημονικής προσέγγισης.
Ακαδημαϊκοί και ερευνητές από διαφορετικούς επιστημονικούς τομείς (κοινωνιολογία, αστική γεωγραφία, ανθρωπολογία, αρχιτεκτονική, πολεοδομία και αστικό σχεδιασμό), συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων των Jesus Leal (Universidad Complutense de Madrid), Jorge Malleiros (Universidade Nova de Lisboa), Ιωάννη Σαγιά (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), Ann Legeby (KTH Royal Institute of Technology), Haim Yacobi (Ben Gurion University), Γιάννη Παπαδάκη (Πανεπιστήμιο Κύπρου), Dominique Riviere (University Paris-Diderot), Nikos Karadimitriou (University College London), παρουσίασαν εισηγήσεις σε σχέση με θέματα αστικού αποκλεισμού και κοινωνικών ανισοτήτων τόσο σε χώρους κατοίκισης όσο και σε δημόσιους χώρους των μεσογειακών πόλεων.
Οι οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές που ακολουθήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες, η διεύρυνση των ανισοτήτων και η επαναφορά τους στο προσκήνιο ως ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και οι πρακτικές ευαισθητοποίησης του κοινού σε σχέση με το φαινόμενο του κοινωνικού αποκλεισμού στο αστικό περιβάλλον αποτέλεσαν τις κύριες θεματικές του συνεδρίου.
Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις εισηγήσεις τους και να εμπλακούν σε δημιουργικό διάλογο με ακαδημαϊκούς και ερευνητές σε συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης.