Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Γραμματισμός και Σύγχρονη Κοινωνία»


Πραγματοποιείται στις 23 και 24 Οκτωβρίου 2015 στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία στη Λευκωσία Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Γραμματισμός και Σύγχρονη Κοινωνία Συνθέτοντας Κοινωνικο-πολιτισμικές, Φιλοσοφικές, Παιδαγωγικές και Τεχνολογικές Πτυχές». Πρόσκληση υποβολής εισηγήσεων -  καταληκτική προθεσμία 15 Ιουνίου 2015.

Στη σύγχρονη κοινωνία, η έννοια του γραμματισμού είναι συνεχώς μεταβαλλόμενη και ρευστή. Η δραματική αναβάθμιση της τεχνολογίας, η αλλαγή στον τρόπο επικοινωνίας και στην έννοια της πληροφορίας, καθώς και οι συνεχείς κοινωνικές αλλαγές στα κράτη, την εποχή της παγκοσμιοποίησης, αποτελούν μόνο μερικές συνιστώσες στη σύγχρονη εννοιολόγηση του γραμματισμού. Αφενός, όσον αφορά στη διαδικασία του γραμματισμού, διαπιστώνεται ότι υπάρχει μια πολλαπλότητα και συνθετότητα: πολλαπλοί γραμματισμοί, πολυγραμματισμοί, πολλοί τρόποι να γίνει κάποιος εγγράμματος--, διαφορετικοί σημειωτικοί τρόποι και συνεχώς μεταβαλλόμενα και νέα κειμενικά είδη και τροπικότητες. Αφετέρου, όσον αφορά στα άτομα και τις κοινότητες, αναδεικνύονται συνεχώς νέες κοινότητες γραμματισμού, με διαφορετικές πρακτικές. Μέσα σε όλη αυτή την πολλαπλότητα, ο ρόλος της τυπικής και της άτυπης εκπαίδευσης αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 

Επιζητώντας την πληρέστερη κατανόηση και την εκτενέστερη συζήτηση του θέματος αυτού, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, με τη συνεργασία του Πανεπιστήμιου  Κύπρου,  του Ερευνητικού Οργανισμού CARDET, της Παγκύπριας Οργάνωσης Προώθησης του Γραμματισμού, του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης, της Επιτροπής Αλφαβητισμού, της  Διατμηματικής Επιτροπής για τη Σχολική Επιτυχία και την Προώθηση του Αλφαβητισμού, και των Διευθύνσεων της  Δημοτικής, της Μέσης και  της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, διοργανώνει το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Γραμματισμός και Σύγχρονη Κοινωνία: Συνθέτοντας Κοινωνικο-πολιτισμικές, φιλοσοφικές, παιδαγωγικές και τεχνολογικές πτυχές».

Σκοπός του Συνεδρίου είναι να ενδιατρίψει στις διάφορες πτυχές του γραμματισμού, να αναδείξει συναφή με αυτές ζητήματα και να λειτουργήσει ως μια δυναμική πλατφόρμα ανταλλαγής θεωρητικών θέσεων, ερευνητικών πορισμάτων και καλών πρακτικών. Στη βάση τούτων, το Συνέδριο θα ασχοληθεί με τις ακόλουθες θεματικές:

-  Αναδυόμενος / Αναπτυσσόμενος γραμματισμός

- Γραμματισμός και διδακτικές πρακτικές στη Δημοτική και στη Μέση Εκπαίδευση

-  Πολυγραμματισμοί, πολυτροπικότητα και τεχνολογία

- Πολυγλωσσία, διγλωσσία

- Λογοτεχνία, Φιλαναγνωσία

- Γραμματισμός εκτός σχολείου

- Γραμματισμός και κοινωνικοί φορείς

- Δια βίου εκπαίδευση και γραμματισμός

- Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνίας  και γραμματισμός

- Εκπαιδευτική πολιτική και γραμματισμός

- Έρευνα και γραμματισμός

Το Συνέδριο απευθύνεται σε ακαδημαϊκούς, ερευνητές/τριες, εκπαιδευτικούς, μεταπτυχιακούς-διδακτορικούς/ές φοιτητές/τριες, εκπροσώπους ΜΚΟ και άλλων οργανισμών, που επιδεικνύουν  έμπρακτο ενδιαφέρον ή και δραστηριοποίηση στο συγκεκριμένο θέμα. Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα μπορούν να συμμετάσχουν στο Συνέδριο  είτε με απλή παρακολούθηση είτε  με εισηγήσεις σε παράλληλες συνεδρίες ή με συμμετοχή σε συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και σε βιωματικά εργαστήρια, ακόμα και με  φιλοτέχνηση αφισών. Η πραγματοποίηση του Συνεδρίου έχει καθοριστεί για τις 23 και 24 Οκτωβρίου 2015, στη Λευκωσία. 

Τις εργασίες του συνεδρίου θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν 300 άτομα και η συμμετοχή είναι δωρεάν.  Θα τηρηθεί, όμως, αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Κύριοι ομιλητές στο συνέδριο θα είναι οι:

-  Brian Street, Καθηγητής στο King´s College του Λονδίνου

- Jackie Marsh, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του  Sheffield

- Αργύρης Αρχάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










108