Με θέμα: «Η μετάφραση της γαλλικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα και την Κύπρο (19ος-21ος αιώνας)
Το Τμήμα Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνεργασία με το Τμήμα Γαλλικής Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και με την υποστήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού συνδιοργανώνουν διήμερο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Η μετάφραση της γαλλικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα και την Κύπρο (19ος-21ος αιώνας). Το Διεθνές Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 8 και Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016, στο Αμφιθέατρο Β108 του Κτηρίου Συμβουλίου-Συγκλήτου «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης» στην Πανεπιστημιούπολη (Λεωφ. Πανεπιστημίου 1, Αγλαντζιά).
24 ακαδημαϊκοί, μεταφραστές και μελετητές – Στρογγυλή τράπεζα εκδοτικών οίκων
Στο Συνέδριο θα παρουσιαστούν ανακοινώσεις από 24 ακαδημαϊκούς, μεταφραστές και μελετητές από διάφορα ευρωπαϊκά και μη ανώτατα ακαδημαϊκά και πολιτιστικά ιδρύματα: το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πατρών, την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Ελλάδος, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Paul-Valéry ΙΙΙ–Montpellier (Γαλλία), το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ (Ν. Κορέα), και το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Οι εργασίες συνεδρίου θα ολοκληρωθούν με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στην οποία θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των εκδοτικών οίκων της Ελλάδας: Άγρα, Εστία και Πόλις.
Δυο αιώνες μεταφράσεων και οι συντελεστές τους
Σκοπός του συνεδρίου είναι η καταγραφή, η διερεύνηση και η μελέτη της παρουσίας της μεταφρασμένης γαλλικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα και την Κύπρο κατά τους δύο τελευταίους αιώνες με έμφαση σε ιστορικές περιόδους όπου αυτή αποτυπώνεται εντονότερη, όπως η δεύτερη πεντηκονταετία του 19ου αιώνα, ο μεσοπόλεμος, τα πρώτα δικτατορικά χρόνια και η μεταπολίτευση. Το Συνέδριο θα επικεντρωθεί στην ανάδειξη των ειδών, των συγγραφέων και των έργων γύρω από τα οποία καταγράφεται μια διαρκής μεταφραστική δραστηριότητα με μεγάλο αριθμό αναμεταφράσεων, αλλά και εμβληματικά σύγχρονα έργα.
Παράλληλα θα μελετηθούν οι συντελεστές αυτής της μεταφραστικής δραστηριότητας (μεταφραστές, συγγραφείς με σπουδαίο μεταφραστικό έργο, εκδοτικοί οίκοι, προγράμματα σπουδών μετάφρασης).
Έναρξη ‒ Χαιρετισμοί
Η τελετή έναρξης του Διεθνούς Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016, στις 9:30 π.μ., στο Κτήριο Συμβουλίου-Συγκλήτου «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης» (Αμφιθέατρο Β108) στην Πανεπιστημιούπολη.
Κατά την τελετή έναρξης θα απευθύνουν χαιρετισμούς οι, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, κα Αίγλη Παντελάκη, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, κ. Ηλίας Φωτόπουλος, και ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο, κ. René Troccaz.
Το διεθνές συνέδριο είναι ανοικτό στο κοινό.
Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα του Συνεδρίου.