Διεθνές Συμπόσιο για Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς διοργάνωσε το “Eratosthenis”

Διεθνές Συμπόσιο για Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς διοργάνωσε το “Eratosthenis”

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Διεθνές Συμπόσιο με τίτλο «Cultural Property Protection as an Enabler for Cooperation in Europe, the Mediterranean and the Gulf Region», το οποίο διοργάνωσε το Κέντρο Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, μέσω του έργου EXCELSIOR H2020 Teaming Project και του Τομέα Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Cultural Heritage Cluster). Το Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε στις 20 και 21 Απριλίου 2026, στο Αμφιθέατρο «Κωνσταντίνος Λεβέντης» της Πινακοθήκης Α.Γ. Λεβέντη, στη Λευκωσία.

Η διοργάνωση συγκέντρωσε περισσότερους από είκοσι διακεκριμένους ομιλητές διεθνούς κύρους, εκπροσωπώντας ευρωπαϊκούς θεσμούς, διεθνείς οργανισμούς, αρχές επιβολής του νόμου, μουσεία, ακαδημαϊκά ιδρύματα και εθνικούς φορείς. Κοινός στόχος αποτέλεσε η ενίσχυση της συνεργασίας για την αντιμετώπιση μιας από τις πλέον επείγουσες παγκόσμιες προκλήσεις: της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών και της λεηλασίας αρχαιολογικών χώρων.

Το Συμπόσιο τελούσε υπό την αιγίδα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χρηματοδοτήθηκε από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και την Πρεσβεία της Ιταλίας στην Κύπρο. Πραγματοποιήθηκε επίσης με την υποστήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κύπρου, του Τμήματος Αρχαιοτήτων, της Αστυνομίας Κύπρου, της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.

Στρατηγικός διάλογος στο σταυροδρόμι τριών περιοχών

Σε ευθυγράμμιση με τις Πολιτικές Κατευθυντήριες Γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2024–2029) και τον πυλώνα «Reuniting our societies, supporting our young people», το Συμπόσιο  ανέδειξε την Κύπρο και το Κέντρο Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ ως στρατηγικό περιφερειακό κόμβο στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και της περιοχής του Κόλπου.

Κατά τη διάρκεια δύο ημερών, οι συμμετέχοντες εξέτασαν νομικές, εγκληματολογικές, τεχνολογικές και γεωπολιτικές διαστάσεις της προστασίας πολιτιστικών αγαθών, μέσα από τέσσερις θεματικές ενότητες:

  • Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Θεσμικές Προσεγγίσεις
  • Επιχειρησιακά Εργαλεία και Εφαρμογές Πεδίου
  • Μουσεία και Εθνικές Αρχές στην Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς
  • Νομικές και Εγκληματολογικές Προσεγγίσεις

Συμμετοχή υψηλού επιπέδου

Η Τελετή Έναρξης πραγματοποιήθηκε στις 20 Απριλίου 2026, με χαιρετισμούς από την Α.Ε. Δρ Βασιλική Κασσιανίδου, Υφυπουργό Πολιτισμού της Κύπρου, τον Δρ Πανίκο Πουργουρίδη, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, την Α.Ε. Antonella Cavallari, Πρέσβειρα της Ιταλίας στην Κύπρο, τον Α.Ε. Sergii Nizhynskyi, Πρέσβη της Ουκρανίας στην Κύπρο, τη Δρ Katariina Leinonen από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, την κα Medea Sogor Ekner, Γενική Διευθύντρια του ICOM, καθώς και τον Καθηγητή Διόφαντο Χατζημιτσή, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Κέντρου Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ.

Μεταξύ των κεντρικών ομιλητών περιλαμβάνονταν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG EAC), του ICOM, του ICCROM, του UNODC, της INTERPOL, της OSCE Heritage Crime Task Force, της Ιταλικής Διοίκησης Carabinieri για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, της Αστυνομίας Κύπρου, καθώς και οργανισμών από την περιοχή του Κόλπου, όπως τα Qatar Museums, η Qatar National Library και η Saudi Heritage Commission. Συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι εθνικών φορέων και κορυφαίων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, μεταξύ των οποίων το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, το Καθολικό Πανεπιστήμιο του Μιλάνου και η Έδρα UNESCO του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Στο πλαίσιο του Συμποσίου, το Κέντρο Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ παρουσίασε την πλατφόρμα V.E.R.I.T.A.S., ένα καινοτόμο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης για τον εντοπισμό παράνομα διακινούμενων έργων τέχνης σε διαδικτυακές αγορές, αναδεικνύοντας τη συμβολή της Κύπρου στην ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Tags ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ, ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ

Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.