Διεθνής αναγνώριση ερευνητικής ομάδας του Nireas-International Water Research Center Πανεπ. Κύπρου


Ο Δείκτης Απήχησης (ImpactFactor) και η Σημασία του

Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται μεγάλη αύξηση στην παραγωγή επιστημονικής γνώσης υπό τη μορφή δημοσιευμένων εργασιών. Συνεπώς, το θέμα που προκύπτει είναι πώς μπορεί να εκτιμηθεί σωστά η ποιότητα των δημοσιευμένων άρθρων. Το γεγονός αυτό δημιούργησε την ανάγκη για ανάπτυξη και χρήση διεθνών δεικτών μέτρησης, όπως η έννοια του «Impact Factor», η οποία περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1955 από τον ιδρυτή των «Institute for Scientific Information» (ISI) και «Science Citation Index» (SCI), Dr. Eugene Garfield και χρησιμοποιήθηκε στις αρχές του 1960. Ο Δείκτης Απήχησης όπως αναφέρεται στα ελληνικά, ορίζεται ως το πηλίκο του αριθμού αναφορών σε άρθρα δημοσιευμένα στο περιοδικό σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο προς τον αριθμό άρθρων δημοσιευμένων στο περιοδικό κατά την περίοδο αυτή. Όσο ψηλότερος είναι ο δείκτης ενός επιστημονικού περιοδικού τόσο πιο μεγάλη είναι και η σπουδαιότητά του. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι τα επίπεδα των δεικτών αυτών διαφοροποιούνται ανάλογα με την επιστημονική περιοχή και γνωστικό αντικείμενο. Επιπρόσθετα, ο δείκτης αυτός σε συνδυασμό με τις ετεροαναφορές, δηλαδή τις αναφορές τρίτων σε επιστημονικά άρθρα, αποτελούν πλέον μερικά από τα σημαντικότερα κριτήρια για θέματα, όπως είναι οι χρηματοδοτήσεις ερευνών καθώς και η ακαδημαϊκή εξέλιξη. Στα πλαίσια αυτά, υπάρχουν και οι επιστημονικοί δείκτες «Essential Science IndicatorsSM» που ανακοινώνονται από τους Thomson Reuters και προσδιορίζουν τα επιστημονικά άρθρα σε 22 ερευνητικούς τομείς, τα οποία έχουν τη μεγαλύτερη απήχηση σε κάθε τομέα. Ως «Fast Breaking Papers» ορίζονται τα άρθρα τα οποία έχουν τη μεγαλύτερη επί τοις εκατόν αύξηση σε ετεροαναφορές σε καθορισμένη χρονική περίοδο και τα οποία αντιπροσωπεύουν σημαντικές πρόσφατες συνεισφορές σε διάφορα επιστημονικά πεδία.

Διεθνής Αναγνώριση για Ερευνητική Ομάδα του Nireas-IWRC

Το Φεβρουάριο του 2010, δόθηκε ο τίτλος του Fast Breaking Paper στον τομέα του Περιβάλλοντος, στην εργασία ‘M. Klavarioti, D. Mantzavinos, D. Fatta-Kassinos, «Removal of residual pharmaceuticals from aqueous systems by advanced oxidation processes», Environment International, 35, 2009, 402-417. (http://sciencewatch.com/dr/fbp/2010/10febfbp/10febfbpKass).

Η Δ. Φάττα-Κάσινου, κύριος συγγραφέας της εργασίας, είναι Eπίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Κύπρου και Διευθύντρια του Διεθνούς Ερευνητικού Κέντρου Νερού Nireas-IWRC του Πανεπιστημίου Κύπρου. Εν συντομία, η εργασία αυτή παρουσιάζει τις ερευνητικές προσπάθειες που καταβάλλονται διεθνώς για να γίνει δυνατή η απομάκρυνση φαρμακευτικών καταλοίπων από νερά αλλά και υγρά απόβλητα μέσω ανάπτυξης και εφαρμογών τεχνικών και συστημάτων προχωρημένης χημικής οξείδωσης. H εργασία αυτή έγινε στα πλαίσια της ανεξάρτητης μελέτης της μεταπτυχιακής τότε φοιτήτριας του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος, κ. Μ. Κλαβαριώτη, η οποία εκπονεί σήμερα διδακτορική διατριβή υπό την καθοδήγηση του Επίκουρου Καθηγητή Κ. Κωσταρέλου, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Nireas-IWRC. Ο τομέας αυτός αποτελεί την κύρια ερευνητική δραστηριότητα της συγκεκριμένης ερευνητικής ομάδας με επικεφαλής τη Δρ. Δ. Φάττα-Κάσινου.

Το ίδιο αυτό επιστημονικό άρθρο παραμένει από το 2009 έως και σήμερα το άρθρο με το μεγαλύτερο αριθμό ετεροαναφορών του περιοδικού Environment International.

Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε ως είθισται, ο συντελεστής απήχησης του επιστημονικού αυτού περιοδικού για το 2012. O συντελεστής είναι 6,248 και τοποθετεί το περιοδικό αυτό στην πρώτη θέση των επιστημονικών περιοδικών στον τομέα της Επιστήμης και Μηχανικής Περιβάλλοντος του εκδοτικού οίκου Elsevier που είναι ο σημαντικότερος εκδοτικός οίκος σήμερα σε θέματα επιστημών και ιατρικής. Ενδεικτικά αναφέρονται ότι τα περιοδικά ScienceoftheTotalEnvironment (3,258), WaterResearch (4,655), Chemosphere (3,137), AppliedCatalysisB: Environmental (5,825), EnvironmentalScienceandTechnology (5,257) είναι μερικά από τα πιο σημαντικά επιστημονικά περιοδικά στο εν λόγω τομέα. H επιτυχία της επιστημονικής αυτής δημοσίευσης είναι επομένως πολύ σημαντική σε διεθνές επίπεδο. (http://www.journals.elsevier.com/environment-international).

Συνεχιζόμενη Ερευνητική Δραστηριότητα

Η έρευνα που διεξάγεται στον τομέα της προχωρημένης χημικής οξείδωσης υγρών αποβλήτων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, έχει τύχει σημαντικής χρηματοδότησης τα τελευταία χρόνια μέσω διαφόρων ερευνητικών έργων η χρηματοδότηση των οποίων εξασφαλίστηκε μέσα από ανταγωνιστικά προγράμματα όπως για παράδειγμα: 1) WINEC (LIFE08 ENV/CY/000455), 2) MEDOLICO (ENPI, I-B/2.1/090) 3) ΔΙΑΤΟΧΗ (ΑΠΟΕΜ/0505/02), 4) PHAREM (ΑΕΙΦΟ/0506/16), 5) Estrogens (PROEM/0308/06), 6) SolTec (ΑΕΙΦΟΡΙΑ/0308/BIE/01), 7) IX-Aqua (UPGRADING/DURABLE/0308/07), 8) DARE (COST Action TD0803), 9) TOMIXX (PΕΝΕΚ/0609/24), 10) SOLIVAL (AEIFORIA/ΦΥΣΗ/0609(ΒΕ)/12), 11) PhotoGraph (UPGRADING/DURABLE/0308/07), 12) Νireas-IWRC (NEAYPODOMH/STPATH/0308/09), 13) SOLAR2D και 14)SOL-TROF, (FP7-INFRASTRUCTURES-2008), τα οποία χρηματοδοτούνται τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου με συνολικό προϋπολογισμό 6 εκατομμύρια ευρώ. Στο Ερευνητικό Κέντρο απασχολούνται πάνω από 30 ερευνητές.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










152