Διεύρυνση Συνεργασίας Κύπρου – CERN


Επίσκεψη Εκπροσώπων των Ιδρυμάτων Ανώτερης Εκπαίδευσης

Με στόχο τη διεύρυνση της συνεργασίας της ακαδημαϊκής, επιστημονικής και ερευνητικής  κοινότητας της Κύπρου με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN), καθώς και για την αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρει ο Οργανισμός στα συνδεδεμένα μέλη, πραγματοποιήθηκε κατά το διήμερο 13-14 Ιουνίου 2019, επίσκεψη εκπροσώπων των Ιδρυμάτων Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κύπρου στις εγκαταστάσεις του CERN στη Γενεύη.

Η Κύπρος κατέχει την ιδιότητα του συνδεδεμένου μέλους στο CERN από τον Απρίλιο του 2016, συμμετέχοντας ενεργά στις δραστηριότητες του Οργανισμού, με στόχο την πλήρη ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας ως μέλος του CERN. Τα ζητήματα της Συμφωνίας μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και CERN τυγχάνουν διαχείρισης από την Εθνική Επιτροπή Κύπρου – CERN η οποία συστάθηκε μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Το συντονισμό της διοργάνωσης ανέλαβε η Διεύθυνση Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΔΑΑΕ) του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και σε αυτή συμμετείχαν από Κυπριακής πλευράς η Διευθύντρια της ΔΑΑΕ Δρ Τέρψα Κωνσταντινίδου, ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) Δρ Βασίλης Τσάκαλος και εκπρόσωποι από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Frederick, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το Πανεπιστήμιο Νεάπολις, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενικής Κύπρου και το Ινστιτούτο Κύπρου.

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα αποτέλεσε το επιστέγασμα των προσπαθειών της Επιτροπής Κύπρου – CERN σε συνεργασία με τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων του Οργανισμού CERN καθηγητή Εμμανουήλ Τσεσμελή. Το πρόγραμμα του διημέρου περιλάμβανε παρουσιάσεις από λειτουργούς του CERN σε ζητήματα επιστημονικών ερευνών με πολλές προεκτάσεις σε τομείς της Φυσικής, της Ιατρικής, της Τεχνολογίας Ηλεκτρονικών Υπολογιστών κ.ά., καθώς και την αξιοποίηση ευκαιριών που παρέχει ο Οργανισμός προς τις βιομηχανίες.

Η πρώτη μέρα ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στις υπόγειες εγκαταστάσεις του μεγαλύτερου πειράματος Φυσικής στον κόσμο, ενώ κατά τη δεύτερη μέρα οργανώθηκαν στοχευμένες συναντήσεις των ακαδημαϊκών ερευνητών με επιστήμονες του CERN βάσει του τομέα εξειδίκευσής τους.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










517