Διευθυντές διαφορετικών ταχυτήτων στη δημοτική και τη γυμνασιακή εκπαίδευση


ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ Α. ΠΟΛΗ*

Με βάση  αντικειμενικά δεδομένα που θα παραθέσουμε πιο κάτω και χωρίς προσωπικές επιθέσεις, θα αποδείξουμε την άνιση μεταχείριση την οποία τυγχάνουν οι διευθυντές των δημοτικών, σε σύγκριση με τους συναδέλφους τους διευθυντές των γυμνασίων. Η ανισότητα καθίσταται εμφανής από το γεγονός ότι τόσο η γυμνασιακή, όσο και η δημοτική εκπαίδευση ανήκουν στην υποχρεωτική εκπαίδευση και στην ουσία αποτελούν τον ίδιο κλάδο..

Α. Ορισμός της έννοιας της δυσμενούς διάκρισης στο χώρο της εργασίας.

Μια ομάδα εργαζομένων υφίσταται δυσμενή διάκριση σε σχέση με άλλη  ομάδα εργαζομένων που επιτελεί ουσιωδώς όμοιο και ίσης αξίας έργο, όταν ισχύουν οι πιο κάτω προϋποθέσεις:

  1. Οι δύο ομάδες εργάζονται υπό τον ίδιο εργοδότη.
  2. Οι δύο ομάδες έχουν τα ίδια προσόντα και κάνουν την ίδια εργασία.
  3. Παρά το ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις 1 και 2 η μια ομάδα σκανδαλωδώς αμείβεται συγκριτικά πολύ λιγότερο σε σχέση με τη δεύτερη  όσο αφορά τις άμεσες και τις έμμεσες παροχές που λαμβάνει από τον  εργοδότη, καθώς  και τις συνθήκες και  όρους της παρεχόμενης εργασίας.

Το ΥΠΠ για μισό και πλέον αιώνα χειρίζεται άνισα τους  εκπαιδευτικούς  της υποχρεωτικής εκπαίδευσης¹  χωρίζοντας τους σε δύο ομάδες με εμφανώς άνισα ωφελήματα. Οι ομάδες αυτές είναι:

  1. Οι εκπαιδευτικοί της Δημοτικής Εκπαίδευσης που διδάσκουν παιδιά 5 έως 12 ετών.
  2. Οι εκπαιδευτικοί της Γυμνασιακής Εκπαίδευσης που διδάσκουν παιδιά 13 έως 15 ετών.

Τεκμηρίωση πορισμάτων μελέτης

Ο ισχυρισμός μας περί κραυγαλέα άνισης μεταχείρισης των  της Δημοτικής Εκπαίδευσης τεκμηριώνεται από τα ακόλουθα αδιάψευστα στοιχεία, τα οποία θα παρουσιαστούν υπό τη μορφή ρηματικών προτάσεων.

Β Άνιση μεταχείριση εκπαιδευτικών Δημοτικής και Γυμνασιακής Εκπαίδευσης

Β1. Επίπεδο διευθυντών

  1. Οι διευθυντές στη Μέση Εκπαίδευση  εκτελούν μόνο διοικητικά καθήκοντα, ενώ οι διευθυντές στη Δημοτική εκτελούν εκτός των 38 διοικητικών καθηκόντων που καταγράφονται στο  Σχέδιο Υπηρεσίας τους και δεκάδων άλλων που δεν καταγράφονται, διδακτικά καθήκοντα 11 έως 21 διδακτικών  περιόδων την εβδομάδα[Παράρτημα 2 ]
  2. Ποσοστό 30% έως 60% του χρόνου παρουσίας ενός διευθυντή δημοτικού αναλώνεται σε διδασκαλία. Παρόλο που τα διοικητικά καθήκοντα που αυτός αναλαμβάνει αυξάνονται κάθε χρόνο, ο διδακτικός του χρόνος παραμένει αναλλοίωτος από τη δεκαετία του 1980.
  3. Η κυβέρνηση Χριστόφια μηδένισε το διδακτικό χρόνο των διευθυντών γυμνασίων που ήταν μόνο 4 περιόδους την εβδομάδα χωρίς να δώσει ανάλογη μείωση στη Δημοτική Εκπαίδευση.
  4. Ο εβδομαδιαίος διδακτικός χρόνος ενός διευθυντή τριθέσιου δημοτικού σχολείου (21 περίοδοι ) είναι μεγαλύτερος από το διδακτικό χρόνο απλού «καθηγητή» με 20+ έτη υπηρεσίας παρόλο που ο δεύτερος δεν έχει διοικητικά καθήκοντα. (18 περίοδοι )
  5. Οι διδακτικές περίοδοι που διδάσκει ένας διευθυντής δημοτικού είναι αντιστρόφως ανάλογες του μεγέθους του σχολείου του.  Όσο πιο μικρό το δημοτικό σχολείο, τόσο πιο πολλές οι περίοδοι που διδάσκει. [ Παράρτημα 3 ] Οι Διευθυντές μικρών γυμνασίων της υπαίθρου  δεν έχουν αυξημένα διδακτικά καθήκοντα σε σχέση με τους συναδέλφους τους που διοικούν μεγάλα γυμνάσια στις πόλεις.
  6. Οι διευθυντές Γυμνασίων αμείβονται περισσότερο από τους διευθυντές Δημοτικών, εφόσον η κλίμακα των πρώτων είναι η Α13 και των δεύτερων η Α12(ii)
  7. Η μισθοδοσία διευθυντή δημοτικού εξισώνεται με τη μισθοδοσία Βοηθού Διευθυντή Α (ΒΔΑ΄)  παρόλο που ο δεύτερος δεν έχει την αποκλειστική ευθύνη διοίκησης ενός σχολείου.
  8. Ο διδακτικός χρόνος [σε περιόδους] διευθυντή μεγάλου δημοτικού σχολείου με 300+ μαθητές είναι μεγαλύτερος από το διδακτικό χρόνο ΒΔΑ΄ Γυμνασίου [ 11  περιόδους ο πρώτος έναντι 10 περιόδους ο δεύτερος ] παρόλο που ο ΒΔΑ΄ δεν έχει την αποκλειστική ευθύνη διοίκησης σχολείου.
  9. Στο γυμνάσιο ο ΒΔΑ΄ έχει 2,8 περιόδους διοικητικό  χρόνο ανά περίοδο διδασκαλίας ενώ ο διευθυντής δημοτικού έχει μεταξύ 0,67 έως 2,18 περιόδους διοικητικού χρόνου ανά περίοδο διδασκαλίας ανάλογα με το μέγεθος του σχολείου που διοικεί.
  10. Ο δ/ντής ενός δημοτικού σχολείου περνά το 31,4% έως 60% των περιόδων εργασίας μέσα στην τάξη διδάσκοντας. Ο γυμνασιάρχης  δεν διδάσκει καθόλου. [ Βλέπε και παράγραφο 1]
  11. Είναι πράγματι γεγονός ότι οι οργανικές θέσεις διευθυντών σχολείων στη Μέση Εκπαίδευση είναι το ένα τρίτο των θέσεων διευθυντών στη Δημοτική Εκπαίδευση. Το μειονέκτημα αυτό όμως υπέρ – αντισταθμίζεται για τα μέλη της ΟΕΛΜΕΚ με τις θέσεις Βοηθών Διευθυντών Α που δεν υπάρχουν στα Δημοτικά και αποτελούν στην ουσία « υπεράριθμους διευθυντές χωρίς σχολεία»

Σημειώσεις

  1. Η υποχρεωτική εκπαίδευση στην Κύπρο είναι δεκαετής και καλύπτει παιδιά ηλικίας 5 έως 15 ετών

*ΒΓΓ ΑΚΙΔΑ

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











123