Διημερίδα στο Σπίτι της Κύπρου: Ο Κυπριακός Απελευθερωτικός Αγώνας 1955-’59 στην Ελληνική Λογοτεχνία


Με μεγάλη επιτυχία, ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 10 Οκτωβρίου στην Κυπριακή Πρεσβεία Αθήνας «Σπίτι της Κύπρου» οι εργασίες της διημερίδας με θέμα: «Ο Κυπριακός Απελευθερωτικός Αγώνας 1955-’59 στην Ελληνική Λογοτεχνία», στην παρουσία πανεπιστημιακών, εκπαιδευτικών, λογοτεχνών, ανθρώπων των Γραμμάτων και πολυπληθούς ακροατηρίου. Η διημερίδα διοργανώθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων από την έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα  κ. Κυριάκος Κενεβέζος, ο οποίος αναφερόμενος στη θεματική της διημερίδας επισήμανε ότι «η πρόσληψη του Κυπριακού Απελευθερωτικού Αγώνα 1955-1959 από την Ελληνική Λογοτεχνία σε Ελλάδα και Κύπρο, παραμένει ένα ιδιαίτερα σημαντικό πεδίο φιλολογικής έρευνας προς μελέτη και αξιολόγηση. Καταλήγοντας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, «ο Αγώνας του 1955-’59 ήταν αγώνας ιδεών και ιδανικών, που καταξιώθηκε στη συνείδηση, όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά και όλων των ελεύθερων ανθρώπων, ως ένα ιστορικό γεγονός με μεγάλο πνευματικό και ηθικό περιεχόμενο. Τα γεγονότα, οι αξίες, τα ηρωικά πρότυπα αυτοθυσίας και τα διδάγματα αυτοσυνειδησίας του Αγώνα δεν άφησαν ασυγκίνητους τους λογοτέχνες στην Κύπρο, την Ελλάδα και πολλές χώρες, αλλά ενέπνευσαν μια εκτενή και πολυδιάστατη γραπτή παρακαταθήκη λογοτεχνικών, ποιητικών και πεζών κειμένων».

Μετά την εισαγωγική ομιλία του Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων κ. Αναστασίου Στέφου, παρουσίασαν εισηγήσεις ομάδα έγκριτων ομιλητών μεταξύ των οποίων:

·        Ο Ομότιμος Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ανδρέας Βοσκός, με θέμα: «Ομηρικά πρότυπα στον Κυπριακό Απελευθερωτικό Αγώνα 1955-59 και στη Λογοτεχνία του Αγώνα».

·   Η Επιθεωρήτρια φιλολογικών μαθημάτων Κύπρου κ. Γεωργία Κούμα, με θέμα: Το ήθος των αγωνιστών της ΕΟΚΑ στα κρατητήρια, όπως προβάλλεται «στα συρματοπλέγματα της σκλαβιάς» της Ζήτα Σίγμα-Ρω και στο αφήγημα «Οδός Ελευθερίας- Στάση θανάτου» του Σοφοκλή Λαζάρου.

·  Ο Φιλόλογος–Ιστορικός Ερευνητής κ. Δημήτρης Ταλιαδώρος, με θέμα: «Απομνημονεύματα: Όψιμη αποτύπωση του αγώνα της ΕΟΚΑ».

·   Ο Σχολικός Σύμβουλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μανώλης Μ. Στεργιούλης με θέμα: «Ο Κυπριακός Απελευθερωτικός Αγώνας 1955-59 στην αρθρογραφία πνευματικών ανθρώπων της Ελλάδας».  

·   Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, πρώην Πρέσβης Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργος Γεωργής με θέμα: «Ο Γιώργος Σεφέρης και ο Απελευθερωτικός Αγώνας των Κυπρίων».

·   Ο Ομότιμος Καθηγητής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Θεοδόσης Πυλαρινός με θέμα: «Το Κυπριακό (1955-59) μέσα από τις σελίδες της “Επιθεώρησης Τέχνης” και της “Νέας Εστίας”».

·   Η Φιλόλογος κ. Ελένη Αντωνιάδου με θέμα: «K ι ανάμεσα, μια μοίρα, η θάλασσα με τ' άσπρα και μαύρα της φιλιά» Τα πρώτα «κυπριακά» ποιήματα του Τίτου Πατρίκιου.

·   Η Σχολική Σύμβουλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αγάθη Γεωργιάδου, δ.φ. με θέμα: «Τα “Πικρολέμονα” του Lawrence Durrell και οι Νεοέλληνες λογοτέχνες».

Η διημερίδα συμπληρώθηκε με την παρέμβαση του ποιητή Τίτου Πατρίκιου και την παρουσίαση των συμπερασμάτων από τον κ. Μανώλη Στεργιούλη.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










164