Η ΔΗ.ΚΙ. Καθηγητών με ανακοίνωση της παραθέτει παρακάτω μερικές από τις θέσεις της για τις οποίες θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για προώθηση και υλοποίησή τους. Όπως αναφέρει, οι θέσεις αυτές συμβάλλουν αναμφισβήτητα στην αναβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου, στην καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας όλων των συναδέλφων μόνιμων, συμβασιούχων, έκτακτων και αντικαταστατών και τους καλεί να στηρίξουν την ΔΗ.ΚΙ. για υπεύθυνο συνδικαλισμό, συνεπή, έντιμο και συνεχή αγώνα προς επίτευξη των στόχων που τίθενται.
1.Παιδεία-Οικονομική Κρίση: Η ΔΗ.ΚΙ δεν πρόκειται να αποδεχθεί ποτέ τις προτάσεις/εισηγήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας που πλήττουν ανεπανόρθωτα το Δημόσιο Σχολείο και στέλλουν στην ανεργία δεκάδες εκπαιδευτικούς. Αυτό φαίνεται εξάλλου και από το γεγονός ότι η ΔΗ.ΚΙ. στήριξε στο Κ.Δ.Σ. της ΟΕΛΜΕΚ την πρόταση για μια πιο αυστηρή και αποστομωτική απάντηση στην Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία δυστυχώς απορρίφθηκε από συγκεκριμένες Κινήσεις που «νοιάζονται» για την Δημόσιο Σχολείο.
2. Μειώσεις εκπαιδευτικού προσωπικού: Η ΔΗ.ΚΙ. θα στηρίξει τις οποιεσδήποτε διορθωτικές κινήσεις γίνουν στο ΥΠΠ για άρση των στρεβλώσεων που υπάρχουν στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, αρκεί αυτές οι οποίες σχετίζονται με το εκπαιδευτικό προσωπικό, να γίνονται προγραμματισμένα και σε βάθος χρόνου, σε συνδυασμό με τις αφυπηρετήσεις, έτσι, ώστε οι διορισμένοι Έκτακτοι/Συμβασιούχοι συνάδελφοι μας να μη κινδυνεύουν να χάσουν την εργασία τους.
3. Άρση του μέτρου παγοποίησης των Προαγωγών και των Μονιμοποιήσεων των Εκπαιδευτικών: Η ΔΗ.ΚΙ. θα απαιτήσει , χωρίς καθυστέρηση ,από το ΥΠΠ την κατάθεση πρότασης στη Βουλή για άρση του μέτρου παγοποίησης των Προαγωγών και των Μονιμοποιήσεων των Εκπαιδευτικών για τη νέα σχολική χρονιά. Πρέπει να γίνει κατανοητή η ειδοποιός διαφορά των Σχολείων από τα άλλα τμήματα της Δημόσιας Υπηρεσίας, τα οποία μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν ομαλά με λιγότερες θέσεις Ανώτερων Λειτουργών. Ένα σχολείο όμως δεν μπορεί να λειτουργήσει ομαλά χωρίς Διευθυντή ή χωρίς Βοηθούς Διευθυντές.
4. Νέο Σχέδιο Αξιολόγησης των Εκπαιδευτικών και της Σχολικής μονάδας: Η ΔΗ.ΚΙ. θα αγωνισθεί για να προωθηθεί άμεσα το αίτημα για τη δημιουργία Δευτεροβάθμιου Σώματος για εξέταση των ενστάσεων για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, το οποίο δυστυχώς έχει ξεχαστεί τα τελευταία τρία χρόνια. Επίσης, κρίνεται αναγκαία η εξαγγελία σύστασης Επιτροπής Προώθησης Σχεδίου Αξιολόγησης των Εκπαιδευτικών και της Σχολικής Μονάδας.
5. Προγράμματα/Δέσμες στο Λύκειο: Η ΔΗ.ΚΙ. θα απαιτήσει την έναρξη διαλόγου με το ΥΠΠ , το συντομότερο δυνατό , για δημιουργία περιορισμένου αριθμού προγραμμάτων/δεσμών για την Β΄ και Γ΄ τάξη Λυκείου. Για το θέμα αυτό δυστυχώς κανένας διάλογος δεν έγινε την τελευταία τριετία. Θεωρούμε ότι περαιτέρω συνέχιση του σημερινού τρόπου λειτουργίας του Λυκείου (απεριόριστοι συνδυασμοί) δεν εξυπηρετεί το Δημόσιο Σχολείο.
6.A΄ Τάξη Λυκείου: To «Eνιαίο» Λύκειο έχει δημιουργήσει μεγάλο χάσμα μεταξύ της Α΄ και Β΄ τάξης Λυκείου. Η μερική εξειδίκευση στην Α΄ τάξη Λυκείου (π.χ. δύο μαθημάτων που θα επιλέγει ο μαθητής ) θεωρείται πλέον αδήριτη ανάγκη. Η ΔΗ.ΚΙ. θα αγωνισθεί για την επίτευξη της σημαντική αυτής αλλαγής.
7. Βαθμολογία Γυμνασιακού Κύκλου. Ο σημερινός τρόπος βαθμολογίας στο Γυμνάσιο είναι ισοπεδωτικός και επενεργεί σε βάρος όλων των μαθητών/τριών. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι η βαθμολογία θα πρέπει να μετατραπεί από αλφαβητική σε αριθμητική.
8. Πειθαρχία-Ευπρεπής εμφάνιση των μαθητών/τριών: Η ΔΗ.ΚΙ. θα καλέσει το Υ.Π.Π. να διακηρύξει επιτέλους την αποφασιστικότητά του για στήριξη και αναβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου, τονίζοντας προς κάθε κατεύθυνση, ότι οι Γενικοί Κανονισμοί και οι Εσωτερικοί Κανονισμοί πειθαρχίας των μαθητών/τριών θα πρέπει να εφαρμόζονται πιστά. Το Υ.Π.Π. πρέπει επιτέλους να αγγίξει το πρόβλημα των μαθητών/τριών με σοβαρές αποκλίνουσες συμπεριφορές. Λύση στο πρόβλημα πιστεύουμε, ότι θα δώσει η δημιουργία των Κέντρων Εναλλακτικής Εκπαίδευσης (Πολυθεματικά Κέντρα). Επίσης, τους μαθητές με σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες, το Υ.Π.Π. οφείλει να τους κατευθύνει (με συγκεκριμένες διαδικασίες) προς την Επαγγελματική Εκπαίδευση. Πιστεύουμε ότι η ωφέλεια για τους μαθητές αυτούς στο γνωσιολογικό τομέα από την θητεία τους στο Λύκειο είναι σχεδόν μηδενική.
9. Αλλόγλωσσοι μαθητές : Οι αλλόγλωσσοι μαθητές, οι οποίοι δεν κατέχουν την Ελληνική γλώσσα δε θα πρέπει να εγγράφονται στο Δημόσιο Σχολείο. Απαραίτητη προϋπόθεση εγγραφής τους, θα πρέπει να είναι η κατοχή πιστοποιητικού ικανοποιητικής γνώσης της ελληνικής γλώσσας. Η ΔΗ.ΚΙ. θα απαιτήσει από το ΥΠΠ να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία τάξεων υποδοχής για ένταξη των αλλόγλωσσων μαθητών με την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας προ της εγγραφής τους στο Δημόσιο Σχολείο.
10.Νέο σύστημα διορισμού: Η ΔΗ.ΚΙ. δεν πρόκειται να αποδεχθεί την εφαρμογή ενός νέου συστήματος διορισμού η οποία να αφήνει τους συμβασιούχους και έκτακτους καθηγητές εκτεθειμένους. Η απόφαση της ΠΣΓΑ της ΟΕΛΜΕΚ (στην οποία πρωτοστάτησε η ΔΗ.ΚΙ.) για το Θέμα αυτό είναι ξεκάθαρη και οφείλουν όλοι να την σεβαστούν εμπράκτως (και εντός κεκλεισμένων θυρών) και όχι μόνο λεκτικά.
11 .Η ΔΗ.ΚΙ. θα αγωνισθεί για τη δημιουργία Ταμείου Προνοίας για όσους καθηγητές μονιμοποιούνται μετά την 1.10.2011 , οι οποίοι δεν δικαιούνται ούτε επαγγελματική σύνταξη ούτε εφάπαξ. Δυστυχώς το σοβαρό αυτό θέμα που αφορά εκατοντάδες συνάδελφους, ξεχάστηκε εδώ και καιρό.
12.Η ΔΗ.ΚΙ. θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τερματισμό της άδικης και αδικαιολόγητα εσαεί αποκοπής του 2 % για επαναδιορισμό δήθεν των εκτάκτων/συμβασιούχων καθηγητών καθώς επίσης και των επιπρόσθετων τελών (πέραν του 1.5%) που καταβάλλουν οι καθηγητές όταν επισκέπτονται το Δημόσιο Νοσοκομείο. Είναι γνωστό ότι η πρόταση της ΔΗ.ΚΙ. για το θέμα αυτό δεν βρήκε ανταπόκριση από συγκεκριμένες Κινήσεις με αποτέλεσμα την εσαεί επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση σε βάρος των ήδη μειωμένων κατά 25% απολαβών μας .