ΔΗΚΙ Δασκάλων για νέο σύστημα διορισμού: Συνεχίζουμε να πορευόμαστε με υπευθυνότητα


 «Ως ΔΗ.ΚΙ. πιστεύουμε ότι ως υπεύθυνοι συνδικαλιστές οφείλουμε να  αξιολογήσουμε το Νέο Σύστημα Διορισμών στην Εκπαίδευση που έχουμε μπροστά μας αλλά κυρίως να αναστοχαστούμε τα δεδομένα μέσα στα οποία διαμορφώθηκε και κατέληξε το όλο εγχείρημα της Πολιτείας, προκειμένου να κρίνουμε σωστά και να καθορίσουμε τα υπόλοιπά μας βήματα».

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΚΙ Δασκάλων και Νηπιαγωγών μετά την ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής σε νόμο του νέου σύστηματος διορισμών στη δημόσια εκπαίδευση.      

Στη συνέχεια η ΔΗΚΙ σημειώνει τα ακόλουθα:

  1. Η ψήφιση του ΝΣΔΕ από κάποια κόμματα και η αποχή από τα υπόλοιπα αποδεικνύει τη βούλησή τους να θέσουν ένα τέρμα στην πολύχρονη προσπάθεια όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων για το ζήτημα αυτό και την εισαγωγή ενός νέου τρόπου διορισμού των εκπαιδευτικών. Στην ουσία όλα τα κόμματα συμφωνούσαν ότι έπρεπε να καταργηθεί ο υφιστάμενος κατάλογος, να μπει ένα χρονικό όριο στο μεταβατικό στάδιο ενώ υπερθεμάτισαν ως προς την κυριαρχία του κριτηρίου της εξέτασης, αφού ακόμα και  το πλέον αντιπολιτευτικό κόμμα στήριξε τη διατήρηση της μοριοδότησής του στο 50%, αν και σήμερα μιλά για «προαγωγή της παραπαιδείας πανεπιστημιακού επιπέδου και τη βιομηχανία φροντιστηρίων». Τα όσα περιττά ακούγονται από κάποια κόμματα χαϊδεύουν τα αυτιά των επηρεαζομένων, στην προσπάθειά τους να καρπωθούν τα θετικά και να αποποιηθούν τα αρνητικά.
  2. Το ΥΠΠ μέσα στην πρόταση του για το ΝΣΔΕ (Μάρτιος 2015) σημείωνε ότι προκειμένου να δώσει μια διέξοδο στη διασφάλιση των ήδη υπηρετούντων υιοθέτησε την Α΄ μεταβατική περιόδο τριών χρόνων με το υφιστάμενο σύστημα διορισμού στα πλαίσια της οποίας θα  πρόσφερε μεγάλο αριθμό διορισμών (μέχρι 500 θέσεις δόθηκαν) με την πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων αλλά και τη δημιουργία επιπρόσθετων θέσεων στον προϋπολογισμό, οι οποίες  θα πληρώνονταν πριν το Σεπτέμβριο του 2017. Η επιστολή που κατατέθηκε από τον ΥΠΠ τη μέρα της ψήφισης του ΝΣΔΕ (9.6. 2015) και αποτελεί μέρος των πρακτικών της Βουλής αναφέρει επί λέξη «Το ΥΠΠ θα προβεί στις δέουσες ενέργειες, ώστε μέχρι το 2018 να προσφερθούν συνολικά 700 θέσεις εκπαιδευτικών στη Δημοτική, Ειδική Εκπαίδευση με το υφιστάμενο σύστημα διορισμών, οι οποίες θα κατανέμονται ανά έτος στη βάση των διαπιστωμένων αναγκών». Είναι γεγονός ότι κανένα Κόμμα δεν επιχείρησε  η δέσμευση για τις μονιμοποιήσεις να ενταχθεί στον νόμο, αφού σύμφωνα με αυτούς θεωρείται παρέμβαση της νομοθετικής στην εκτελεστική εξουσία.
  3. Η ΠΟΕΔ όπως και η ΔΗΚΙ με την πρόταξη της  απόφασης της ΠΣΓΑ  για εξαίρεση όλων των  ήδη υπηρετούντων συμβασιούχων και αντικαταστατών  αγωνίστηκε στο επίπεδο του ΥΠΠ αρχικά αλλά και μέχρι τέλους στο επίπεδο των Κομμάτων, ιδιαίτερα όταν το Νομοσχέδιο είχε κατατεθεί πλέον στην Επ. Παιδείας της Βουλής. Συγκεκριμένα ως  ΠΟΕΔ αξιώναμε επέκταση των μεταβατικών σταδίων, διαφοροποίηση της εφαρμογής της προτεινόμενης νομοθεσίας για τη Δημοτική σε σχέση με τη Μέση Εκπαίδευση (λόγω των διαφορετικών δεδομένων των αφυπηρετήσεων αλλά και των χαρακτηριστικών των εκπαιδευτικών των δύο βαθμίδων), εφαρμογή της νομοθεσίας για τους αορίστου χρόνου και για τους εκπαιδευτικούς με στόχο να κατοχυρώσουμε όλους αυτούς τους συναδέλφους. Παράλληλα ως ΠΟΕΔ κατακρίναμε την υπερμοριοδότηση  και τη μορφή της εξέτασης και την ανάγκη συλλογής πτυχίων που καθόριζαν και τη φιλοσοφία του ΝΣΔΕ σύμφωνα με το ΥΠΠ.
  4. Δεν υπήρχε κοινό μέτωπο αντιμετώπισης του κρίσιμου αυτού θέματος, που αφορούσε πρώτιστα στη διατήρηση της εργασίας των συναδέλφων μας,  με την ΟΕΛΜΕΚ και την ΟΛΤΕΚ, γιατί αυτές πολύ γρήγορα  αποδέχθηκαν την κατάληξη της β΄ μεταβατικής περιόδου το 2022 και την κατάργηση του υφιστάμενου καταλόγου αφήνοντας κατά κοινή ομολογία ακάλυπτα και δικά τους μέλη.  Η στάση αυτή δημιούργησε μια δυναμική υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου και απομόνωνε επικίνδυνα την ΠΟΕΔ.
  5. Το ΥΠΠ προχώρησε σε ένα πιεσμένο χρονικά διάλογο έξω από τα θεσμοθετημένα όργανα του κοινωνικού διαλόγου, στα πλαίσια όμως του οποίου οι υπόλοιπες εκπαιδευτικές – συνδιακλιστικές οργανώσεις κατέληγαν σε συμφωνίες παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της ΠΟΕΔ. Απόδειξη τούτου είναι ότι το ΥΠΠ προχώρησε σε κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή χωρίς τη συμφωνία της ΠΟΕΔ, δημιουργώντας αρνητικά προηγούμενα.

Η ψήφιση του ΝΣΔΕ αποτελεί πια γεγονός  και διαμορφώνει τα δεδομένα των μελλοντικών διορισμών και των μονιμοποιήσεων:

-   Δεν έχουν κατοχυρωθεί όλοι οι συνάδελφοι, οι οποίοι θα υποχρεωθούν να μπουν σε μια διαδικασία εξετάσεων για να ξαναποδείξουν την επάρκειά τους.

-   Την επόμενη τριετία οι διορισμοί γίνονται με βάση τον υφιστάμενο κατάλογο.

-   Την επόμενη τριετία (α΄μεταβατικό στάδιο) σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Υπουργείου θα δοθούν 700 μόνιμες θέσεις μέσα από «διαπιστωμένες ανάγκες» σε μια περίοδο όπου οι αφυπηρετήσεις μέχρι το τέλος του 2017 είναι μηδαμινές. Οι «διαπιστωμένες ανάγκες» δημιουργούν από τη μια ανησυχία για το εάν θα υλοποιηθεί η δέσμευση και από την άλλη την προσδοκία δημιουργίας νέων θέσεων (δηλ. νέων αναγκών) διορισμού στη βάση των ίδιων δεσμεύσεων του ΥΠΠ (ώρες για υπεύθυνο τμήματος σε Δημοτική, Προδημοτική, Ειδική, κτλ.).

-   Το β΄ μεταβατικό στάδιο μετατέθηκε από το 2022 στο 2027 κατοχυρώνοντας πολύ περισσότερους συναδέλφους.

-   Η μοριοδότηση του 10% για το έτος κατάθεσης πτυχίου αποτρέπει για κάποιο χρονικό διάστημα την  κάλυψη θέσεων διορισμού από κοινοτικούς που θα εκδηλώσουν τώρα ενδιαφέρον.

Ως ΔΗ.ΚΙ.  όλο αυτό το χρονικό διάστημα και λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα όπως αναλύονται πιο πάνω, πέρα από τη θετική μας συμβολή στα πλαίσια των συλλογικών οργάνων της ΠΟΕΔ παλέψαμε με όλα τα μέσα που είχαμε στη διάθεσή μας να πείσουμε, ιδιαίτερα τους βουλευτές  του ΔΗΚΟ, οι οποίοι είχαν ρόλο κλειδί, ότι:

-   Η μεταβατική περίοδος που είχε θέσει το ΥΠΠ (μέχρι το 2022) ήταν εγκληματική, γιατί άφηνε εκατοντάδες συναδέλφους μας άνεργους, σε μια εποχή που η ανεργία καλπάζει και συνεπώς θα έπρεπε να επεκταθεί με τρόπο που να τους καλύπτει. Η διαφοροποίηση της εφαρμογής για τη Δημοτική θα έπρεπε να εφαρμοζόταν, γιατί τα δεδομένα των δύο βαθμίδων είναι πολύ διαφορετικά, κάτι που θα υποβοηθούσε την επέκταση για τη Δημοτική.

-   Οι μονιμοποιήσεις σε μια περίοδο είναι παγοποιημένες για όλη τη δημόσια υπηρεσία δε  θα έπρεπε να χαθούν και  να δοθούν στην επόμενη τριετία 2015-2018 και όχι πιο πέρα, γιατί μόνο έτσι θα μπορούσε να λειτουργήσει και η σωστή επέκταση του μεταβατικού σταδίου με τρόπο θετικό για τα μέλη μας.

-   Η αξιοποίηση του νόμου του αορίστου χρόνου με τρόπο που να κατοχυρώνει συναδέλφους με τριαντάμηνη αθροιστική υπηρεσία δε θα έπρεπε να  εγκαταληφθεί,  γι΄ αυτό και υπήρξε δέσμευση για αναζήτηση νόμιμης διαδικασίας για τροποποίηση της νομοθεσίας με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να ισχύει η νομοθεσία για τους αορίστου χρόνου δημοσίους υπαλλήλους και στην εκπαίδευση.

-   Η υπερμοριοδότηση των εξετάσεων και των πτυχίων θα  έτρεφε  τα συμφέροντα ιδιωτών.

Πιστεύουμε ότι παλέψαμε και επηρεάσαμε θετικά μέχρι και την τελευταία στιγμή όσο μπορούσαμε, για να υιοθετηθούν τα επιχειρήματά μας από τους βουλευτές, γιατί αυτοί θα έκριναν την τελική απόφαση, κάτι που έγινε σε μεγάλο βαθμό μόνο σε ότι αφορά τη σημαντική επέκταση των μεταβατικών σταδίων. Επιλέξαμε τον δρόμο αυτό αντί της  άγονης κατάκρισης των πάντων ή της παθητικής αναμονής της ψήφισης του προτεινόμενου νόμου, αφού η θέληση των πολιτικών δυνάμεων να καταλήξουν ήταν δεδομένη. Το ΝΣΔΕ δεν ήταν  για τη Δημοκρατική Κίνηση προτεραιότητα, γιατί προέχουν άλλα σημαντικά και άλυτα που θα βελτιώνουν ποιοτικά το εκπαιδευτικό σύστημα και το αποτέλεσμα δεν μπορεί να αφήνει κανέναν ικανοποιημένο όταν συνάδελφοί μας οδηγούνται στην ανεργία. Καταδικάζουμε τις ανακοινώσεις της ΑΚΙΔΑ που ψευδώς αναφέρει ότι ζήτησε σύγκληση Δ.Σ. πριν τη ψήφιση και ότι η πλειοψηφία, εννοώντας και τη ΔΗ.ΚΙ., το απέρριψε. Δεν  έγινε ψηφοφορία και η ΔΗ.ΚΙ. δεν απέρριψε το αίτημα αυτό.  Προκαλούμε  να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά της Γραμματείας. Ούτε το απορρίψαμε και μάλιστα συμφωνήσαμε και στην παραγματοποίηση όλων των κινητοποιήσεων έξω από τη Βουλή. Είναι κρίμα όταν σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές κάποιες Κινήσεις λειτουργούν με βάση τη ψηφοθηρία!!!

Ο αγώνας μας επομένως δε σταματά εδώ. Την κρίσιμη αυτή στιγμή έχουμε μπροστά μας συγκεκριμένα απορρέοντα τα οποία πρέπει να διαχειριστούμε με πολλή υπευθυνότητα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους συμβασιούχους, τους αντικαταστάτες αλλά και όλο τον Κλάδο των Δασκάλων, των Νηπιαγωγών και των Εκπαιδευτικών της Ειδικής Εκπαίδευσης. Στόχος μας:

  • Το κλείδωμα των 700 μονιμοποιήσεων μέσα στην τριετία, μέρος των οποίων θα προκύπτει από υλοποίηση εκκρεμούντων  ζητημάτων, όπως η υλοποίηση του υπευθύνου τμήματος για τη Δημοτική και η κατάκτηση καινούριων, όπως η επέκταση του θεσμού αυτού στην Προδημοτική και Ειδική, ο μηδενισμός του χρόνου του διευθυντή, η ενισχυτική διδασκαλία κ.α., που και λειτουργούν προς όφελος της Δημοτικής Εκπαίδευσης στο σύνολό της.
  • Η σωστή κατανομή των μονιμοποιήσεων κατά Κλάδο.
  • Η διαμόρφωση του περιεχομένου της εξέτασης με στόχο την αξιολόγηση των διδακτικών ικανοτήτων των εκπαιδευτικών.
  • Η εξέταση της σωστής αξιοποίησης της αλλαγής του αορίστου χρόνου σε σχέση με το νόμο που έχει ψηφιστεί, ώστε να εξασφαλιστούν όσο το δυνατό περισσότερα μέλη που σήμερα δυστυχώς μένουν εκτός.
  • Η αξίωση ενός σωστού και παραγωγικού διαλόγου για όλα τα ζητήματα που είναι ανοικτά και άπτονται μια πραγματικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και της καθημερινότητας των σχολείων.
 



Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











140