ΔΗΚΙ Δασκάλων: Όχι, για λόγους αρχής, σε συμμετοχής μας στο συνέδριο της ETUCE στα κατεχόμενα


Η Κίνηση Δασκάλων Νηπιαγωγών ΔΗΚΙ, με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι τάσσεται εναντίον της  μετάβασης της ΠΟΕΔ στα κατεχόμενα, για συμμετοχή ]στο συνέδριο της ETUCE. Στην ανακοίνωση της, η ΔΗΚΙ εξηγεί τους λόγους της αντίδρασής της:

«Ως ΔΗΚΙ, από την πρώτη στιγμή που είχαμε ενημερωθεί για τις προθέσεις της ETUCE, σχετικά με τη διοργάνωση εκπαιδευτικού συνεδρίου στα κατεχόμενα, εκφράσαμε την αντίδρασή μας και άμεσα ζητήσαμε να εγγραφεί το θέμα στο ΔΣ για συζήτηση.

Η αντίδρασή  μας ξεκίνησε από την  αμετάκλητη θέση της  ETUCE  για πραγματοποιήση  του συνέδριου στα κατεχόμενα προτάσσοντας ως κύριο, το αβάσιμο για μας επιχείρημα  της στήριξης των τουρκοκυπριακών εκπαιδευτικών οργανώσεων. Η στήριξή της θα έπρεπε να εκτείνεται και στις ελληνοκυπριακές οργανώσεις μέλη της,  με την ίδια  ένταση, στη βάση της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παράλληλα, με επιστολή της καλεί τις ελληνοκυπριακές εκπαιδευτικές οργανώσεις να συμμετέχουν συμβάλλοντας στη «επανένωση του νησιού» ενώ γνωρίζει ότι τουλάχιστον η ΠΟΕΔ  συνεργάζεται εδώ και χρόνια  με την ΚΤΟS. Επιπρόσθετα τα  δεδομένα  δε διαφοροποιήθηκαν από την αποτροπή του προηγούμενου συνεδρίου, επομένως, γιατί να διαφοροποιηθεί και η άποψή μας; Τι έχει αλλάξει από την προηγούμενη αντίδρασή μας, που μετά από την επιτυχή ακύρωση του προηγούμενου συνεδρίου,  βγήκαμε να πανηγυρίσουμε , διεκδικώντας μάλιστα η κάθε Οργάνωση το «λάβαρο» της επιτυχίας;    

Ενώπιον του Δ.Σ. ταχθήκαμε ξεκάθαρα ενάντια στη μετάβαση και συμμετοχή μας στο συνέδριο, προβάλλοντας παραιτέρω μια σειρά  σοβαρών και έγκυρων επιχειρημάτων. Πιο συγκεκριμένα:

  • Η αρνητική μας απάντηση για συμμετοχή στο συνέδριο  στηρίζεται σε  λόγους αρχής και όχι για να πάρουμε μιαν εύκολη απόφαση, όπως κάποιοι ήθελαν να παρουσιάσουν τη δική μας θέση. Δεν μπορούμε να συναινέσουμε,  ώστε ευρωπαϊκοί ή άλλοι οργανισμοί να διοργανώνουν συνέδρια  στο ψευδοκράτος που δεν είναι αναγνωρισμένο από τη διεθνή κοινότητα, που αποτελεί προϊόν της τουρκικής εισβολής,  που καταπατεί  το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
  • Η ETUCE  διακηρύσσει με κάθε ευκαιρία ότι δεν υπεισέρχεται στις  πολιτικές των κρατών και σε εθνικά ζητήματα,  όπως έπραξε και για την αναγνώριση της εκπαιδευτικής οργάνωσης (DAU-SEN) η οποία δεν είναι εγγεγραμμένη στον έφορο εταιρειών της Κυπριακής Δημοκρατίας, όταν η ΠΟΕΔ υπέβαλλε ενστάσεις για τη συμμετοχή της ως κανονικό μέλος στην ΕΤUSE. Ωστόσο η επιστολή της έχει έντονη πολιτική χροιά, αφού παρόλο που  καταγράφει σε επιστολή της ότι δεν αναγνωρίζει το  ψευδοκράτος, μετατρέπει ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής σε μια δικοινοτική διαφορά,  την οποία  μας καλεί να επιλύσουμε.
  • Θεωρείται δεδομένη για μας αξιοποίηση της πιθανής πραγματοποίησης του συνεδρίου στα κατεχόμενα από την τουρκική και όχι μόνο διπλωματία για σκοπούς αναγνώρισης του ψευδοκράτους.
  • Η πολύ πιθανή  χρήση του παράνομου αεροδρομίου αυξάνει τον κίνδυνο για έναρξη απευθείας πτήσεων, ενώ  η ασφάλεια των συνέδρων σε ένα παράνομο κράτος  μένει μετέωρη;
  • Είναι αυτός ο τρόπος να δηλώσουμε την στήριξη μας στους τουρκοκύπριους εκπαιδευτικούς; Πραγματική στήριξη τους θα ήταν η διοργάνωση του συνεδρίου στις ελεύθερες περιοχές κάτω από τη δική τους ευθύνη, στέλλοντας το μήνυμα της στέρησης στην ελευθερία έκφρασης , στον ίδιο τους τον τόπο.
  • Η δήλωση από μέρους της ETUCE ότι «ανεξαρτήτως εξελίξεων το συνέδριο  θα υλοποιηθεί αμετάκλητα και ότι ενδεχόμενες πολιτικές παρεμβάσεις από μέλη του Κοινοβουλίου ή πρεσβείες δεν θα αναστείλουν την όλη διοργάνωση» αποτελεί ξεκάθαρη απειλή, υποτίμηση  των Οργανώσεων μας  αλλά και έλλειψη σεβασμού. Μια λογική αντίκρυση του ζητήματος θα ήταν η πραγματοποίηση του συνεδρίου στη νεκρή ζώνη στέλλοντας  ένα μήνυμα κατά της διχοτόμησης. Εις απογοήτευσή μας οι τουρκοκυπριακές εκπαιδευτικές οργανώσεις δεν πίεσαν προς την κατεύθυνση αυτή.  Μήπως  και κρύβουν κάτι άλλο στο πίσω μέρος της σκέψης τους;

Έχοντας υπόψη τα πιο πάνω, καθώς επίσης και τη ξεκάθαρη θέση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για αποφυγή συμμετοχής στο συνέδριο, η ΔΗ.ΚΙ καλεί τις υπόλοιπες κινήσεις, που αντίκρυσαν το όλο ζήτημα από άλλη σκοπιά και τάχθηκαν υπέρ της συμμετοχής  μας, είτε  ζήτησαν κάποιες εγγυήσεις για να συναινέσουν, όπως διαφοροποιήσουν τη θέση τους,ώστε από κοινού να αποτρέψουμε τη διεξαγωγή του συνεδρίου ή  έστω να πετύχουμε όπως αυτό γίνει στη νεκρή ζώνη».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










185