Η ΔΗΚΙ Δασκάλων με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι κρίνοντας τα δεδομένα της στελέχωσης των σχολείων κατά τη φετινή χρονιά σημειώνουμε τα πιο κάτω:
Έγκαιρη στελέχωση σχολείων: Επείγουν οι αναγκαίες νομοθετικές και άλλες ρυθμίσεις που να επιτρέπουν την έγκαιρη στελέχωση των σχολείων, ώστε να μη χάνεται πολύτιμος εκπαιδευτικός χρόνος.
Αποσπάσεις: Μέρος του πιο πάνω προβλήματος αποτελεί και η μη έγκαιρη ανακοίνωση των αποσπάσεων, που για μια ακόμη φορά παρατηρούμε πως δεν έχουν γίνει απόλυτα στη βάση των κριτηρίων που είχαν ανακοινωθεί αλλά κυρίως δεν ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις εκπαιδευτικές ανάγκες των σχολικών μονάδων.
Συμβασιούχοι με το καθεστώς του αντικαταστάτη: Μας βρίσκει κάθετα αντίθετους ο διορισμός συναδέλφων, που πληρούν μόνιμες ανάγκες, με το καθεστώς του αντικαταστάτη αντί αυτό του συμβασιούχου και ζητούμε αναδρομικό διορισμό τους στη θέση συμβασιούχου, όπως ήταν και η ξεκάθαρη δέσμευση τόσο του ΥΠΠ. Επιπρόσθετα καλούμε το ΥΠΠ και τη ΔΔΕ να δράσουν προληπτικά, ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο αυτό την επόμενη χρονιά.
Υπεύθυνος Τμήματος: Το ΥΠΠ δεν προχώρησε στην υλοποίηση της συμφωνίας του Υπεύθυνου Τμήματος για τα Δημοτικά ή έστω για μια τάξη, που ισοδυναμεί με τον διορισμό ελάχιστων εκπαιδευτικών, θέτοντας εν αμφιβολία την υλοποίηση της συμφωνίας, η οποία θα πρέπει να επεκταθεί στην Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση.
Παραβατικότητα: Η πρακτική που έχει υιοθετηθεί από πέρσι για στοχευμένη ενίσχυση σχολείων που παρουσιάζουν προβλήματα παραβατικότητας με διορισμό μικρού αριθμού εκπαιδευτικών (προς προσωρινή αντικατάσταση της συμβολής του υπεύθυνου τμήματος στην άμβλυνση της παραβατικότητας) δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ως μόνιμη λύση. Όμως αποτελούσε μια έκτακτη προσπάθεια στήριξης σχολικών μονάδων που αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα παραβατικότητας. Φέτος δεν έχουν διοριστεί συνάδελφοι για τον σκοπό αυτό, οι οποίοι θα συνεργάζονταν με την ΟΑΠ, η οποία είναι υποστελεχωμένη, όπως και η ΥΕΨ.
Αντικαταστάτες: Επιβάλλεται η αποστολή αντικαταστατών στα σχολεία με το ωράριο που διορίζονταν στη Δημοτική Εκπ., πριν την εφαρμογή της νέας τακτικής από πλευράς ΥΠΠ και ΕΕΥ, γιατί σε αντίθετη περίπτωση δημιουργούνται προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων. Επείγει επίσης η βελτίωση του όλου μηχανισμού αποστολής αντικαταστατών στα σχολεία.
Ενσωμάτωση των ΤΠΕ: Οι ώρες τοπικού συντονιστή για τους ΗΥ δεν είναι θεσμοθετημένες τη στιγμή που έχουν σημαντικά καθήκοντα και που σύμφωνα με τα ΝΑΠ « η συνετή χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) αποτελεί μία από τις οκτώ κομβικές ιδιότητες, ικανότητες και δεξιότητες που απαιτούνται στην κοινωνία του 21ου αιώνα και που πρέπει να διαθέτουν οι μαθητές στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο». Επιπρόσθετα οι ώρες που διατίθενται από το Υπουργείο για συμβουλευτικό έργο είναι δυσανάλογο του όγκου της εργασίας που απαιτείται σε ολόκληρη την Κύπρο.
Ενισχυτική Διδασκαλία: Πρέπει να επανέλθει θεσμοθετημένα ο θεσμός της ενισχυτικής διδασκαλίας.
Διδασκαλία παιδιών που δεν έχουν μητρική γλώσσα τα ελληνικά: Πέρα από τη διακηρυγμένη πολιτική για τη Διαπολιτισμική Αγωγή και Εκπαίδευση, επιβάλλεται το ξεκαθάρισμα των μηχανισμών υλοποίησης των στόχων της, συμπεριλαμβανομένων και του χρόνου που διατίθεται για διδασκαλία των μαθητών αυτών.
Ώρες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης: η αναλογία χρόνου παροχής ειδικής αγωγής στους μαθητές έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ οι ειδικοί εκπαιδευτικοί υποχρεώνονται να μεγαλώνουν τις ομάδες των μαθητών τους, αφού εγκρίνονται επιπρόσθετοι μαθητές μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, με αποτέλεσμα να μειώνεται και η αποτελεσματικότητα του έργου τους.
Διοίκηση κοινοτικών τμημάτων νηπιαγωγείων: Παρόλο που φαίνεται ότι έχει δοθείο διοικητικός χρόνος στις διευθύντριες/διευθύνουσες για τα κοινοτικά τμήματα των νηπιαγωγείων, αυτός θα πρέπει να θεσμοθετηθεί ενώ πρέπει να διευθετηθεί και η απουσία γραμματειακού προσωπικού στα νηπιαγωγεία.
Προαιρετικά Ολοήμερα: Η υπαγωγή των Προαιρετικών Ολοημέρων στο καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών είχε ως συνέπεια, πέρα της καταρράκωσης των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων, δυσμενείς συνέπειες για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα ΠΟΣ, αφού τίθεται εν αμφιβόλω η σύνδεση του πρωινού δημόσιου σχολείου με το πρόγραμμα των ΠΟΣ και παράλληλα μένουν αναπάντητα ερωτήματα, που αφορούν στην ασφάλεια των εργαζομένων και των μαθητών. Παρά τις ορθές προθέσεις του ΥΠΠ να προσθέσει την Τετάρτη, αυτό έγινε την τελευταία στιγμή χωρίς να προηγηθεί σωστή προετοιμασία. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια! Το ΥΠΠ οφείλει να προχωρήσει σε αξιολόγηση και βελτίωση του θεσμού των ΠΟΣ αλλά και των ΕΟΣ.
Το ΥΠΠ και το Υπ. Οικονομικών οφείλουν, στη βάση των διακηρύξεών της Κυβέρνησης για εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, να προχωρήσουν στην άμεση θεσμοθέτηση αναγκαίων άτυπων συμφωνιών, αναθεώρηση ή υλοποίηση θεσμών που έχουν ήδη συμφωνηθεί και δεν έχουν υλοποιηθεί, για ποιοτικότερη εκπαίδευση και ορθότερη στελέχωση των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων.