Η Δημοκρατική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών, με ανακοίνωση της αναφέρει ότι αξιολογώντας τα δεδομένα στελέχωσης όπως διαμορφώθηκαν μέχρι στιγμής επιθυμεί να ξεκαθαρίσει ότι η έγκριση των 147 θέσεων από το Υπουργικό Συμβούλιο για τη Δημοτική Εκπαίδευση καλύπτει στον μεγαλύτερο βαθμό πάγιες παραμέτρους στελέχωσης και δεν αποτελεί υπέρβαση του Υπουργείου Παιδείας &Πολιτισμού (ΥΠΠ), όπως το ίδιο το παρουσιάζει.
Συνεχίζοντας προσθέτει:
«Μέχρι την έγκριση των θέσεων αυτών από τη Βουλή μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς επαναλαμβάνεται το περσινό φαινόμενο, όπου ένας σημαντικότατος αριθμός συναδέλφων θα διοριστούν ως αντικαταστάτες και όχι ως συμβασιούχοι. Την ευθύνη φέρει ακεραία το ΥΠΠ, που δεν υπολόγισε σωστά τις ανάγκες για να διαφοροποιήσει την «οροφή» που τέθηκε, όπως φαίνεται στον μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό του ΥΠΟΙΚ.
Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας, γιατί το ΥΠΠ αναγνώρισε την αναγκαιότητα για ενίσχυση των σχολείων και των εκπαιδευτικών προς αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού και της αποκλίνουσας συμπεριφοράς, όπως και την αναγκαιότητα μείωσης του διδακτικού χρόνου των Διευθυντών, αποσυνδέοντάς το από την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Για τα συγκεκριμένα θέματα γίνεται μια αρχή σε πιλοτική βάση, και θα τύχουν αξιολόγησης από το ΚΕΕΑ βάσει της οποίας θα εξεταστεί η επέκτασή τους την επόμενη χρονιά. Με βάση τα πιο πάνω η δική μας θέση είναι ότι κεφαλαιοποιούμε ό, τι προκύπτει από τις αποφάσεις του ΥΠΠ τηρώντας ετοιμότητα για την εξέλιξή τους, αφού υπάρχει ασάφεια ως προς τα χρονοδιαγράμματα επέκτασής τους. Ταυτόχρονα ζητούμε κοινοποίηση της Έκθεσης για τον Αναλφαβητισμό. Για τους σκοπούς αντιμετώπισης του αναλφαβητισμού το ΥΠΠ εισαγάγει τον βοηθό εκπαιδευτικό αλλά με Αγορά Υπηρεσιών και με ΑΝΑΔίτες δημιουργώντας όμως για ακόμα μια φορά πολλαπλών ταχυτήτων εκπαιδευτικούς. Ως ΔΗ.ΚΙ. καταγγέλλουμε την πρακτική αυτή που επεκτείνεται χρόνο με τον χρόνο και ζητούμε κάλυψη των αναγκών αυτών από συμβασιούχους συναδέλφους.
Η Προδημοτική Εκπαίδευση παραμένει ο φτωχός συγγενής της εκπαίδευσης, αφού δεν παραχωρείται σε αυτή ότι παραχωρείται στη Δημοτική Εκπαίδευση. Δεν υπολογίστηκε καν ο διοικητικός χρόνος για τα κοινοτικά τμήματα, δεν παραχωρείται χρόνος για υπεύθυνο τμήματος, για αλλόγλωσσα, ή στήριξη από γραμματειακό προσωπικό. Ως ΔΗ.ΚΙ. προτάσσουμε το θέμα αυτό και απαιτούμε ισότιμη αντιμετώπιση των παιδιών της Προδημοτικής και του Κλάδου των Νηπιαγωγών.
Η δήλωση του Υπουργού Παιδείας &Πολιτισμού ότι ο προϋπολογισμός του ΥΠΠ κρίνεται ως μη βιώσιμος τα επόμενα χρόνια σε συνδυασμό με την απόφαση για εργοδότηση εμπειρογνώμονα με όρους εντολής την αξιολόγηση του διδακτικού χρόνου των εκπαιδευτικών ανάλογα με τη θέση και τα έτη υπηρεσίας τους, όσο και των διάφορων απαλλαγών συμπεριλαμβανομένου και του θεσμού του Υπευθύνου Τμήματος, που αμφισβητείται πλέον επίσημα, φανερώνουν την πρόθεση του εργοδότη να προχωρήσει και σε διαφοροποίηση όρων εργασίας. Στη Δημοτική Εκπαίδευση δεν υπάρχουν περιθώρια διαφοροποίησης του διδακτικού χρόνου, θέση που μπορεί να στηριχτεί και με ερευνητικά δεδομένα. Καλούμε το ΥΠΠ Παιδείας να καταγράψει με λεπτομέρεια τα καθήκοντα και τις ευθύνες που αναλαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί στο μη διδακτικό χρόνο, όπως και τον εξωσχολικό χρόνο εργασίας τους, πρακτική που ακολουθούν άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα που αφορά στη στελέχωση είναι αυτό των αποσπάσεων. Συνεχίζει η αδιαφάνεια ως προς τις διαδικασίες, τις αποσπάσεις και τα καθήκοντα που αντιστοιχούν σε κάθε θέση. Η ΔΗ.ΚΙ. ζητά να συζητηθεί το θέμα των αποσπάσεων στο επόμενο Δ.Σ. με αφορμή αλλά και για λόγους ουσίας μετά και από το θέμα που προέκυψε από την απόσπαση της συγκεκριμένης δασκάλας στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Υπενθυμίζουμε ότι ως ΔΗΚΙ ταχθήκαμε θετικά κατά την περσινή χρονιά στην πιλοτική εφαρμογή του Σχεδίου Επαγγελματικής Μάθησης και των Δεικτών Επιτυχίας και Επάρκειας χωρίς σύνδεση με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Με το πέρας της περσινής σχολικής χρονιάς και με βάση τη δική μας αξιολόγηση αλλά και της ΠΟΕΔ εκκρεμούν οι ξεχωριστές συναντήσεις για συζήτηση και υπερπήδηση των εμποδίων που αφορούν στην Επαγγελματική Μάθηση και τους Δείκτες Επάρκειας και Επιτυχίας. Δεν μπορούμε να δεχτούμε επέκταση ενώ υπάρχουν οι δικές μας ενστάσεις και τη στιγμή που είναι αμφίβολο αν η βασική στελέχωση των σχολείων θα γίνει ομαλά. Εφαρμογή καινοτομιών που δεν εισάγονται σωστά και δε στηρίζονται από το ίδιο το ΥΠΠ, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την ΠΟΕΔ ακόμα και αν αποφέρουν διορισμούς.
Η παραχώρηση ωρών από το ΥΠΠ στη Μέση Εκπαίδευση για επαναφορά του προγράμματος αναλφαβητισμού, την εργαστηριοποίηση και την απόσπαση επιπλέον καθηγητών διαψεύδει το ίδιο για την ύπαρξη «αξεπέραστων οροφών». Συνεπώς καλούμε το ΥΠΠ να παραχωρήσει επιπλέον θέσεις, ώστε να στελεχωθεί ορθά η Δημοτική, Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση και να λειτουργήσουν σωστά τα ΤΠΕ, όπου η στήριξη των συμβούλων έχει εκμηδενιστεί.
Όλα τα πιο πάνω αποτέλεσαν την τοποθέτησή μας στο χθεσινό Δ.Σ. της ΠΟΕΔ υποστηρίζοντας καταληκτικά ότι ως ΠΟΕΔ οφείλουμε να ελέγξουμε τη στελέχωση την πρώτη βδομάδα, για να κρίνουμε τα επόμενά μας βήματα, ώστε να διαφανεί αν υλοποιούνται οι αποφάσεις του ΥΠΠ και αν στηρίζεται έμπρακτα η εύρυθμη λειτουργία, των δημοτικών, των ειδικών σχολείων και των νηπιαγωγείων. Αν δεν προχωρήσουν τα θέματα δεν έχουμε άλλη επιλογή από του να προχωρήσουμε σε πιο δυναμικά μέτρα».