ΔΗΚΙ Δασκάλων: Ζητούμε απαντήσεις ουσίας από τον Υπουργό Παιδείας και την Κυβέρνηση


«Ως ΔΗ.ΚΙ. υποστηρίξαμε εξ΄ αρχής  ότι  το θέμα «των αντικαταστατών του εαυτού τους» δεν είναι απλά ένα σοβαρό εργασιακό θέμα αλλά αποδεικνύει ότι το Υπουργείο Παιδείας στη βάση της κυβερνητικής πολιτικής τις επόμενες χρονιές δε θα στελεχώνει τα σχολεία στη Δημοτική, Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση με βάση τις ανάγκες των μαθητών και των σχολείων, αλλά με βάση τις οικονομικές οροφές δυσχεραίνοντας την καθημερινή εκπαιδευτική πράξη και επηρεάζοντας αρνητικά την ποιότητα της εκπαίδευσης».

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΚΙ Δασκάλων Νηπιαγωγών και προσθέτει:

«Εν όψει της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2017 στη Βουλή καλούμε την Κυβέρνηση και τη Βουλή να προχωρήσουν στη μετατροπή των αναπληρωτικών διορισμών σε διορισμό με σύμβαση, όπως γινόταν μέχρι σήμερα για την κάλυψη κενών θέσεων δασκάλων, αφού το κόστος για το Κράτος είναι πολύ μικρό αποδεικνύοντας ότι το φαινόμενο των αντικαταστατών του εαυτού τους δε θα επαναληφθεί.

Παράλληλα καλούμε τον Υπουργό Παιδείας, στη συνάντηση της ερχόμενης Παρασκευής ή και στις επόμενες που θα ακολουθήσουν, να αποδείξει με την κατάθεση σχεδιασμού, αριθμών και χρονοδιαγραμμάτων:

-    Πώς θα καλύψει τις βασικές εκπαιδευτικές ανάγκες της επόμενης σχολικής χρονιάς

-    Πώς θα επεκτείνει τα προγράμματα αναλφαβητισμού και αντιμετώπισης της αποκλίνουσας και παραβατικής συμπεριφοράς

-    Πώς θα επεκτείνει το θεσμό του Υπευθύνου Τμήματος στην Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση, όπως ισχύει στη δημοτική και μέση εκπαίδευση

-    Πώς θα θεσμοθετήσει την αύξηση του διοικητικού χρόνου του Διευθυντή των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων

Χωρίς:

-    Να μειώσει τον διδακτικό χρόνο των παιδιών που ανήκουν στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.

-    Να αυξήσει τους μαθητές στην τάξη.

-    Να μειώσει τις ώρες των «αλλογλώσσων»,

-    Να μειώσει τους 8.6 λειτουργούς της ΟΑΠ που προσπαθούν να ανταποκριθούν σε κλήσεις σχολείων ανά το παγκύπριο.

-    Να  αυξήσει τον διδακτικό χρόνο των εκπαιδευτικών της Δημοτικής που είναι περισσότερος από τον διδακτικό χρόνο  των εκπαιδευτικών άλλων βαθμίδων.

-    Να επαναλάβει το φαινόμενο των αντικαταστατών του εαυτού τους.

Θέλουμε να δούμε έμπρακτο σεβασμό από τον Υπουργό και το Υπουργείο απέναντι στην ΠΟΕΔ. Ζητούμε θεσμοθετημένο και επί της ουσίας διάλογο και όχι απειλές  για «επιβολή συνεπειών στην ΠΟΕΔ που παρανομεί». Η ΠΟΕΔ από τον Μάιο του 2015ζητούσε με γραπτές επιστολές διάλογο για  την Επαγγελματική Μάθηση και τους Δείκτες Επάρκειας και Επιτυχίας, ο οποίος ποτέ δεν έγινε πέραν μιας πεντάωρης διάλεξης-μονολόγου (Ιούνιος 2016) από το ίδιο το ΥΠΠ. Γιατί η ΠΟΕΔ δε δέχθηκε την επέκταση της Εφαρμογής του Προγράμματος Επαγγελματικής Μάθησης που θα επέφερε διορισμούς, αφού νοιάζεται μόνο για τα «μικροσυνδικαλιστικά» της, όπως μας κατηγορεί ο Υπουργός Παιδείας;

Ζητούμε έργα και όχι κενές υποσχέσεις, μέσα από ένα διάλογο που θα βελτιώνει τις πολιτικές και δε θα επιβάλλει μεταρρυθμίσεις, που απορρυθμίζουν τη σχολική καθημερινότητα και  αποπροσανατολίζουν τους εκπαιδευτικούς από τους στόχους της στοιχειώδους εκπαίδευσης. Ας σταματήσει ο Υπουργός Παιδείας να κατηγορεί την ΠΟΕΔ ότι αγωνίζεται για τα «μικροσυνδικαλιστικά» της, την ίδια στιγμή που προχωρά σε μεταρρυθμίσεις – βιτρίνα, με βιασύνη και απρογραμμάτιστα πολύ συχνά.

Ζητούμε έμπρακτο σεβασμό αντί της λάσπης που ρίχνεται στην ΠΟΕΔ ότι τάχα δε σέβεται τον Πρόεδρο  της Δημοκρατίας εν όψει των συνομιλιών για το Κυπριακό και δεν αναστέλλει τα μέτρα. Με την ίδια λογική δε θα έπρεπε να γίνουν δημοτικές εκλογές και εκλογές σχολικών εφορειών, δε θα έπρεπε να συζητούνταν προϋπολογισμοί στη Βουλή, το Κράτος θα έπρεπε να παραλύσει, εν όψει των συνομιλιών, που κανείς δεν ξέρει ποιον ορίζοντα θα έχουν».

Η τοποθέτησή μας θα ανακοινωθεί στο αυριανό Δ.Σ., γιατί δεν έχουμε ανάγκη επίδειξης δύναμης, όπως αυτήν που επέδειξαν όσοι έσπευσαν σήμερα στα ΜΜΕ να προκαταλάβουν αποφάσεις του Δ.Σ. της ΠΟΕΔ και να δημιουργήσουν εντυπώσεις υποκινούμενοι από  προσωπικές ή κινησιακές σκοπιμότητες. Ως ΔΗ.ΚΙ. θα συνεχίσουμε να τοποθετούμαστε έχοντας κατά νουν, όπως πάντα, την προστασία του εκπαιδευτικού συστήματος, του δημόσιου σχολείου, των μαθητών και των εκπαιδευτικών.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











127