ΔΗΚΙ Δασκάλων: «Εξορθολογισμός» χωρίς ξεκάθαρους στόχους


Η Δημοκρατική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «μελετώντας τις αντιδράσεις της κυβερνητικής πλευράς και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού τους τέσσερις τελευταίους μήνες απέναντι στα αιτήματα της ΠΟΕΔ, που αφορούν στο νεοφερμένο καθεστώς των αναπληρωτών,  στην αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού, και της παραβατικότητας, στην αύξηση του διοικητικού χρόνου του Διευθυντή, στην αντιμετώπιση των κενών στην Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση,  καταγράφει τα πιο κάτω δεδομένα και τα δικά της συμπεράσματα:

-    Οι οροφές του μέγιστου αριθμού απασχολουμένων στην εκπαίδευση παραμένουν, γιατί πρέπει να γίνει «εξορθολογισμός», εξοικονόμηση δηλαδή κονδυλίων, χωρίς όμως να υπάρχει  ιεράρχηση προτεραιοτήτων από μέρους του ΥΠΠ, αφού οι όποιες αξιολογήσεις του ΥΠΠ αξιοποιούνται επιλεκτικά και δεν βλέπουν ποτέ ολοκληρωμένες το φως της δημοσιότητας (π.χ. Έκθεση για αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού,που δεν έχουμε δει ποτέ, όσες φορές και αν τη ζητήσαμε).

-   Ο διορισμός αναπληρωτών υιοθετήθηκε από την Κυβέρνηση ως μια λύση που έβαζε φραγμό στον διορισμό εκπαιδευτικών, όπως γινόταν μέχρι σήμερα δημιουργώντας ήδη προηγούμενο στα εργασιακά θέσμια στον τομέα της δημόσιας εκπαίδευσης, όπως και εκπαιδευτικούς  με ίδια καθήκοντα αλλά διαφορετικά δικαιώματα.

-    Το ΥΠΠ παρά τις προκλήσεις/εκκλήσεις μας  δεν τεκμηρίωσε σε καμιά συνάντηση ή δημόσια πώς θα πετύχει τη μη επανάληψη των αναπληρωτικών διορισμών και πώς θα αντιμετωπιστούν οι νέες ανάγκες στη βάση της αύξησης των μαθητών, της αρχαιότητας, της μερικής επέκτασης των καινοτομιών για αντιμετώπισης της παραβατικότητας και του αναλφαβητισμού, κτλ.

-    Η πρώτη ξεκάθαρη απάντηση του ΥΠΠ ήταν ότι ψάχνει τρόπους εξοικονόμησης  κονδυλίων και γι΄ αυτό έχει  πληρώσει  τον διεθνή οίκο Ernst & Young να καταγράψει όλες τις θεσμοθετημένες και μη συμφωνίες που δομούν τον διδακτικό χρόνο των εκπαιδευτικών (υπεύθυνος τμήματος, χρόνος μεντόρων φοιτητών, διοικητικός χρόνος διευθυντών,  υπεύθυνοι για ΤΠΕ,  διαφοροποίηση χρόνου στη βάση της αρχαιότητας, διοίκηση κοινοτικών τμημάτων νηπιαγωγείων, θηλασμός…) και να προχωρήσει σε συγκρίσεις με άλλες χώρες…  Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής θα αποτελέσουν εργαλείο για την τεχνική επιτροπή του ΥΠΠ,  που στόχο θα έχει την «καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού στην εκπαίδευση».

-    Η δεύτερη ξεκάθαρη απάντηση του ΥΠΠ είναι ότι το πιλοτικό πρόγραμμα για αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού θα  αξιολογηθεί φέτος, για να αποφασιστεί  αν θα συνεχιστεί και όχι αν θα βελτιωθεί. Αυτό δεν ίσχυσε για κανένα άλλο πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο εισήγαγε η παρούσα Κυβέρνηση στην εκπαίδευση.

Δεδομένων των πιο πάνω η ΠΟΕΔ σύσσωμη θα πρέπει να τελεί σε ετοιμότητα εν αναμονή και των αποφάσεων του ΥΠΠ, που αφορούν στον διδακτικό χρόνο των εκπαιδευτικών και στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της Εκπαίδευσης. Γιατί θέση της ΠΟΕΔ ήταν η θεσμοθέτηση των μη θεσμοθετημένων, ενώ το ΥΠΠ πιθανό να προχωρήσει σε κατάργηση θεσμοθετημένων. Οι στάσεις εργασίας αξιοποιήθηκαν ως μέτρο με πολλή φειδώ από την ΠΟΕΔ και συνδυάστηκαν με την προβολή των αιτημάτων μας δίνοντας το μήνυμα προς την εργοδοτική πλευρά ότι θα επιμένει σε θέματα, που τα θεωρεί κρίσιμα και θα αντιστέκεται σε ρυθμίσεις που πλήττουν το δημόσιο σχολείο και το εκπαιδευτικό έργο.

Καλούμε το ΥΠΠ να αφήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια και να πραγματοποιήσει ουσιαστικό διάλογο, γιατί γνωρίζει τα ζητήματα πολύ καλά, αφού έχουν σταλεί γραπτώς και έχουν επεξηγηθεί αναλυτικά τα τελευταία δύο τουλάχιστον χρόνια από την ΠΟΕΔ.

Κυρίως όμως καλούμε το ΥΠΠ να απαντήσει με πράξεις και όχι με μεγαλόστομες διακηρύξεις ποιο δημόσιο σχολείο θέλει. Δεν μπορεί να προχωρά σε «εξορθολογισμό» χωρίς να ξεκαθαρίζει τους στόχους της εκπαιδευτικής του πολιτικής. Πέρα από τις οικονομίστικες προσεγγίσεις, πρέπει να  υπολογίζει και τον παράγοντα «άνθρωπο», τον άνθρωπο εκπαιδευτικό που καλείται να διαχειριστεί τον άνθρωπο μαθητή , ως πρόσωπο  με ψυχοκοινωνικές και όχι μόνο μαθησιακές ανάγκες. Πρέπει όμως να του δοθούν τα περιθώρια, για να μπορεί να διαχειρίζεται τα όσα προκύπτουν στον σχολικό χώρο ως άνθρωπος. Χρειάζονται επομένως πολιτικές αποφάσεις  και όχι οικονομικές λύσεις στο εκπαιδευτικό μας σύστημα».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











134