Δήμητρα Κάρουλλα: Γιατί Μάστερ στην Αγγλική Φιλολογία και Γλωσσολογία στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο


«Οι ανάγκες για καθηγητές αγγλικής γλώσσας αυξάνονται παγκοσμίως λόγω της επικράτησης της Αγγλικής ως διεθνούς γλώσσας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ειδικότερα προωθεί την πολυγλωσσία έτσι ώστε τελικά κάθε Ευρωπαίος να ομιλεί δύο γλώσσες εκτός από τη μητρική του. Η αγγλική γλώσσα, όμως, παραμένει η κατ’ εξοχήν πρώτη από τις δύο ξένες γλώσσες που επιλέγονται από τους Ευρωπαίους πολίτες. Επάρκεια στην αγγλική γλώσσα δεν θεωρείται πια πρόσθετο προσόν, αλλά βασικό εργαλείο»

Αυτό αναφέρει σε συνέντευξή της στο  Paideia-News  η Πρόεδρος του  Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γλωσσολογίαςτου Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ Δήμητρα Κάρουλλα-Βρίκκη

ΕΡ: Γιατί να επιλέξει κάποιος ένα Μάστερ στην Αγγλική Φιλολογία και Γλωσσολογία;

ΑΠ: Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα μάστερ στην Αγγλική Φιλολογία και Γλωσσολογία προσφέρει τη δυνατότητα στους κατόχους πτυχίων Αγγλικής Φιλολογίας, Αγγλικής Λογοτεχνίας και Αγγλικής Γλωσσολογίας να αναβαθμίσουν τις γνώσεις τους στο αντικείμενό τους και να αποκτήσουν ένα πρόσθετο προσόν, ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ως καθηγητές αγγλικής γλώσσας. Απευθύνεται ακόμη σε κατόχους πτυχίων Επιστημών της Αγωγής/Παιδαγωγικών (π.χ. δασκάλους και νηπιαγωγούς) που επιθυμούν να επικεντρωθούν στη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας στο δημοτικό και νηπιαγωγείο όπου υπηρετούν. Θέσεις στο μάστερ αυτό προσφέρονται ακόμη και σε κατόχους άλλων πτυχίων (π.χ. κοινωνιολογίας, ψυχολογίας, ιστορίας, φιλοσοφίας, αρχαιολογίας). Με το μεταπτυχιακό αυτό ενισχύουντο βιογραφικό τους σημείωμαπροσθέτοντας προσόντα επικοινωνιακών δεξιοτήτων στον προφορικό και γραπτό λόγο στην αγγλική  γλώσσα. Τέλος, το πρόγραμμα αυτό προσφέρει το απαραίτητο υπόβαθρο σε όσους επιθυμούν να προχωρήσουν σε  διδακτορικές σπουδές σε θέματα Γλωσσολογίας, Διδασκαλίας της Αγγλικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας.

ΕΡ: Τι επαγγελματικές προοπτικές υπάρχουν;

ΑΠ: Οι ανάγκες για καθηγητές αγγλικής γλώσσας αυξάνονται παγκοσμίως λόγω της επικράτησης τηςαγγλικής ως διεθνούς γλώσσας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ειδικότερα προωθεί την πολυγλωσσία έτσι ώστε τελικά κάθε Ευρωπαίος να ομιλεί δύο γλώσσες εκτός από τη μητρική του**. Η αγγλική γλώσσα, όμως, παραμένει η κατ’ εξοχήν πρώτη από τις δύο ξένες γλώσσες που επιλέγονται από τους Ευρωπαίους πολίτες. Επάρκεια στην αγγλική γλώσσα δεν θεωρείται πια πρόσθετο προσόν, αλλά βασικό εργαλείο. Γι’αυτό το λόγο,τα παιδιά εισάγονται σήμεραστην εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας σε όλο και μικρότερη ηλικία. Παρακολουθώντας τις τάσεις εισαγωγής της διδασκαλίας της αγγλικής γλώσσας σε πρώιμη ηλικία παγκοσμίως, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρουυιοθέτησε μια νέα εκπαιδευτική πολιτική από το 2012 που φέρνει  τα παιδιά Προδημοτικής σε μια πρώτη επαφή με την αγγλική γλώσσα, ενώ από το 2011 η αγγλική γλώσσα διδάσκεται από την Α’ τάξη Δημοτικού.

Παράλληλα, όμως, τα φροντιστήρια και τα κατ’ οίκον μαθήματα απευθύνονται τώρα σε μαθητές μικρότερων ηλικιών. Η αυξημένη ζήτηση καθηγητών αγγλικής γλώσσας προέρχεται και από εφήβους, φοιτητές πανεπιστημίων και ενήλικες επαγγελματίες οι οποίοι διαπιστώνουν καθημερινά την εκτεταμένη ανάγκη επαρκούς γνώσης της αγγλικήςγλώσσας. Ως αποτέλεσμα, η ζήτηση δασκάλων/καθηγητών αγγλικής γλώσσας αυξάνεταισε όλο τον κόσμο,ιδιαίτερα στις Ασιατικές χώρες οι οποίες εργοδοτούν απόφοιτους Αγγλικής Φιλολογίας και Γλωσσολογίας από άλλες χώρες για να καλύψουντις ανάγκες τους. Στην Κύπρο, εν μέσω οικονομικής κρίσης, οι απόφοιτοί μας, τόσο οι κάτοχοι πτυχίου (BA English Language and Literature) όσο και οι κάτοχοι Μεταπτυχιακού (MA English Language and Literature) βρίσκουν πάντοτε εργασία, μερικοί μάλιστα με υψηλές αμοιβές. Ενώ η λίστα αναμονής αυτών που θα εργοδοτηθούν στη δημόσια εκπαίδευση είναι μακροσκελής και δεν αφήνει περιθώρια για διορισμό, οι απόφοιτοί μας διδάσκουν αγγλικά σε ιδιωτικά σχολεία, απογευματινά φροντιστήρια, κατ’ οίκον ή σε δικά τους φροντιστήρια.

 ΕΡ: Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει το μεταπτυχιακό  του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου σε ένα φοιτητή στο μάστερ Αγγλική Φιλολογία και Γλωσσολογία;

ΑΠ: Ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του προγράμματος είναι η ταυτόχρονη κάλυψη τριών ακαδημαϊκών πεδίων: Λογοτεχνία, Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία και Διδακτική Μεθοδολογία στην Αγγλική Γλώσσα. Στον τομέα της λογοτεχνίας οι φοιτητές εξετάζουν λογοτεχνικά κείμενα στην αγγλική γλώσσα όπως αυτά διαμορφώνονται μέσα σε διάφορα πολιτιστικά πλαίσια. Για παράδειγμα, οι φοιτητές μελετούν την αγγλική λογοτεχνία σε μετα-αποικιακά πλαίσια, όπως στις πρώην αποικίες της Βρετανικής αυτοκρατορίας. Παράλληλα, εισάγονται στις  εξελίξεις στον τομέα της Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας. Για παράδειγμα, μελετούν τα αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών στον τομέα της εκμάθησης της Αγγλικής ως Δεύτερης/Ξένης Γλώσσαςή της εκμάθησης της Αγγλικής από δίγλωσσα παιδιά. Μελετούν ακόμη τόσο διαχρονικά όσο και συγχρονικά το ρόλο της αγγλικής γλώσσας στην παγκοσμιοποίηση και τη δημιουργία τοπικών προτύπων αγγλικής γλώσσας σε διάφορα μέρη της γης σε αντίθεση με την παλαιότερα επικρατούσα άποψη ότι η πρότυπη ποικιλία είναι η επίσημη Βρετανική. Ο τρίτος άξονας στον οποίο κινείται το πρόγραμμα είναιοι μέθοδοι διδασκαλίας της Αγγλικής. Οι φοιτητές αποκτούν γνώσεις για τις αποτελεσματικότερες μεθόδους, ιδιαίτερα σε σχέση με τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας στη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας. Βεβαίως, από το πρώτο τετράμηνο οι φοιτητές εισάγονται στις σύγχρονες μεθόδους ακαδημαϊκής έρευνας τις οποίες εφαρμόζουν στις εργασίες τους για κάθε μάθημα αλλά και στην διπλωματική τους εργασία.

            Ένα άλλο θετικό χαρακτηριστικό είναι η σύνθεση του ακαδημαϊκού προσωπικού και η επιστημονική του εγκυρότητα σε ό,τι αφορά το γνωστικό τους αντικείμενο. Είναι κάτοχοι διδακτορικού στο πεδίο που διδάσκουν, έχουν διεθνείς ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις κι έχουν περατώσει τις σπουδές τους σε πανεπιστήμια διαφόρων χωρών (Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδάς, Αυστραλία, Γερμανία). Αυτό συνθέτει την διαφορετικότητα του ακαδημαϊκού προσωπικού και τον πλούτο των γνώσεων και της κουλτούρας που μεταφέρουν στους φοιτητές. Τέλος, το πρόγραμμα διαρκεί τρία τετράμηνα (πλήρης φοίτηση) και είναι αναγνωρισμένο τόσο από το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου (Επιτροπή Αξιολόγησης Ιδιωτικών Πανεπιστημίων) όσο και από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. στην Ελλάδα.

ΕΡ: Μπορούν φοιτητές από την Ελλάδα να επωφεληθούν από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση;

ΑΠ: Σύντομα το μάστερ στην Αγγλική Φιλολογία και Γλωσσολογία θα προσφέρεται καιεξ αποστάσεως, γεγονός που θα παρέχει πρόσβαση στο πρόγραμμα τόσο σε Κύπριους όσο και σε υποψήφιους από την Ελλάδα κι άλλες χώρες που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα με τη συμβατική μέθοδο.

Για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου http://www.euc.ac.cy., στο Γραφείο Εισδοχής Φοιτητών τηλ. 00357-22713000, email: admit@euc.ac.cy. ή στο email: D.Karoulla@euc.ac.cy.

*Πρόεδρος Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γλωσσολογίας

Συντονίστρια προγραμμάτων ΜΑ EnglishLanguageandLiterature (Συμβατικό και εξ αποστάσεως)

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΚΥΠΡΟΥ

**European Commission, Directorate-General for Education and Culture. EUROPEANS AND THEIR LANGUAGES (2012) http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/ebs/ebs_386_en.pdf

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











477