Σημαντική επιστημονική διάκριση για τον ωκεανογράφο στο Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρα Γιώργο Ζωδιάτη και τους συνεργάτες του, που αφορά ερευνητικό έργο για τις επιπτώσεις από πιθανά ατυχήματα στις υπάρχουσες πλατφόρμες εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικότερα, σε αυτές στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Κύπρου.
Συγκεκριμένα, το κορυφαίο διεθνές επιστημονικό περιοδικό NatureScientificReports δημοσιεύει την εργασία του Δρα Γιώργου Ζωδιάτη και των συνεργατών του με τίτλο “Multidisciplinary oil spill modeling to protect coastal communities and the environment of the Eastern Mediterranean Sea” (“Διεπιστημονική μοντελοποίηση πετρελαιοκηλίδων για την προστασία των παράκτιων κοινοτήτων και του περιβάλλοντος της Ανατολικής Μεσογείου”).
Η μελέτη έχει υλοποιηθεί στα πλαίσια των ερευνητικών προγραμμάτων NEREIDs, RAOP and MEDESS-4MS, με συντονιστή εκ μέρους του Ωκεανογραφικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κύπρου τον Δρα Ζωδιάτη και με συνεργάτες του από Πανεπιστημιακά ιδρύματα του Cardiff και της Κρήτης.
Το NatureScientificReports δημοσιεύει επιστημονικά άρθρα ορόσημα της υψηλότερης ποιότητας και σημασίας σε όλους τους τομείς των φυσικών επιστημών. Το περιοδικό δημοσιεύει επίσης εξαιρετικής σημασίας άρθρα σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, που ωθεί τα παραδοσιακά όρια μεταξύ επιστημονικών κλάδων.
H αυξανόμενη διάπλευση των πλοίων, μετά την πρόσφατη διαπλάτυνση της διώρυγας του Σουέζ και οι εξορύξεις υδρογονανθράκων στο ανατολικότερο άκρο της Μεσογείου θαλάσσης, θα συμβάλλουν αναμφισβήτητα στην οικονομική ευημερία της περιοχής. Εντούτοις, δεν πρέπει να παραβλεφθεί ο περιβαλλοντικός κίνδυνος που ενέχουν οι παραπάνω δραστηριότητες. Η λήψη κατάλληλων μέτρων αποτελεί την καλύτερη προστασία για το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον.
Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δημοσίευσης του Δρα Ζωδιάτη και των συνεργατών του, παρουσιάζεται μια συνδυασμένη ωκεανογραφική και γεωλογική προσομοίωση για 19 θέσεις πιθανών ατυχημάτων, που αντιστοιχούν στις μέχρι σήμερα θέσεις των εξορύξεων υδρογονανθράκων στις ΑΟΖ της Κύπρου, Αιγύπτου, Ισραήλ και Λιβάνου. Σε περίπτωση ατυχημάτων οι πετρελαιοκηλίδες αναμένεται να πλήξουν κυρίως τις ακτές των χωρών της νότιο-ανατολικής Λεβαντίνης σε διάστημα από 1-20 ημέρες, ανάλογα με τη θέση του ατυχήματος, τη δράση των ανέμων, των θαλασσίων ρευμάτων και των κυμάτων. Επιπρόσθετα, για πρώτη φορά συσχετίζεται η διεύθυνση διασποράς των πετρελαιοκηλίδων με τη μορφολογία του θαλάσσιου πυθμένα, η οποία επηρεάζει την κίνηση των θαλασσίων ρευμάτων.
Η παραπάνω εργασία προτείνει την λήψη άμεσων μέτρων τις πρώτες ώρες μετά το θαλάσσιο ατύχημα και πριν ο άνεμος και τα θαλάσσια ρεύματα διασπείρουν τις πετρελαιοκηλίδες προς τις παράκτιες περιοχές. Άμεση προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στα πρωτόκολλα συνεργασίας μεταξύ των γειτονικών χωρών, έτσι ώστε να περιοριστούν οι εξαιρετικά επιβαρυντικές και χρόνιες συνέπειες των πετρελαιοκηλίδων για το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον.