Διοικητική έρευνα για το πρόβλημα στο εξεταστικό δοκίμιο της Φυσικής, ζήτησε η Επ. Παιδείας


ΚΥΠΕ - Διοικητική έρευνα για το ζήτημα που προέκυψε στις παγκύπριες εξετάσεις 2018 στο μάθημα της Φυσικής, ζήτησε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι ζήτησαν με πολύ αυστηρό τρόπο την άμεση διεξαγωγή διοικητικής έρευνας.
«Δεν μπορεί να συμβαίνουν κάποια πράγματα και πολύ δε περισσότερο να επαναλαμβάνονται αυτά και ως να μην συμβαίνει τίποτα και ούτε να τα ερευνούμε, ούτε οτιδήποτε. Ζητούμε, απαιτούμε, διεκδικούμε να γίνει διοικητική έρευνα με σκοπό να εντοπίσουμε την πηγή του λάθους ή τις πηγές των λαθών. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να περάσει το ισοπεδωτικό μήνυμα ότι ο θεσμός και ο μηχανισμός διεξαγωγής των εξετάσεων είναι τόσο ευάλωτος και μπορεί να οδηγήσει σε αποτελέσματα ανεπιθύμητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να εκσυγχρονιστεί, να βελτιστοποιηθεί», πρόσθεσε.
Σε σχέση με τους θεματοθέτες, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι θεωρούν ότι υπάρχουν αρκετά περιθώρια βελτιώσεων.
«Το Υπουργείο κλήθηκε σήμερα από την Επιτροπή να έρθει με εισηγήσεις πρόσθετες προκειμένου και ο ρόλος των θεματοθετών να επαναξιολογηθεί και βελτιστοποιηθεί. Δεν μπορεί να βρίσκονται στο απυρόβλητο οι θεματοθέτες και δεν μπορεί να είναι στο κρυπτό, παρόλα τα λάθη τα οποία κατά καιρούς κάνουν και μάλιστα αν και εφόσον αυτά επαναλαμβάνονται", είπε.
"Η διαφάνεια ή ο βαθμός διαφάνειας που χρειάζεται να διασφαλιστεί μέσω του κανονισμού είναι ότι και αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουμε, έστω εκ των υστέρων ποιοι είναι πού έχουν κάνει το λάθος. Θέλουμε να είμαστε αυστηροί και προς αυτή την πτυχή. Δεν σημαίνει ότι με το να μην ξέρουμε το θεματοθέτη εκ των προτέρων, δεν πρέπει να το ξέρουμε εκ των υστέρων», συμπλήρωσε.
Ανέφερε, παράλληλα, ότι θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση με πρόσθετους μηχανισμούς, που να αποφεύγουν τη δημιουργία τέτοιων λαθών και δεν πιστεύω ότι τώρα βάλαμε μία άσκηση εκεί και δεν αντιληφθήκαμε το λάθος.
Σημείωσε ότι πάγια προσπάθεια του είναι πώς θα διασφαλίσουν ποιοτικό, στιβαρό, κυπριακό απολυτήριο. «Αποφάσεις οι οποίες δεν τείνουν προς αυτή την κατεύθυνση, μας εξευτελίζουν διεθνώς, κάνουν την ποιότητα του κυπριακού απολυτηρίου σχετική και το πρόβλημα θα το έχουν τα παιδιά μας και όλοι αυτοί οι οποίοι εργάζονται, σπουδάζοντας ή φοιτούν οπουδήποτε αλλού», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι ζητούν τις προϋποθέσεις του λάθους αυτού, να απονεμηθεί ευθύνη με τον σωστό τρόπο και να αποτελεί καλό παράδειγμα στο μέλλον.
«Εμείς απαιτούμε διοικητική έρευνα. Είναι λάθος του Υπουργού γιατί δεν προχώρησε άμεσα στη διεξαγωγή διοικητικής έρευνας. Στη διοικητική έρευνα θα πρέπει να μην είναι συνάδελφος να ερευνά τον συνάδελφο, γιατί η κατάληξη θα είναι μία και επαναλαμβανόμενη», ανέφερε. 
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία είπε ότι κατά τη σημερινή συζήτηση ζήτησαν κατ' αρχάς να δοθεί ενημέρωση από πλευράς Υπουργείου, το τι έκαναν από την ημέρα που έχουν καταγραφεί οι καταγγελίες σχετικά με το κατά πόσο έχει διεξαχθεί οποιαδήποτε διοικητική έρευνα για να διαπιστωθεί τι συνέβη.
«Παράλληλα, έχουμε προτείνει να δοθεί λύση άμεση με τέτοιο τρόπο να διασφαλίζει από τη μια τα δικαιώματα των παιδιών που έχουν επιλύσει την άσκηση, αλλά και εκείνων των παιδιών που έχει προκαλέσει μεγάλη σύγχυση κατά τη συζήτηση του θέματος μέσα στην τάξη. Η οποιαδήποτε λύση που θα δοθεί από το Υπουργείο Παιδείας, να λύνει από την μια το πρόβλημα, αλλά να μην δημιουργεί από την άλλη νέες αδικίες εις βάρος των μαθητών", είπε.
"Δυστυχώς, αυτό που διαπιστώνουμε είναι μια συνεχής και διαρκής δημιουργία λαθών και παραλείψεων από πλευράς ιθυνόντων, οι οποίοι πληρώνονται, έχουν αναλάβει ένα θεσμικό ρόλο και δυστυχώς, για άγνωστη αιτία, συνεχώς διαπιστώνουμε προβλήματα και παραλείψεις που ο αντίκτυπος επέρχεται στα παιδιά μας, τη νεολαία μας, στους νέους ανθρώπους, στους επιστήμονες μας και γενικότερα στους πολίτες», σημείωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Λεωνίδου ότι ζήτησαν ευρύτερα από το Υπουργείο Παιδείας την επαναξιολόγηση όλων αυτών των θεσμών που έχουν σχέση με τις εξετάσεις και ανέφερε, παράλληλα, ότι ζήτησαν να βρίσκονταν σήμερα στην Επιτροπή και οι θεματοθέτες αλλά όπως τους ανέφεραν από το Υπουργείο Παιδείας, δεν μπορούσαν να ανακοινώσουν τα ονόματα.
«Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο γιατί ουδείς υπεράνω του νόμου και του ελέγχου», πρόσθεσε και όπως είπε, πρέπει οι θεματοθέτες να εξηγήσουν με ποιο τρόπο τίθενται τα θέματα και πώς έγινε αυτό το λάθος.
Ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας Κυπριανός Λούη, στη δική του τοποθέτηση διευκρίνισε ότι η υπεύθυνη της Υπηρεσίας Εξετάσεων, κα. Τέρψα Κωνσταντινίδου, διότι οι παγκύπριες εξετάσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί, βρισκόταν στη μεταφορά των θεμάτων, ιδιαίτερα του μαθήματος της μουσικής και συνόδευε μια συγκεκριμένη διαδικασία, και γι’ αυτό δεν παρευρέθηκε στη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας.
Σημείωσε ότι αυτό το λάθος, στην άσκηση 11 ανέτρεψε κάποια δεδομένα και πρόσθεσε ότι δεν έγινε κανένα λάθος στα υπόλοιπα 31 μαθήματα και η διαδικασία της θεματοθέτησης και της διόρθωσης είναι διαβαθμισμένη σε πάρα πολλά επίπεδα.
Όπως είπε, η απόφαση που έχει πάρει το Υπουργείο Παιδείας εμπεριέχεται στον οδηγό των παγκύπριων εξετάσεων.
«Λάθη θα υπάρχουν. Σε όλο τον κόσμο συμβαίνουν αυτά. Το συμφέρον των μαθητών που ήταν πρώτιστος στόχος, όλων κατηγοριών των μαθητών, διασφαλίστηκε σε όλα τα επίπεδα, σε όλες τις περιπτώσεις», είπε και ανέφερε, παράλληλα, ότι υπάρχει μια πολύ- πολύ μικρή μερίδα εκπαιδευτικών που παρά τους μηχανισμούς ελέγχου κάνουν τα δικά τους, δηλαδή υπήρξαν και εκπαιδευτικοί, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τις δικές τους σημειώσεις.
Η ακαδημαϊκός Μαίρη Κουτσελίνη, η οποία συμμετέχει στη Συμβουλευτική Επιτροπή αξιολόγησης εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας είπε ότι το μοναδικό κριτήριο της απόφασης που πάρθηκε για το θέμα που προέκυψε στη Φυσική ήταν να μην αδικηθούν οι μαθητές και η κατάταξη του.
«Η άσκηση είχε λάθος. Δεν ήταν φραστικό το λάθος. Όταν ζητάς από τους μαθητές αντί τροχαλία να βρουν μεγέθη σε σταθμό, ασφαλώς αλλάζει η άσκηση. Όμως, παρόμοια άσκηση ή και ίδια, υπήρχε και στο βιβλίο τους και είχε σταλεί και από τους επιθεωρητές για να λυθεί από τους μαθητές. Τώρα το πόσο παιδαγωγικά σωστό ήταν η ίδια άσκηση να μπει στην εξέταση, αυτό δεν θα το εξετάσουμε», πρόσθεσε.
Όσο για τις ασφαλιστικές δικλίδες για το πώς να μην γίνεται λάθος, η κ. Κουτσελίνη είπε ότι ασφαλώς υπάρχουν οι ευθύνες.   
Αναφορικά με τις δοθείσες μονάδες, η κ. Κουτσελίνη είπε ότι επικοινώνησαν με όλα τα κέντρα και από το Οχάιο που έχει το πιο γνωστό εξεταστικό κέντρο για να τους πουν στην περίπτωση λάθους άσκησης τι γίνεται και η απάντηση ήταν ότι δίνονται οι μονάδες σε όλους τους μαθητές όταν υπάρχει λάθος και επομένως, δόθηκαν οι 10 μονάδες, μετά από σημείωμα που έδωσε και ο επιθεωρητής ότι πράγματι υπήρχε λάθος.
«Στη συνέχεια για να μην χαλάσει η κατάταξη των μαθητών και επειδή το δεύτερο και τρίτο ζήτημα από τα τρία μπορούσε να επιλυθεί, δόθηκε το μάξιμουμ των μονάδων σε όσους επίλυσαν το δεύτερο και το τρίτο, διότι υπήρχαν και τέτοιοι μαθητές, δηλαδή 110 μονάδες και με αναπροσαρμογή του βαθμού δεν αδικείται κανένας μαθητής και ύστερα σε προσαρμογή στο 20. Η κατάταξη και η βράβευση δεν επηρεάζεται με αυτή τη λύση. Κάποιοι έλυσαν σωστά διότι προφανώς ούτε καν διάβασαν την άσκηση, είδαν το σχήμα, είδαν το παρόμοιο και έλυσαν με άλλα δεδομένα την άσκηση. Το πρώτο μέρος ούτως άλλως είναι λανθασμένο και δίνονται οι βαθμοί σε όλους τους μαθητές», συμπλήρωσε.
Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας διερωτήθηκε ποιοι είχαν ευθύνη να ελέγξουν αυτή την μικρή μερίδα των εκπαιδευτικών, οι οποίοι, ενδεχομένως δεν ακολούθησαν το αναλυτικό πρόγραμμα;.
«Ποιου ήταν η ευθύνη; Αν έγινε, το Υπουργείο έχει την ευθύνη να το διορθώσει», πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι στο γραπτό της φυσικής σε κάποια εξεταστικά κέντρα έλειπαν σελίδες και όπως είπε, για να αποφεύγονται όλα αυτά πρέπει να ξανά δουν τις διαδικασίες.
Σε παρέμβαση του, ο κ. Λούη είπε ότι εξήγησε πως στη διαδικασία της φωτοτύπησης του γραπτού , κόπηκε το ρεύμα και υπήρξαν συγκεκριμένα κέντρα στα οποία έλειπε μια από τις σελίδες και την ίδια στιγμή αποκαταστάθηκε το θέμα.
Ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ Παναγιώτης Λυσάνδρου, στη δική του τοποθέτηση είπε ότι πρέπει να γίνει μια έρευνα όσον αφορά το περιστατικό με το εξεταστικό δοκίμιο της φυσικής, για να δουν αν έχουν τηρηθεί οι διαδικασίες που προβλέπονται και πρέπει να επανεξεταστούν οι διαδικασίες που εφαρμόζονται για να δουν αν υπάρχει περιθώριο βελτίωσης.
Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Κυριάκος Νικηφόρου, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας είπε ότι την επομένη του δοκιμίου της Φυσικής δόθηκαν οι λύσεις του εξεταστικού δοκιμίου και ακόμα οι ίδιοι δεν είχαν αντιληφθεί ότι υπήρχε λάθος, γιατί έδωσαν λύσεις του δοκιμίου.
«Ήρθαμε εμείς μετά από πολλές μέρες να φωνάξουμε μετά που κατακλυστήκαμε από παράπονα μαθητών και γονιών ότι σε αυτή την ερώτηση υπάρχει πρόβλημα. Η Υπηρεσία πρέπει να δει ξανά πώς κάνουμε την θεματοθέτηση για να μπορέσουμε να αποφύγουμε τέτοια λάθη τα οποία είναι σημαντικά και στοιχίζουν για τα παιδιά μας», κατέληξε.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










282