Μετά από έκκληση αρκετών αναγνωστών μας, το paideia-news.com συνεχίζει σήμερα την έρευνά του, για το μεγάλο θέμα των εκπαιδευτικών που κινδυνεύουν α παραμένουν αδιόριστοι με την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου 2013-14 απαντώντας σε διάφορα ερωτήματα.
Περίπου 250 συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί Μέσης θα μείνουν άνεργοι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, σε περίπτωση που υλοποιηθεί η πρόνοια του μνημονίου για αύξηση των ωρών διδασκαλίας κατά μια ώρα από τη νέα σχολική περίοδο . Η προνοια αποσύρθηκε μετά από έντονες διαμαρτυρίες των εκπαιδευτικών και βρίσκεται στο Υπουργικό.
ο αορθμός των 250 προκύπτει τα έξης δεδομένα. 6.000 περίπου εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στη Μέση επί μια ώρα ο καθένας περισσότερη, μας κάνουν 6.000 ώρες, δια 24 ώρες που είναι ο μέσος αριθμός για κάθε εκπαιδευτικό, έχουμε 250 εκπαιδευτικούς λιγότερους. Γι’ αυτούς του υπολογισμούς φαίνεται να συμφωνούν τόσο στο Υπουργείο Παιδείας όσο και στην ΕΕΥ, αλλά και στην ΟΕΛΜΕΚ.
Όμως αυτό, δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Υπάρχει και το δεύτερο που οδηγεί σε σίγουρη ανεργία αριθμό συμβασιούχων. Αυτό έχει σχέση με τη μείωση του αριθμού των μαθητών στα γυμνάσια και στα λύκεια. Όπως μας ανέφερε η Διευθύντρια Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας Ζήνα Πουλλή, την ερχόμενη σχολική περίοδο, οι μαθητές θα μειωθούν κατά 300 στα γυμνάσια και 850 στα Λύκεια. Αν υπολογιστεί ότι ο ανώτατο όριο των μαθητών κατά τμήμα είναι 25, τότε έχουμε το ολιγότερο 46 τμήματα πιο λίγα Χ 35 ώρες το καθένα την εβδομάδα= 1610 ώρες. Αν υπολογιστεί ότι ο μέσος όρος ωρών διδασκαλίας των εκπαιδευτικών είναι 24, τότε αυτόματα δημιουργείται πλεόνασμα, το ολιγότερο 67 εκπαιδευτικών, οι οποίοι προστίθενται στη λίστα των ανέργων. Αν μάλιστα πιστεύει κάποιος ότι τα πράγματα τα επόμενα χρόνια η κατάσταση θα βελτιωθεί, οι αριθμοί θα τον απογοητεύσουν. Σύμφωνα με την κ. Πουλλή , η μείωση των αριθμού των μαθητών στα γυμνάσια θα μειωθεί σε πέντε χρόνια σε σύγκριση με σήμερα κατά 1500 και στα Λύκεια κατά 3.000, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Επιπλέον, κανείς δε θέλει καν να σκέφτεται ότι υπάρχει σχεδιασμός από την Τρόικα, όπως έγινε στην Ελλάδα, για αύξηση του αριθμού μαθητών κατά τμήμα αφού τότε ο αριθμός αυτός θα εκτοξευτεί στα ύψη.