Δρ Ευανθία Παπασάββα: Γιατί σπουδές Κοινωνικής Εργασίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο


 Το πρόγραμμα στην Κοινωνική Εργασία (Social Work) του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου έχει δομηθεί έτσι ώστε να προσφέρει στους φοιτητές θεμελιακές και εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες. Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους, οι νέοι επιστήμονες μπορούν να λειτουργούν αποτελεσματικά ως κοινωνικοί λειτουργοί και γενικότερα σε επαγγέλματα που χρησιμοποιούνται γνώσεις και μέθοδοι κοινωνικής εργασίας. Η Δρ Ευανθία Παπασάββα συντονίστρια στο Πρόγραμμα Κοινωνικής Εργασίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και τέως Διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας του Υπουργείου Εργασίας μας δίνει στη συνέντευξη που ακολουθεί ενδιαφέροντα στοιχεία:

  • Για ποιους λόγους ένας φοιτητής να πρέπει να επιλέξει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο;

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου υπερέχει στη διδασκαλία, την πρακτική άσκηση των φοιτητών του, την καινοτομία και την έρευνα. Είναι το πρώτο Πανεπιστήμιο σε Κύπρο και Ελλάδα στο οποίο έχει απονεμηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο τίτλος του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς και Αναγνώρισης Διδακτικών Μονάδων (European Credit Transfer and Accumulation System - ECTS) και είναι ένα από τα 40 Ιδρύματα στην Ευρώπη που έχουν πάρει τέτοια διάκριση. Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει αναλάβει ισχυρή δέσμευση ως προς την κοινωφελή εργασία και την περιβαλλοντική αειφόρα ανάπτυξη και αγωνίζεται συνεχώς για να βρίσκεται στην πρωτοπορία της Ανώτερης και Ανώτατης εκπαίδευσης στην Κύπρο.

  • Τι προσφέρει ο κλάδος Κοινωνικής Εργασίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου;

Το πρόγραμμα της Κοινωνικής Εργασίας έχει δομηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει στους φοιτητές που το επιλέγουν, θεμελιακές και εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες. Διδάσκεται στα ελληνικά, είναι τετραετούς διάρκειας και αναγνωρίζεται στην Κύπρο, στην Ελλάδα και διεθνώς.  Με το πέρας των σπουδών τους οι απόφοιτοί μας αποκτούν αναγνωρισμένο πτυχίο Κοινωνικής Εργασίας «Bachelor Degree» και επίσης αποκτούν άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος.

  • Από πού προέρχεται το διδακτικό σας προσωπικό;

Διαθέτουμε επιστήμονες με σπουδές σε διακεκριμένα πανεπιστήμια της Αγγλίας και Αμερικής, με αξιόλογο ερευνητικό και συγγραφικό έργο, καθώς και με πλούσια εμπειρία στη διοίκηση και παροχή κοινωνικών υπηρεσιών σε διάφορες πληθυσμιακές ομάδες.  Κατά καιρούς δε στο πρόγραμμα φιλοξενούνται διακεκριμένοι επιστήμονες και ερευνητές του κλάδου από το εξωτερικό.

  • Τι μαθήματα πρέπει να πάρουν οι φοιτητές Κοινωνικής Εργασίας για να πάρουν το πτυχίο τους;

Πρέπει να συμπληρώσουν μαθήματα Γενικής Εκπαίδευσης (όπως αγγλικά, ηλεκτρονικούς υπολογιστές κτλ), Μαθήματα κορμού (όπως αρχές ψυχολογίας, κοινωνιολογίας κτλ), Μαθήματα ειδίκευσης (όπως μέθοδοι κοινωνικής εργασίας με άτομα, ομάδες και κοινότητες) και τέλος, μαθήματα επιλογής που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες (όπως εθελοντισμός, τοπική αυτοδιοίκηση, ηλικιωμένοι, οικογένεια και άλλα). Οι εκπαιδευτικές προσεγγίσεις των καθηγητών μας περιλαμβάνουν την ενεργό μάθηση (active learning) μέσα από την οποίαν ακολουθούνται εκπαιδευτικές τεχνικές όπως η υπόδυση ρόλων (role play), η υπόδυση πραγματικότητας (reality play) κτλ.

  • Πόσο σημαντική είναι η Εργαστηριακή Πρακτική Άσκηση (ΕΠΑ) των φοιτητών κατά τη διάρκεια των σπουδών τους;

Οι φοιτητές καλούνται υπό την εποπτεία εξειδικευμένων ακαδημαϊκών εποπτών να εφαρμόσουν τη θεωρεία στην πράξη. Η ΕΠΑ είναι διάρκειας 1160 ωρών σύμφωνα με τα πρότυπα διεθνών Οργανισμών (IASSW- International Association of Schools of Social Work) ειδικευμένων σε θέματα εκπαίδευσης κοινωνικών λειτουργών.

  • Σε ποιο πλαίσιο τοποθετούνται οι φοιτητές για πρακτική άσκηση;

Οι φοιτητές εξοικειώνονται με τις μη-κυβερνητικές οργανώσεις, κυβερνητικές υπηρεσίες, κοινοτικά προγράμματα και προγράμματα που λειτουργούν οι Δήμοι και οι εκκλησίες. Αναμένεται κατά την πρακτική άσκηση οι φοιτητές να γνωρίσουν και να εργαστούν με άτομα, ομάδες ατόμων, κοινότητες και με διάφορες πληθυσμιακές ομάδες όπως παιδιά, ενήλικες, ηλικιωμένους, ασθενείς, μετανάστες, άντρες, γυναίκες κτλ.

  • Ποίες ευκαιρίες εργοδότησης υπάρχουν σήμερα;

Αξίζει να αναφερθεί ότι ένας σημαντικός αριθμός φοιτητών μας μετά το πέρας των σπουδών τους έχουν εργοδοτηθεί με πλήρη ή μερική απασχόληση στις οργανώσεις που έκαναν την πρακτική τους άσκηση. Απόφοιτοι του κλάδου μπορούν να εργαστούν ως κοινωνικοί λειτουργοί και να ασχοληθούν με τη στήριξη και ανάπτυξη ατόμων ή και ομάδων. Ενδεικτικά αναφέρω τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας , Πολυδύναμα Κέντρα Δήμων και Κοινοτήτων, Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, Στέγες Ηλικιωμένων, Εθελοντικές Οργανώσεις Υγείας και Πρόνοιας, Κέντρα Νεότητας, σε προγράμματα Κοινωνικών Ερευνών, ως σύμβουλοι ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού κα. Παράλληλα μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους για την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου στην Κύπρο, στην Ελλάδα, Αγγλία, Αμερική κα. Ήδη, ένας αριθμός αποφοίτων μας έγιναν δεκτοί από αγγλικά Πανεπιστήμια για την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου. Για τους φοιτητές μας στο Πανεπιστήμιο λειτουργεί Φοιτητικός Όμιλος Κοινωνικής Εργασίας που διοργανώνει ενημερωτικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, βιωματικά σεμινάρια και εκπαιδευτικά ταξίδια στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο παρέχει επίσης ευκαιρίες στους φοιτητές του, να πάρουν γνώσεις και εμπειρίες στο πλαίσιο των σπουδών τους, σε αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω των προγραμμάτων Erasmus Plus.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι στο Πανεπιστήμιό μας λειτουργεί επιτροπή για Φοιτητές με Ειδικές Ανάγκες (Student With Special Needs Committee) στην οποίαν μετέχουν καθηγητές από όλα τα τμήματα του Πανεπιστημίου και στηρίζουν τους φοιτητές με ειδικές ανάγκες, σε συνεργασία με τους υπεύθυνους καθηγητές.

  • Για περισσότερες πληροφορίες: Στην ιστοσελίδα μας στο: http://www.euc.ac.cy Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Εισδοχής Φοιτητών τηλ. 0035722713000 ή email:admit@euc.ac.cy.



Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










428