Δρ. Βασίλης Τσάκαλος: Πραγματοποιείται σήμερα η «Βραδιά του Ερευνητή» σε 300 ευρωπαϊκές πόλεις,


ΚΥΠΕ - Πραγματοποιείται σήμερα στη Λεμεσό από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ) η «Βραδιά του Ερευνητή»  μια εκδήλωση - θεσμός που  διοργανώνεται σε περισσότερες από 300 πόλεις σε όλη την Ευρώπη.

Με την ευκαιρία της εκδήλωσης, το ΚΥΠΕ συνομίλησε με τον Γενικό Διευθυντή του ΙΠΕ Δρ. Βασίλη Τσάκαλο, ο οποίος παράλληλα δήλωσε ότι τα προγράμματα χρηματοδότησης έρευνας και καινοτομίας στην Κύπρο αγκαλιάστηκαν από τους ερευνητές.
 Ο κ. Τσάκαλος είπε ότι η «Βραδιά του Ερευνητή» έχει ήδη συμπληρώσει μια δωδεκαετία ζωής, συγκεντρώνοντας κάθε χρόνο το ενδιαφέρον χιλιάδων μικρών και μεγάλων επισκεπτών που θέλουν να μάθουν περισσότερα για την έρευνα και την καινοτομία και τη συνεισφορά τους στη σύγχρονη ζωή.
H εκδήλωση αποσκοπεί παράλληλα στην ανάδειξη του έργου των ερευνητών στα κυπριακά πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και καινοτόμες επιχειρήσεις που προβάλλουν και τιμούν την Κύπρο διεθνώς.
"Όλοι αυτοί οι φορείς και οι ερευνητές τους είναι βασικοί μας συνεργάτες και πραγματικοί πρωταγωνιστές της Βραδιάς" είπε ο κ. Τσάκαλος. 
Παράλληλα, ο κ. Τσάκαλος είπε ότι τα Προγράμματα RESTART 2016-2020, τα οποία αποτελούν το τρέχον πολυετές πρόγραμμα χρηματοδότησης της έρευνας και της καινοτομίας στην Κύπρο συνολικού προϋπολογισμού €100 εκατ., αγκαλιάστηκαν από τους ερευνητές. Μέχρι σήμερα, ανέφερε, ανταποκρίθηκαν περί τους 400 διαφορετικούς φορείς, με πάνω από τους μισούς να είναι επιχειρήσεις ενώ προστίθενται συνεχώς και νέοι φορείς οι οποίοι αποφασίζουν να ασχοληθούν συστηματικά, επενδύοντας στην έρευνα και την καινοτομία.
Η «Βραδιά του Ερευνητή»
Η εκδήλωση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, φέρει τον τίτλο «Human Era Night» και θα πραγματοποιηθεί σήμερα  28 Σεπτεμβρίου 2018 στους Χαρουπόμυλους Λανίτη στη Λεμεσό. Όπως κάθε χρόνο, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει μια δημιουργική και ευχάριστη βραδιά μέσα από τη συμμετοχή σε πειράματα, παιχνίδια, συζητήσεις και διαγωνισμούς καθώς και θεατρικά και μουσικά δρώμενα από τις 5:00 το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ.
Σημαντική θέση στη φετινή Βραδιά του Ερευνητή έχουν η έρευνα και η τεχνολογία σε τομείς που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά
"Ο τεράστιος πλούτος της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας επιβάλουν τη μελέτη, την κατανόηση, την προστασία και τη διάδοσή της, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη ότι διαθέτουμε σήμερα εργαλεία και μεθόδους που δίνουν συνεχώς νέες δυνατότητες και προοπτικές" είπε ο κ. Τσάκαλος.
Σημειώνεται επίσης ότι στο πλαίσιο της Βραδιάς θα απονεμηθεί το «Βραβείο Επιτευγμάτων Ζωής στην Έρευνα» στο διακεκριμένο Κύπριο αρχαιολόγο Δρ. Βάσο Καραγιώργη για το σύνολο της προσφοράς του στην αρχαιολογική έρευνα. Της τελετής βράβευσης θα προηγηθεί μουσική παράσταση από την Amalgamation Choir υπό την καθοδήγηση της Βασιλικής Αναστασίου.

Παράλληλες δραστηριότητες στη Λευκωσία
Επιπρόσθετα, σήμερα θα διεξαχθούν παράλληλες δραστηριότητες στη Λευκωσία. Συγκεκριμένα, μαθητές σχολείων πρόκειται να πραγματοποιήσουν «Ένα ταξίδι στην Ευρώπη» μέσα από τις Συλλογές της Λεβέντειου Πινακοθήκης μαθαίνοντας για τη ζωή και το έργο σπουδαίων καλλιτεχνών, ενώ το Τμήμα Αρχαιοτήτων θα διοργανώσει ξεναγήσεις για το κοινό σε μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους.
Για το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων καθώς και για άλλες χρήσιμες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Ιδρύματος: www.research.org.cy και τη σελίδα στο Facebook «Βραδιά του Ερευνητή/Researchers` Night».
Η συμβολή του ΙΠΕ στην ανάπτυξη της έρευνας 
Η συμβολή του ΙΠΕ στην ανάπτυξη της έρευνας και κατ’ επέκταση της οικονομίας ευρύτερα
Το ΙΠΕ είναι ο εθνικός φορέας αρμόδιος για την προώθηση και την υποστήριξη της έρευνας και της καινοτομίας.
Ο κ. Τσάκαλος είπε ότι στο πλαίσιο αυτό, το Ίδρυμα σχεδιάζει και διαχειρίζεται τα ανταγωνιστικά προγράμματα έρευνας και καινοτομίας, μέσα από τα οποία διατίθενται τα εθνικά κονδύλια προς τα πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, επιχειρήσεις και άλλους φορείς.
Υποστηρίζονται επίσης, είπε, οι κυπριακοί φορείς, μέσα από ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, να διεκδικήσουν με αξιώσεις κονδύλια από ευρωπαϊκά και άλλα διεθνή προγράμματα και πρωτοβουλίες για διεξαγωγή έρευνας καθώς και να αναπτύξουν διεθνείς συνεργασίες για μεταφορά τεχνολογίας και ανάπτυξη καινοτομίας.
"Ένα αξιοσημείωτο μέρος των δραστηριοτήτων του ΙΠΕ αποσκοπεί στη διάχυση της κουλτούρας έρευνας και καινοτομίας στο ευρύ κοινό ή σε συγκεκριμένες κατηγορίες πληθυσμού όπως οι μαθητές, οι φοιτητές, κ.ά. μέσα από διαγωνιστικές δραστηριότητες καθώς και δράσεις επικοινωνίας της επιστήμης" ανέφερε.
Ο κ. Τσάκαλος ανέφερε επίσης ότι το ΙΠΕ έχει αναπτύξει εδώ και χρόνια ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών υποστήριξης, ιδιαίτερα με αποδέκτη τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε θέματα κατοχύρωσης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, εξεύρεσης συνεργατών στο εξωτερικό, διαμόρφωσης στρατηγικής διαχείρισης καινοτομίας, εξεύρεσης συμπληρωματικών πόρων από την Κύπρο και το εξωτερικό.
Συμμετοχή της Κύπρου στο Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020»
Στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο κ. Τσάκαλος είπε ότι η Κύπρος συμμετέχει ενεργά και στο Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020», το οποίο αποτελεί το Πρόγραμμα πλαίσιο της ΕΕ για τη χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας συνολικού προϋπολογισμού €80 δισ.
Όπως ανέφερε, "οι ερευνητικές μας ομάδες διακρίνονται ιδιαίτερα για την ικανότητά τους να αντλούν ευρωπαϊκούς πόρους παρά το σκληρό πανευρωπαϊκό ανταγωνισμό. Μάλιστα για κάθε ένα ευρώ που η χώρα μας συνεισέφερε για το πρόγραμμα κατάφερε να κερδίσει κάτι περισσότερο από τρία ευρώ, καταλαμβάνοντας έτσι την πρώτη θέση μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ".
Ενδεικτικά, είπε ότι η Κύπρος έχει από την έναρξη του Προγράμματος μέχρι σήμερα αντλήσει χρηματοδότηση που ξεπερνά τα €130 εκατ. Χρηματοδοτήσεις που εξασφάλισαν κυπριακοί φορείς από τα Προγράμματα του ΙΠΕ τα τελευταία χρόνια
Τα Προγράμματα RESTART 2016-2020, τα οποία αποτελούν το τρέχον πολυετές πρόγραμμα χρηματοδότησης της έρευνας και της καινοτομίας στην Κύπρο συνολικού προϋπολογισμού €100 εκατ., αγκαλιάστηκαν από τους ερευνητές, όπως είπε ο κ. Τσάκαλος.
Ενδεικτικά, ανέφερε ότι τα χρήματα που διεκδικούνται για την υλοποίηση ερευνητικών έργων είναι περίπου πενταπλάσια της διαθέσιμης χρηματοδότησης, καταδεικνύοντας τον άκρως ανταγωνιστικό τους χαρακτήρα.
Μέχρι σήμερα, ανέφερε, ανταποκρίθηκαν περί τους 400 διαφορετικούς φορείς, με πάνω από τους μισούς να είναι επιχειρήσεις ενώ προστίθενται συνεχώς και νέοι φορείς οι οποίοι αποφασίζουν να ασχοληθούν συστηματικά, επενδύοντας στην έρευνα και την καινοτομία.
"Με αυτή την ευκαιρία, αξίζει να αναφέρουμε ότι τα νέα προγράμματα εισάγουν πολλά νέα στοιχεία σε σχέση με το παρελθόν, μεταξύ των οποίων: ανανεωμένη στοχοθέτηση, πληρέστερη κάλυψη των αναγκών των καινοτόμων επιχειρήσεων, ισχυρότερη προώθηση της επιχειρηματικότητας υψηλής τεχνολογίας καθώς επίσης και δομικές αλλαγές σε ό,τι αφορά τους κανονισμούς και διαδικασίες συμμετοχής και τα υποστηρικτικά εργαλεία εφαρμογής. Με τον τρόπο αυτό, η συμμετοχή της ερευνητικής κοινότητας γίνεται πιο σύγχρονη και ουσιαστική" συμπλήρωσε ο κ. Τσάκαλος.
Προγράμματα που είναι ανοικτά αυτή την περίοδο
Σημειώνεται ότι την περασμένη Δευτέρα ανακοινώθηκαν τέσσερις νέες Προσκλήσεις υποβολής προτάσεων Προγραμμάτων συνολικής χρηματοδότησης που πλησιάζει τα €17 εκατ.
Πρόκειται για τα ακόλουθα: το Πρόγραμμα «Ολοκληρωμένα Έργα», το οποίο στηρίζει την εφαρμοσμένη έρευνα κλίμακας, με αντίκτυπο στην οικονομία στους τομείς: «Ενέργεια», «Τουρισμός», «Γεωργία-Τρόφιμα», «Δομημένο Περιβάλλον και Κατασκευές», «Μεταφορές-Ναυτιλία» και «Υγεία».
Το Πρόγραμμα «Νησίδες Αριστείας» στηρίζει όλες τις κατηγορίες έρευνας αιχμής σε όλα ανεξαιρέτως τα επιστημονικά πεδία.
Για πρώτη φορά επίσης ανακοινώθηκαν τα νέα Προγράμματα για τη στήριξη της εμπορικής αξιοποίησης ερευνητικών αποτελεσμάτων από επιχειρήσεις και οργανισμούς έρευνας.
Επιπρόσθετα, μέσα στο επόμενο διάστημα προγραμματίζεται να ανακοινωθεί Πρόγραμμα για διακρατική ερευνητική συνεργασία με τη Ρωσία.
Αυτή την περίοδο έληξαν και αναμένεται να λήξουν σύντομα οι προθεσμίες άλλων τεσσάρων Προγραμμάτων συνολικής χρηματοδότησης περίπου €12 εκατ. για υποστήριξη έρευνας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και start-ups καθώς και για υποστήριξη της έρευνας μεταδιδακτορικών ερευνητών.
Ο κ. Τσάκαλος είπε ακόμη ότι παράλληλα, το Ίδρυμα βρίσκεται στην παρούσα φάση στη διαδικασία υπογραφής συμβολαίων για τις προτάσεις που επιλέχθηκαν από τις παλαιότερες Προσκλήσεις του.
Τέλος, ανέφερε ότι συνεχίζεται επίσης η παροχή χρηματοδοτήσεων σε προγράμματα που είναι ανοικτά, όπως το πρόγραμμα για την υποστήριξη κατοχύρωσης διανοητικής ιδιοκτησίας, συμμετοχής σε εκδηλώσεις διεθνούς δικτύωσης, ανταλλαγής καινοτομίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας κ.ά.
Άλλες ενέργειες του ΙΠΕ για το επόμενο διάστημα
Πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκαν οι μαθητικοί διαγωνισμοί έρευνας και τεχνολογίας της νέας περιόδου, ΜΕΡΑ και ΤΕΚΕ, οι οποίοι στοχεύουν στην καλλιέργεια της ερευνητικής κουλτούρας στη νέα γενιά.
Προγραμματίζεται επίσης μία μεγάλη σειρά εκδηλώσεων, ειδικών εργαστηρίων και σεμιναρίων για την υποστήριξη της συμμετοχής κυπριακών φορέων σε ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας και καινοτομίας, κυρίως το Πρόγραμμα Ορίζοντας «2020» καθώς και για ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να καινοτομήσουν και να διεθνοποιηθούν.
Το ΙΠΕ δίνει και τη δυνατότητα σε συνεργασία με τον Invest Cyprus για τη συμμετοχή start-up επιχειρήσεων στο παγκόσμιο φόρουμ τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας Web Summit 2018, με προθεσμία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος τις 3 Οκτωβρίου 2018.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










157