Δρ. Σωτήρης Μιχαλέας: Γιατί Φαρμακευτική, στην Ελληνική, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο


«Οι σχετικές μελέτες δείχνουν ότι η ζήτηση σε Φαρμακοποιούς σε παγκόσμιο επίπεδο θα είναι αυξητική τα επόμενα χρόνια καθώς και ότι μεταξύ των φαρμακοποιών καταγράφονται υψηλά ποσοστά ικανοποίησης από το εργασιακό περιβάλλον και τις οικονομικές απολαβές τους».

Αυτό αναφέρει σε συνέντευξή του στο Naideia-News o καθηγητής δρ Σωτήρης Μιχαλέας, συντονιστής του προγράμματος Φαρμακευτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

ΕΡ: Ποίοι είναι οι λόγοι που κάνουν κάποιο  να επιλέξει να σπουδάσει Φαρμακευτική;

ΑΠ: Η γοητεία της φαρμακευτικής επιστήμης κρύβεται στην πολυσυλλεκτικότητα της γνώσης. Συνδυάζει τα αντικείμενα της Χημείας, της Βιολογίας, της Φυσικής, της Φαρμακολογίας, της Θεραπευτικής μα και τόσα άλλα, που ο κατάλογος γίνεται ιδιαίτερα μακροσκελής. Eπειδή η φαρμακευτική είναι ταυτόχρονα και επάγγελμα, η πολυσυλλεκτικότητα της γνώσης σημαίνει ευρύ φάσμα επαγγελματικών επιλογών.

Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί ένας νέος άνθρωπος που θα επιλέξει να σπουδάσει φαρμακευτική είναι σίγουρο ότι επαγγελματικά θα έχει τόσες πολλές επιλογές, ώστε να ασχοληθεί με μια πτυχή του επαγγέλματος που πραγματικά του αρέσει. Ταυτόχρονα πρέπει να θυμόμαστε ότι ο Φαρμακοποιός επιτελεί και λειτούργημα με τεράστια κοινωνική προσφορά και αναγνώριση.

Η φαρμακευτική είναι μια ζωντανή επιστήμη που εξελίσσεται ραγδαία με αιχμή του δόρατος την ανακάλυψη νέων φαρμάκων αποτελεσματικότερων και ασφαλέστερων. Για να παρακολουθήσει κανείς όλες τις εξελίξεις απαιτείται διαρκής επιμόρφωση και εντατική μελέτη.

Συνοψίζοντας θα έλεγα ότι η Φαρμακευτική είναι συναρπαστική!

ΕΡ: Ποια είναι τα επαγγελματικά πεδία απασχόλησης για ένα πτυχιούχο Φαρμακοποιό;

ΑΠ: Η λίστα είναι πραγματικά εκτενής. Συχνή επιλογή των αποφοίτων είναι η ίδρυση του δικού τους φαρμακείου. Εναλλακτικά μπορούν να εργαστούν ως υπεύθυνοι φαρμακοποιοί σε ιδιωτικά ή κρατικά φαρμακεία. Επίσης υπάρχουν αρκετές διοικητικές θέσεις φαρμακοποιών στη Δημόσια Υπηρεσία.

Η φαρμακευτική βιομηχανία απασχολεί επίσης φαρμακοποιούς σε πολλούς τομείς, όπως τα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης, ελέγχου ποιότητας, παραγωγής, ιατρικής ενημέρωσης και marketing, φαρμακοεπαγρύπνησης και κανονιστικών υποθέσεων. Οι επιστήμονες φαρμακοποιοί μπορούν επίσης να απασχοληθούν σε ερευνητικά προγράμματα των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων, σε βιομηχανίες ή εταιρείες εμπορίας τροφίμων, καλλυντικών, συμπληρωμάτων διατροφής υγειονομικού υλικού και ιατρικών συσκευών.

Τέλος σημαντικός είναι και ο ρόλος του Φαρμακοποιού στο ακαδημαϊκό περιβάλλον, τόσο στην εκπαίδευση νέων επιστημόνων όσο και τη συνεχιζόμενη κατάρτιση των επαγγελματιών υγείας μέσω των προγραμμάτων δια βίου μάθησης.

Στην Κύπρο, τόσο ο ιδιωτικός όσο και ο δημόσιος τομέας παρέχουν καλές ευκαιρίες εργοδότησης.

ΕΡ: Πως κατοχυρώνονται επαγγελματικά οι σπουδαστές στο συγκεκριμένο κλάδο;

ΑΠ:  Οι σπουδές στη Φαρμακευτική εξασφαλίζουν στους αποφοίτους ένα νομικά οριοθετημένο και κατοχυρωμένο επάγγελμα, το οποίο διασφαλίζει συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα. «Το φάρμακο πρέπει να χορηγείται στον ασθενή δια χειρός φαρμακοποιού». Με τις σπουδές στη Φαρμακευτική εξασφαλίζεται πρόσβαση σε μια αγορά εργασίας με μηδενικά ποσοστά ανεργίας στις περισσότερες χώρες του κόσμου και ένα δυναμικό και απαιτητικό περιβάλλον εργασίας με συνεχή εξέλιξη και επιστημονικό υπόβαθρο. Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως οι σχετικές μελέτες δείχνουν ότι η ζήτηση σε Φαρμακοποιούς σε παγκόσμιο επίπεδο θα είναι αυξητική τα επόμενα χρόνια καθώς και ότι μεταξύ των φαρμακοποιών καταγράφονται υψηλά ποσοστά ικανοποίησης από το εργασιακό περιβάλλον και τις οικονομικές απολαβές τους.

Συνεπώς, αν δούμε τις σπουδές στη Φαρμακευτική ως «επένδυση» είναι σίγουρο ότι με πολλή μελέτη και σκληρή δουλειά θα αποδώσει σημαντικά οφέλη

ΕΡ:  Γιατί κάποιος να επιλέξει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου για να σπουδάσει Φαρμακευτική;

ΑΠ: Με την προσθήκη του προγράμματος Φαρμακευτικής, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου διαθέτει πλέον το πληρέστερο Τμήμα Επιστημών Υγείας στην Κύπρο, με προγράμματα, όπως Βιολογικές Επιστήμες, Διατροφολογία/Διαιτολογία, Νοσηλευτική, Φυσιοθεραπεία, Ακτινοδιαγνωστική/Ακτινοθεραπεία και Αθλητική Επιστήμη και Φυσική Αγωγή.  Επίσης ευεργετικές συνέργειες στη λειτουργία του προγράμματος Φαρμακευτικής δημιουργούνται από τη συνύπαρξη της Ιατρικής Σχολής σε ότι αφορά τις υποδομές και εργαστηριακό εξοπλισμό, ακαδημαϊκό προσωπικό, διεπιστημονική υποστήριξη, τεχνογνωσία, έρευνα, κύρος και αναγνώριση.  Το πρόγραμμα της Φαρμακευτικής διδάσκεται στην Ελληνική Γλώσσα και οδηγεί στη λήψη πτυχίου Φαρμακευτικής πενταετούς διάρκειας.  Κατοχυρώνεται το δικαίωμα λήψης άδειας εξασκήσεως του επαγγέλματος του Φαρμακοποιού, μετά από επιτυχείς εξετάσεις στον αρμόδιο φορέα.  Οι σπουδές στη Φαρμακευτική εξασφαλίζουν στους απόφοιτους πρόσβαση σε μια αγορά εργασίας με μηδενικά ποσοστά ανεργίας στις περισσότερες χώρες του κόσμου, με ψηλό βαθμό ικανοποίησης από το εργασιακό περιβάλλον και τις οικονομικές απολαβές.

Για περισσότερες πληροφορίες, στην ιστοσελίδα: http://www.euc.ac.cy Για κάθε απορία στο Γραφείο Εισδοχής Φοιτητών τηλ. 00357-22713000 ή email: admit@euc.ac.cy.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










295