Δρ. Τσάκαλος: Πρώτη η Κύπρος στην απορρόφηση κονδυλίων από το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020»


Πρώτη κατατάσσεται η Κύπρος εντός της ΕΕ σε ό,τι αφορά την κατά κεφαλή προσέλκυση κονδυλίων από το μεγαλύτερο Πρόγραμμα χρηματοδότησης της έρευνας και της καινοτομίας στην Ευρώπη, τον «Ορίζοντα 2020».

Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Δρ. Βασίλης Τσάκαλος, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ), ενόψει της εκδήλωσης για την παρουσίαση των νέων Προγραμμάτων «Ορίζοντας 2020» στη Λευκωσία στην οποία θα συμμετάσχουν πέραν των 30 εμπειρογνωμόνων από την Κύπρο και την Ευρώπη.
 
«Η Κύπρος κατατάσσεται πρώτη στην κατά κεφαλή προσέλκυση κονδυλίων από το μεγαλύτερο Πρόγραμμα χρηματοδότησης της έρευνας και της καινοτομίας στην Ευρώπη, τον «Ορίζοντα 2020». Γενικά η Κύπρος διακρίνεται για την ικανότητά της να αντλεί ευρωπαϊκούς πόρους παρά το σκληρό πανευρωπαϊκό ανταγωνισμό. Μάλιστα για κάθε ένα ευρώ που η χώρα μας συνεισέφερε για το πρόγραμμα κατάφερε να κερδίσει κάτι περισσότερο από τρία ευρώ, καταλαμβάνοντας έτσι την πρώτη θέση μεταξύ των κρατών - μελών της ΕE» είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Τσάκαλος.

Αντλήθηκαν 90 εκατ. ευρώ 

Πρόσθεσε ότι ενδεικτικά, η Κύπρος έχει αντλήσει μέχρι σήμερα ποσό που πλησιάζει τα 90 εκατ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε 245 έργα που υλοποιούνται από ακαδημαϊκά και ερευνητικά κέντρα καθώς και καινοτόμες επιχειρήσεις.

Ερωτηθείς σε ποιους τομείς έρευνας και καινοτομίας εντοπίζεται η μεγαλύτερη απορρόφηση από την Κύπρο, ο Γενικός Διευθυντής  του ΙΠΕ είπε ότι τα Προγράμματα Marie Skłodowska-Curie, που συνδέονται με θέματα κινητικότητας ερευνητών και οι Τεχνολογίες της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών συγκεντρώνουν τα μεγαλύτερο ενδιαφέρον των Κυπριών ερευνητών.

Ως προς τους θεματικούς τομείς ξεχωρίζουν ακόμα η ενέργεια, τα κοινωνικά θέματα, η υγεία, η ασφάλεια και το περιβάλλον.
 
Σε ό,τι αφορά τους τομείς που πρέπει να ενισχυθούν, είπε ότι «υπάρχουν ανάγκες όχι τόσο για ενίσχυση συγκεκριμένων θεματικών τομέων όσο για περαιτέρω διεύρυνση της συμμετοχής κυπριακών φορέων στο Πρόγραμμα ιδιαίτερα σε πιο ανταγωνιστικές κοινοπραξίες, εντονότερη συμμετοχή των κυπριακών φορέων ως συντονιστών των υποβαλλόμενων Προτάσεων και περαιτέρω ενθάρρυνση της συμμετοχής του δημόσιου τομέα και τις ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Πρόγραμμα».
 
Είπε ότι το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας, με το ρόλο του ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το Πρόγραμμα, συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση, υποστηρίζοντας τη συμμετοχή των κυπριακών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων μέσα από ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών που περιλαμβάνει την πληροφόρηση για τις προσκλήσεις υποβολής προτάσεων, τη διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων, τη στήριξη στην εξεύρεση συνεργατών από το εξωτερικό, την επίλυση αποριών σε θέματα κανόνων και διαδικασιών συμμετοχής, την προεπισκόπηση προτάσεων πριν την υποβολή τους, κ.ά.

Εργα υψηλής ποιότητας από τον "Ορίζοντα 2020"

Κληθείς να αναφέρει πώς έχει συμβάλει στην οικονομία/κοινωνία της Κύπρου το πρόγραμμα αυτό, ο κ. Τσάκαλος ανέφερε ότι η χρηματοδότηση του Προγράμματος «Ορίζοντας 2020» έχει δώσει τη δυνατότητα να εκπονηθούν έργα υψηλής ποιότητας που οδήγησαν στη δημιουργία νέας γνώσης, νέων δεξιοτήτων, υποδομών καθώς και προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.

«Γενικά, η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία έχει ως αποτέλεσμα η οικονομία μια χώρας να γίνεται πιο ανταγωνιστική μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας, της εισαγωγής νέων προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και της αντιμετώπισης δύσκολων κοινωνικών προκλήσεων» τόνισε.

Όπως είπε, «από μία άλλη σκοπιά η έρευνα και η καινοτομία προσδίδουν ποιότητα στην ανάπτυξη αφού αυτή βασίζεται στη γνώση, στην κατανόηση του κόσμου και του περιβάλλοντος, στην εξωστρέφεια, στην παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, στην κινητοποίηση της δημιουργικότητας, στην βέλτιστη αξιοποίηση του καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού».
 
Είπε ακόμη ότι η ιδιαιτερότητα της έρευνας που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» είναι ότι εμπεριέχει ως βασικές συνιστώσες τη διεθνή συνεργασία, την ανταλλαγή γνώσεων και καλών πρακτικών μεταξύ χωρών καθώς και την αντιμετώπιση ευρωπαϊκών και παγκόσμιων προκλήσεων.
 
«Υπό αυτή την έννοια, η συμμετοχή στο Πρόγραμμα ωθεί την κυπριακή κοινότητα έρευνας και καινοτομίας προς την εξωστρέφεια και την αριστεία», ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Τσάκαλος.   

Εκδήλωση για παρουσίαση των νέων Προγραμμάτων «Ορίζοντας 2020»

Η εκδήλωση με τίτλο «Horizon 2020 Cyprus National Event» - «Work Programmes 2018-2020 - Towards FP9» πραγματοποιείται στις 16 Ιανουαρίου στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία».  

Οι τρεις κύριοι στόχοι είναι η ενημέρωση της ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας για τα τελευταία Προγράμματα Εργασίας 2018-2020 και τις σχετικές προσκλήσεις υποβολής προτάσεων με συνολικό προϋπολογισμό που φτάνει τα 30 δις ευρώ, η αποτίμηση της υλοποίησης του Προγράμματος «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2020» ιδιαίτερα σε επίπεδο συμπερασμάτων πολιτικής και η παρουσίαση των διεργασιών και συζητήσεων πάνω στις κύριες κατευθύνσεις  που διαμορφώνονται σχετικά με τη δομή και το περιεχόμενο του 9ου Προγράμματος Πλαίσιο της ΕΕ. για χρηματοδότηση της έρευνας και τις καινοτομίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο μετά το 2020.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν πέραν των 30 εμπειρογνωμόνων από την Κύπρο και την Ευρώπη. Στο Πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνεται ακόμα σημαντικός αριθμός εργαστηρίων σε θέματα όπως η ετοιμασία και υποβολή επιτυχημένων προτάσεων, η ετοιμασία επιχειρηματικού πλάνου για ειδικά προγράμματα, οι δυνατότητες αξιοποίησης των ηλεκτρονικών εργαλείων του Προγράμματος «Ορίζοντας 2020» και του Enterprise Europe Network με έμφαση στις νέες λειτουργίες τους καθώς και οι διαδικασίες πραγματοποίησης κλινικών δοκιμών σε έργα του τομέα της υγείας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










146