Δρ.Μαρία Σιακαλλή: Πώς θα συμμετάσχουν οι συμμετέχοντες στο Παγκύπριο Συνέδριο της Σχολής Γονέων


Εδώ και έξι χρονιά η Παγκύπρια Σχολή Γονέων διοργανώνει Παγκύπρια Συνέδρια με θέματα που αφορούν στην ενημέρωση και εκπαίδευση, κυρίως των γονέων, σε θέματα σχετικά με την εκπαίδευση. Φέτος το Συνέδριο είναι αφιερωμένο στην Προσχολική και Πρώτη Σχολική Εκπαίδευση- συγκεκριμένα στο Γνωστικό Αντικείμενο των Μαθηματικών για παιδιά ηλικίας 4-7 ετών. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Κύπρου (Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα, Παραλίμνι, Πάφο), πρωινά Σαββάτου από τις 9:00 π.μ μέχρι τη 1:00 μ.μ.

Για το Συνέδριο μιλά στο Paideia-News, η κεντρική εισηγήτρια δρ. Μαρία Σιακαλλή.

ΕΡ: Ποιος ο σκοπός του Συνεδρίου;

ΑΠ: Το Συνέδριο έχει σκοπό να ενημερώσει τους συμμετέχοντες για τον καταλυτικό ρόλο που παίζει το σπίτι στην ανάπτυξη της μαθηματικής σκέψης των μικρών παιδιών. Επίσης θα δοθούν κάποιες πρακτικές ιδέες σχετικά με το πώς το περιβάλλον του σπιτιού μπορεί να συντείνει στην ανάπτυξη της μαθηματικής σκέψης των μικρών παιδιών. Τέλος οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με το Αναθεωρημένο Αναλυτικό Πρόγραμμα για το Γνωστικό Αντικείμενο των Μαθηματικών για το Νηπιαγωγείο, την Α΄ και Β΄Τάξη Δημοτικού Σχολείου έτσι ώστε να γνωρίσουν τον τρόπο με τον οποίο τα Μαθηματικά πλέον εφαρμόζονται στην Εκπαίδευση. Με την ολοκλήρωση του Συνεδρίου ευελπιστώ ότι οι γονείς θα έχουν μια σφαιρική και ολοκληρωμένη εικόνα του τρόπου με τον οποίο οργανώνονται οι μαθηματικές εμπειρίες και δραστηριότητες στο σχολείο, να μπορούν να τις ενισχύουν στο σπίτι (όχι ως δεύτεροι ή συμπληρωματικοί εκπαιδευτικοί αλλά ως γονείς), και να ενημερωθούν σχετικά με τις μαθηματικές δυνατότητες μικρών παιδιών (οι οποίες είναι εντυπωσιακές).

ΕΡ: Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν στο Συνέδριο;

ΑΠ: Το Συνέδριο μπορούν να παρακολουθήσουν γονείς, εκπαιδευτικοί, και όσοι άλλοι ασχολούνται και ενδιαφέρονται για την αγωγή και εκπαίδευση παιδιών ηλικίας 4-7 ετών.

ΕΡ: Τι να αναμένουν οι συμμετέχοντες;

ΑΠ: Όπως έχω ήδη αναφέρει στην κεντρική μου εισήγηση θα ασχοληθούμε με τον τρόπο που οι γονείς μπορούν να συνεχίσουν και να ενδυναμώσουν τη δουλειά που γίνεται στο σχολείο σχετικά με την ανάπτυξη της μαθηματικής σκέψης των παιδιών τους. Στη συνέχεια θα συμμετάσχουν σε βιωματικά εργαστήρια στα οποία θα εμπλακούν στη διαδικασία επίλυσης μαθηματικού προβλήματος, όχι ως μικρά παιδιά αλλά ως ενήλικες. Τα βιωματικά εργαστήρια θα πραγματοποιήσουν συνάδελφοι νηπιαγωγοί από όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου, τις οποίες και επιθυμώ να ευχαριστήσω για την προθυμία τους να συμμετάσχουν στο Συνέδριο.  Τέλος, οι συμμετέχοντες θα επιστρέψουν στην ολομέλεια όπου θα υποβάλουν τα ερωτήματά τους και θα ενημερωθούν σχετικά με τον τρόπο που μικρά παιδιά εμπλέκονται στη διαδικασία επίλυσης των μαθηματικών προβλημάτων με τα οποία ασχολήθηκαν και οι ίδιοι στα βιωματικά εργαστήρια. Μέσα από τη συζήτηση θα αναδειχθούν οι δυνατότητες και οι προοπτικές των μαθηματικών προβλημάτων αυτού του τύπου. 

Η δρ. Μαρία Σιακαλλή είναι νηπιαγωγός και υπηρετεί τη Δημόσια Προσχολική, Δημοτική και Ειδική Εκπαίδευση από το 1999. Παράλληλα ασχολείται με την έρευνα σε συνεργασία, κυρίως με το Πανεπιστήμιο Πατρών, αλλά και άλλους φορείς, σε θέματα που άπτονται της ανάπτυξης της μαθηματικής σκέψης μικρών παιδιών και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στη διδακτική του γνωστικού Αντικειμένου των Μαθηματικών. Κατά την Β΄ Φάση Αναμόρφωσης των Αναλυτικών Προγραμμάτων Εκπαίδευσης συμμετείχε στην ομάδα για το Αναλυτικό Πρόγραμμα Προσχολικής Εκπαίδευσης (παιδιών 3-6 ετών) και ήταν η επιστημονική συνεργάτιδα για το Γνωστικό Αντικείμενο των Μαθηματικών. Πέρα από τη συγγραφή του Αναλυτικού Προγράμματος για το Γνωστικό Αντικείμενο των Μαθηματικών στο Νηπιαγωγείο, συνεργάστηκε στενά με τις ομάδες συγγραφής του Αναλυτικού Προγράμματος Μαθηματικών για τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1398