Δράση «Γνωρίζοντας τα ψηφιδωτά της Κάτω Πάφου». Πρόγραμμα «Σχολεία εν δράσει» Πάφος 2017


Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Δράση «Γνωρίζοντας τα ψηφιδωτά της Κάτω Πάφου», την Τρίτη 7 Μαρτίου 2017, στον Αρχαιολογικό  χώρο της Κάτω Πάφου. Διεξήχθη  στα πλαίσια του 3ου στόχου της χρονιάς, όπως ορίζεται από το ΥΠΠ, για το «Πάφος 2017» και ανήκει στο πρόγραμμα «Σχολεία εν δράσει». Συγκεκριμένα, ο 3ος στόχος αφορά την αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου του συνόλου των κατοίκων της Ευρώπης και την ανάδειξη των κοινών στοιχείων και της πολυμορφίας των ευρωπαϊκών πολιτισμών, μέσα από πολιτιστικές δράσεις, στο πλαίσιο του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Πάφος 2017».

Όσο αφορά τη Δράση «Γνωρίζοντας τα ψηφιδωτά της Κάτω Πάφου» πρόκειται για ένα διασκεδαστικό παιχνίδι με γρίφους που συνδυάζει θεατρικά δρώμενα,  μυθολογικά, ιστορικά και γεωγραφικά στοιχεία. Επιλέγηκαν τα ψηφιδωτά της Κάτω Πάφου γιατί ανήκουν στον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό, ο οποίος στη συνέχεια διαμόρφωσε τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.  Σκοπός της δραστηριότητας ήταν οι μαθητές να συνεργαστούν και να γνωρίσουν τον πολιτιστικό πλούτο των μωσαϊκών της Πάφου με παιγνιώδη και καινοτόμο τρόπο. Η εμπλοκή τους στην όλη διαδικασία, η οποία είχε βιωματικό χαρακτήρα, συνδέθηκε με ανάπτυξη κριτικής σκέψης και άλλων δεξιοτήτων, ενώ την ίδια ώρα προωθήθηκε η ευρωπαϊκή πολιτιστική ταυτότητα.

Σύμφωνα με την κυρία Κάιζερ, συντονίστρια και δημιουργό του παιχνιδιού, «οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου. Τα μωσαϊκά της αρχαίας Νέας Πάφου περιλαμβάνονται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Κατανόησαν ότι ο Ρωμαϊκός Πολιτισμός δέχτηκε ισχυρή επίδραση από τον Ελληνικό Πολιτισμό και γνώρισαν ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας που απεικονίζουν τα ψηφιδωτά. Χρειάστηκενα αξιολογήσουν τις πληροφορίες και να επισημαίνουν  τα αντίστοιχα ευρήματα ώστε να ενεργήσουν με βάση συγκεκριμένων κριτηρίων. Επιπλέον, έπρεπε να υπολογίσουν το χρόνο τους και να τον οργανώσουν παραγωγικά. Είχαν την ευκαιρία νααναπτύξουν στρατηγικές συνεργασίας για επίτευξη των στόχων τους και να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία στη διαδικασία της μάθησης. Τα αποτελέσματα ήταν εμφανή με το πέρας της δράσης. Οι μαθητές εκτίμησαν την αισθητική αξία των μωσαϊκών της Νέας Πάφου με ένα ευχάριστο, καινοτόμο τρόπο. Η μάθηση έγινε χαρά!!».

Η δράση οργανώθηκε από το Λύκειο Αγίου Νεοφύτου και συμμετείχαν το Λύκειο Α΄ Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄, το Λύκειο Κύκκου και το Λύκειο και Τεχνική Σχολή Πόλεως Χρυσοχούς. Συντονίστρια και δημιουργός της δράσης ήταν η Φιλόλογος Παναγιώτα Κάιζερ του Λυκείου Αγίου Νεοφύτου Πάφου. Σύνδεσμοι και  συνοδοί καθηγητές μαθητικών ομάδων ήταν οΚώστας Ρούσος από το Λύκειο Α΄ Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄,  ο Χρίστος Μαυρέσιης από το Λύκειο Κύκκου, η Νίκη Καζαντζή και η ΘέκλαΝικολάου από το Λύκειο και Τεχνική Σχολή Πόλεως Χρυσοχούς.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











135