Δριμεία επίθεση της Συντεχνίας Ακαδημαϊκών του ΤΕΠΑΚ κατά του Πανίκου Λεωνίδου


Η Συντεχνία Ακαδημαϊκού Προσωπικού του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου με ανακοίνωσή της εξαπολύει δριμεία επίθεση κατά του εκτελούντα χρέη Προέδρου του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ, Πανίκου Λεωνίδου. Η ΣΑΠ ΤΕΠΑΚ  αναφέρει ότι ο κ. Λεωνίδου, σε  δηλώσεις του σε τηλεοπτική εκπομπή καταφέρθηκε  εναντίον ακαδημαϊκών του Πανεπιστημίου χαρακτηρίζοντας τους σαν "ακαταλόγιστους" και "ανεύθυνους" καθώς και τις αποφάσεις της Συγκλήτου παράνομες. Η Συντεχνία  προσθέτει ότι οι τοποθετήσεις του κ. Λεωνίδου προκαλούν έκπληξη και απορία ως προς τα κίνητρά του.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ:

«Η Συντεχνία Ακαδημαϊκού Προσωπικού του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ) τήρησε από την αρχή μια απόλυτα ουδέτερη στάση σε σχέση με τους υποψήφιους για τη θέση του Προέδρου του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ. Η θέση μας, όπως διακηρύχθηκε με ανακοινώσεις τις τελευταίες μέρες, είναι ότι όλοι πρέπει να κριθούν ανάλογα με τα προσόντα τους, την εμπειρία τους και την ικανότητά τους να προσφέρουν στο πανεπιστήμιο, στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων. Καλέσαμε δε όλους τους υποψήφιους και όλους του συνάδελφους ακαδημαϊκούς να μην υποκύψουν σε πιέσεις και να παραμείνουν μακριά από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και αντιπαροχές.

Η συντεχνία είναι όμως τώρα υποχρεωμένη να τοποθετηθεί σε σχέση με δηλώσεις του μέχρι πρότινος Αντιπροέδρου και εκτελούντος χρέη Προέδρου του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ, κ. Πανίκου Λεωνίδου, γιατί δεν μπορεί να παρακολουθεί αμέτοχη την προσπάθεια παραπλάνησης της κοινωνίας και διασυρμού της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Ο κ. Λεωνίδου παρουσιάστηκε στις 13/1 στην τηλεοπτική εκπομπή "Έχεις Μέσο" στο Mega και χωρίς να ρωτηθεί θέλησε να τοποθετηθεί για τις πρόσφατες εξελίξεις για το θέμα του Προέδρου και Αντιπροέδρου του πανεπιστημίου (βλ. συνημμένο ηχητικό αρχείο). Ο κ. Λεωνίδου, ορθά και δίκαια, κατηγόρησε την Πρύτανη για παρατυπίες, παραπλάνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και παραγκώνιση της Συγκλήτου με την γνωστή επιστολή της.

 Αν περιοριζόταν σε αυτό θα είχε απόλυτο δίκιο, ίσως ακόμη και τη συμπάθειά μας. Συνέχισε όμως με ένα μονόλογο γεμάτο από μισο-αλήθειες και ανακρίβειες για να κατηγορήσει στο τέλος τους ακαδημαϊκούς του ΤΕΠΑΚ σαν "ακαταλόγιστους" και "ανεύθυνους" καθώς και τις αποφάσεις της Συγκλήτου σαν παράνομες.

Οι τοποθετήσεις του κ. Λεωνίδου προκαλούν έκπληξη και απορία ως προς τα κίνητρά του. Σίγουρα δεν μπορεί να αποδοθούν σε άγνοια αφού προέρχονται από ένα έγκριτο νομικό, μάλιστα με προϋπηρεσία στο Συμβούλιο του ΤΕΠΑΚ.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας, δεν είναι η Πρύτανης που αποφάσισε τη διαδικασία της παρουσίασης ενώπιον της Συγκλήτου όλων των υποψηφίων αλλά η Σύγκλητος, το ανώτατο ακαδημαϊκό σώμα, καθ' όλα σωστά και νομότυπα. Και δεν απαίτησε "συνέντευξη" η Σύγκλητος. Το έργο του Προέδρου και Αντιπροέδρου του Συμβουλίου είναι πολύπλοκο, επίπονο, χρονοβόρο και απαιτεί από τον κάτοχο της καρέκλας καλή διάθεση και πρόθεση για αγαστή συνεργασία με τη Σύγκλητο.

Αποφάσισε λοιπόν η Σύγκλητος, αντανακλώντας τη θέση της ακαδημαϊκής κοινότητας, ότι οι υποψήφιοι πρέπει να παρουσιάσουν το όραμά τους για το πανεπιστήμιο σε μια ειδική συνεδρία της Συγκλήτου όπου θα έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν με τους συνάδελφους-μέλη της Συγκλήτου και να ανταλλάξουν απόψεις. Τυχόν άρνηση ή αδυναμία οποιουδήποτε να παρουσιαστεί ενώπιον της Συγκλήτου, φυσιολογικά επιτρέπει στη Σύγκλητο να εξάγει τα δικά της συμπεράσματα για την καταλληλότητά του να ηγηθεί του Συμβουλίου.  

Όσον αφορά το δήθεν παράνομο της διαδικασίας που αποφάσισε η Σύγκλητος, ποιος καθορίζει και πώς μια διαδικασία διαβούλευσης, κ. Λεωνίδου; Δεν είναι απόλυτο δικαίωμα της μιας πλευράς να προτάξει τις αιτιολογημένες θέσεις της; Μήπως αντιλαμβάνεσαι τη διαβούλευση σαν επιβολή ή απλά σαν μια τυπική επικύρωση της απόφασης που λήφθηκε από το άλλο μέρος της διαβούλευσης;

Η διαδικασία είναι απλή. Σε ενδιαφέρει, κύριε ή κυρία, η θέση του Προέδρου ή του Αντιπροέδρου; Κατάθεσε το ενδιαφέρον σου και όλες τις σχετικές πληροφορίες στη Σύγκλητο και κόπιασε να τα πούμε από κοντά. Οτιδήποτε λιγότερο θα σε εκθέσει στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

Ας ελπίσουμε όλοι μας, για το καλό του ΤΕΠΑΚ, ότι θα έχουμε ζωηρό ενδιαφέρον από τα μέλη του νέου Συμβουλίου και ότι στο τέλος θα επιλεγούν οι πιο κατάλληλοι».   




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










138