Δυο θεατρικά έργα του ΘΕΠΑΚ σε συνεργασία με το Θέατρο ΕΝΑ


Στις αρχές Μαρτίου 2016, το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου (Θ.Ε.ΠΑ.Κ.), σε συνεργασία με το Θέατρο ΕΝΑ, θα παρουσιάσει στη σκηνή του θεάτρου ΕΝΑ δύο έργα-σταθμούς για το Θ.Ε.ΠΑ.Κ.:

«Το Χρονικό της Κύπρου» του Λεόντιου Μαχαιρά (Τρίτη, 2 και Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2016) και

«Νερά της Κύπρου, της Συρίας, και της Αιγύπτου. Σπουδή στον “θεατρικό” Καβάφη» (Παρασκευή, 4 και Κυριακή, 6 Μαρτίου 2016).

Ο Μαχαιράς και ο Καβάφης μοιράζονται τη σκηνή του Θεάτρου ΕΝΑ

Η εύφορη συνεργασία μεταξύ του Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Θεάτρου ΕΝΑ που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο με μια σειρά από παραστάσεις της «Μήδειας» του Ευριπίδη από το Θέατρο ΕΝΑ που παρουσιάστηκαν στο Αρχοντικό Αξιοθέας, στο πλαίσιο του 18ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου, συνεχίζεται τον Μάρτιο του 2016 με την παρουσίαση, στη σκηνή του Θεάτρου ΕΝΑ, δύο θεατρικών έργων-σταθμών για το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Πρόκειται για τα έργα «Το Χρονικό της Κύπρου» του Λεόντιου Μαχαιρά (Τρίτη, 2 και Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2016) και «Νερά της Κύπρου, της Συρίας, και της Αιγύπτου. Σπουδή στον “θεατρικό” Καβάφη» (Παρασκευή, 4 και Κυριακή, 6 Μαρτίου 2016).

Η επιλογή των δύο αυτών έργων δεν είναι καθόλου τυχαία. Το πρώτο, το «Χρονικό» του Μαχαιρά, ήταν η θεατρική παραγωγή με την οποία το Θ.Ε.ΠΑ.Κ. ξεκίνησε την πορεία του το 1998, ανεβάζοντας σε παγκόσμια πρώτη το σημαντικότερο αφηγηματικό και εν μέρει δραματικό έργο της μεσαιωνικής και σύγχρονης κυπριακής λογοτεχνίας, ενώ το δεύτερο, «Η Σπουδή στον “θεατρικό” Καβάφη», αποτελεί την πιο πρόσφατη παράσταση του Θεατρικού Εργαστηρίου, βασισμένη εξολοκλήρου σε ποίηση του μεγάλου Αλεξανδρινού. Πέρα από τη σημασία τους για την ιστορία του Θ.Ε.ΠΑ.Κ., τα δύο αυτά έργα, τα οποία έχουν παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία στην Κύπρο και στο εξωτερικό, έχουν και μια ίσως μη αναμενόμενη συγγένεια, καθώς έχουν βγει από τη γραφίδα δύο μεγάλων μορφών του περιφερειακού Ελληνισμού που μοιράζονται την ίδια φυλετική συγκίνηση, την ίδια αγωνία για το μέλλον της φυλής τους, την ίδια ιστορική αίσθηση και την ίδια αγάπη για τη ζωντανή ελληνική γλώσσα.

Φραγκοσπουδασμένος ο Μαχαιράς δούλεψε σε όλη του τη ζωή ως δημόσιος υπάλληλος («γραμματικός») στην αυλή των Φράγκων και γνώριζε άπταιστα γαλλικά, μα έγραψε το έργο του στη γλώσσα που μιλούσε ο λαός των τοπικών Ρωμαίων – στη μεσαιωνική ελληνική κοινή, με πλούσιο τοπικό χρώμα και άφθονα διαλεκτικά στοιχεία, όχι στη λόγια, αλλά στη δημώδη, μιμούμενος τεχνικές της προφορικής λαϊκής αφήγησης.

Άγγλοθρεμμένος ο Καβάφης, γραμματικός κι αυτός στην υπηρεσία των Άγγλων επί εικοσιπέντε σχεδόν χρόνια, μιλούσε άπταιστα αγγλικά, όμως τα ποιήματά του τα έγραψε στα ελληνικά, σε μια δημοτική με άφθονους πολίτικους και αλεξανδρινούς ιδιωματισμούς, ενσωματώνοντας στην ποιητική του γλώσσα λέξεις και φράσεις της προφορικής λαϊκής γλώσσας, τις όποιες ως συγκινημένος ωτακουστής αποταμίευε από τα καφενεία και την αγορά.

Το «κρυμμένο θέατρο» και την ιδιάζουσα γλώσσα των δύο αυτών μεγάλων δημιουργών του ελληνισμού της περιφέρειας θα απολαύσουν όσοι επιλέξουν να δουν (ή να ξαναδούν σε μια χειμερινή σκηνή) τις δύο παραστάσεις του Θ.Ε.ΠΑ.Κ.. Παράλληλα,  θα έχουν τη δυνατότητα να αισθανθούν την αγωνία για το μέλλον του Ελληνισμού μπροστά στην απειλή του Ισλάμ που ο Μαχαιράς και ο Καβάφης μοιράζονται, αν και τους χωρίζουν χρονικά πέντε αιώνες. Μια αγωνία που σε διαφορετικό πλαίσιο ζούμε κι εμείς σήμερα.

«Νερά της Κύπρου, της Συρίας και της Αιγύπτου. Αγαπημένα των πατρίδων μας νερά» –έτσι ορίζεται η περιοχή, το νήμα που συνδέει τον γραικικό κόσμο του Καβάφη με τον κόσμο της ρωμιοσύνης (δηλαδή των τοπικών Ρωμαίων) του Μαχαιρά. Κόσμος ελληνικός «που κάποτε ξενίζει τον ελληνισμό», ένας κόσμος στη δική του τροχιά, με μια δική του μοίρα διαφορετική, συνήθως πιο δύσκολη και πιο επώδυνη, με κορυφώσεις και πτώσεις, τη μια κυρίαρχος και δυνατός, την άλλη αδύναμος και στριμωγμένος.

Πρόγραμμα των παραστάσεων:

«Το Χρονικό της Κύπρου» του Λεόντιου Μαχαιρά

Τρίτη, 2 Μαρτίου 2016

Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2016

«Νερά της Κύπρου, της Συρίας, και της Αιγύπτου. Σπουδή στον “θεατρικό” Καβάφη»

Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2016

Κυριακή, 6 Μαρτίου 2016

Οι παραστάσεις αρχίζουν στις 20:30

Εισιτήρια: κανονικό € 12, φοιτητικό/μειωμένο € 7.

Πληροφορίες και κρατήσεις στο τηλ. 22894531-2 και στο ταμείο του Θεάτρου ΕΝΑ, τηλ. 22348203

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











180