Ε Δίπλαρος: Οι αρχές του ΤΕΠΑΚ ενημέρωσαν το ΑΚΕΛ και πήραν γραμμή για το νομοσχέδιο


Σφοδρή επίθεση κατά αξιωματούχων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου εξαπέλυσε σήμερα, τόσο κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής όσο και μετά, με δηλώσεις του, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος.  Με αφορμή την πρόταση νόμου  που κατέθεσε από κοινού με τη βουλευτή Αθηνά Κυριακίδου για διορισμό των μελών του Συμβουλίων των δημόσιων πανεπιστημίων από τον Πρόεοδρ της Δημοκρατίας, ο κ. Δίπλαρος προέβη σε καταγγελίες και κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς τις αρχές του ΤΕΠΑΚ ότι παίρνουν γραμμή από το ΑΚΕΛ:    

Αναφερόμενος στην πρόταση νόμου,  ο κ. Δίπλαρος είπε ότι η πρόταση έχει σκοπό «να διορθώσει κάποιες συγκεκριμένες στρεβλώσεις που υπάρχουν στους νόμους που διέπουν τα Συμβούλια των δύο δημόσιων αυτονομημένων Πανεπιστημίων, του Πανεπιστημίου Κύπρου και του ΤΕΠΑΚ».

Ανέφερε ότι με βάση την πρόταση, «ο διορισμός των μελών των Συμβουλίων από το Υπουργικό Συμβούλιο όπως επίσης και οι διορισμοί του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του Πανεπιστημίου Κύπρου που γίνονται από τον εκάστοτε πρόεδρο της Δημοκρατίας να γίνονται στο διάστημα των έξι μηνών από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας με διάρκεια αντί τριών ετών που ήταν προηγουμένως να είναι 30 μήνες με δικαίωμα επαναδιορισμού για ακόμη 30 μήνες».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε, επίσης, ότι θα πρέπει να σταματήσει το φαινόμενο που παρατηρείται σήμερα στο ΤΕΠΑΚ,  όπου την πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ έχουν τα εσωτερικά μέλη του Πανεπιστημίου και όχι τα εξωτερικά με αποτέλεσμα, όπως είπε,  να μην γίνεται ο απαιτούμενος έλεγχος και να μην υπάρχει διαφάνεια σε σχέση με τα  40 και πλέον εκατομμύρια ευρώ που δίνονται στο ΤΕΠΑΚ.

«Δεν έχουμε σκοπό ούτε και στόχο να καταργήσουμε την αυτονομία των Πανεπιστημίων, άλλωστε καθόλου δεν ενοχλείται από την πρόταση νόμου το καθεστώς της Συγκλήτου ούτε επηρεάζονται ακαδημαϊκοί οι οποίοι αυτοί καθορίζουν και την αυτονομία των Πανεπιστημίων», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι «έχει δικαίωμα ο Κύπριος φορολογούμενος πολίτης -  ο οποίος καλείται σχεδόν κάθε χρόνο να καταβάλλει συνολικά και στα δύο πανεπιστήμια πέραν των 100 εκατομμυρίων ευρώ  - να γνωρίζει ότι αυτά τα χρήματα ξοδεύονται προς την ορθή κατεύθυνση. Έχει δικαίωμα να γνωρίζει που πάνε αυτά τα χρήματα, ποίοι τα διοχετεύουν και την ίδια ώρα να ασκείται ο απαιτούμενος έλεγχος».

«Είναι γι’ αυτό το λόγο που θεωρούμε αδιανόητο στο Συμβούλιο του ΤΕΠΑΚ τα εσωτερικά μέλη, οι υπάλληλοι δηλαδή του Πανεπιστημίου, να είναι περισσότερα από τα εξωτερικά μέλη. Γι’ αυτό και η πρόταση νόμου έχει σκοπό να εναρμονίσει το καθεστώς που επικρατεί σήμερα στο ΤΕΠΑΚ με το Πανεπιστήμιο Κύπρου», είπε.

Απαντώντας στην κριτική ότι με την πρόταση νόμου καταργείται η αυτονομία των πανεπιστημίων, ο κ. Δίπλαρος διερωτήθηκε «όταν επί προηγούμενης διακυβέρνησης ο προηγούμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε διορίσει τον Πρόεδρο του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου είχε καταργηθεί η αυτονομία του Πανεπιστημίου Κύπρου; Καθόλου δεν είχε καταργηθεί», είπε.

Ανέφερε ότι στη σημερινή συνεδρία τόσο η πρύτανης του ΤΕΠΑΚ όσο και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, οι οποίοι ήταν παρόντες,  εξέφρασαν προσωπικές απόψεις. «Ούτε η Πρύτανης ούτε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου είχαν ενημερώσει τη Σύγκλητο για την πρόταση νόμου με τη δικαιολογία ότι δεν είχαν χρόνο».

Ωστόσο, πρόσθεσε, είχαν χρόνο το απόγευμα της Παρασκευής «να ενημερώσουν στελέχη του ΑΚΕΛ και να πάρουν γραμμή και να έρθουν σήμερα στην επιτροπή και να ζητούν την απόσυρση των δύο προτάσεων νόμου που σκοπό έχουν, όπως είπε, «τον έλεγχο και τη διαφάνεια των οικονομικών των δύο πανεπιστημίων μέσα από την αύξηση των εξωτερικών μελών».   

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ κατήγγειλε ότι η Πρύτανης  του ΤΕΠΑΚ διακινείται με αυτοκίνητο του Πανεπιστημίου και έχει οδηγό ο οποίος αμείβεται με 1200 τον μήνα για να την μεταφέρει από τη Λευκωσία στη Λεμεσό και αντίστροφα, προσθέτοντας ότι «το όχημα στοιχίζει στο ΤΕΠΑΚ 45 χιλιάδες ευρώ το χρόνο».

«Είναι αυτά που προσπαθούμε και θέλουμε μέσα από τις προτάσεις νόμου να εξαλείψουμε», είπε και πρόσθεσε ότι στόχος είναι, αφού τύχει επεξεργασίας από τη γενική εισαγγελία, τα δύο νομοσχέδια να ψηφιστούν πριν από το κλείσιμο της Βουλής για το καλοκαίρι.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλίας είπε ότι « τα δημόσια Πανεπιστήμια δεν είναι και ποτέ δεν λειτούργησαν ως ημικρατικοί οργανισμοί όπου το Υπουργικό Συμβούλιο διορίζει το σύνολο των μελών τους».

«Συνεπώς», πρόσθεσε, « σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να προσεγγίζονται ως να είναι ημικρατικοί οργανισμοί και ως βραχίονες παραγωγής γενικής κυβερνητικής πολιτικής».

Όπως είπε, «η όποια ταύτιση των συμβουλίων των Πανεπιστημίων με τα συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών είναι πολιτικά λανθασμένη και απαράδεκτη», προσθέτοντας ότι « η πρόταση που έχει κατατεθεί στην επιτροπή Παιδείας συνιστά προσπάθεια ακρωτηριασμού της αυτονομίας των πανεπιστημίων, ενώ την ίδια στιγμή αποτελεί πλήγμα κατά των ίδιων των πανεπιστημίων και της λειτουργίας τους».

«Είναι ουσιαστικά προσπάθεια κομματικού ελέγχου των συμβουλίων των πανεπιστημίων. Παράλληλα, η πρόταση νόμου, η οποία συνεπάγεται και παύση των υφιστάμενων συμβουλίων, στρέφεται κατά των δημοκρατικών διαδικασιών εκλογής των συμβουλίων», κατέληξε




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










299