ΕΔΟΝ: Ο Γ. Τάσου να αποσύρει την πρότασή του για τριετή πτυχία


H ΕΔΟΝ με ανακοίνωσή της εκφράζει για την έντονη διαφωνία της με την πρόταση του Προέδρου της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Γεώργιου Τάσου για τα τριετή πτυχία του προπτυχιακού κύκλου σπουδών:

Αναφέρει στην ανακοίνωσή της:

« Η πρόταση που κατατέθηκε από τον κύριο Τάσου για την μείωση της διάρκειας προπτυχιακών σπουδών παρουσιάζει το ζήτημα μόνο από την οικονομική του πλευρά, αποκρύβοντας σκόπιμα όλες τις άλλες κοινωνικές και εκπαιδευτικές  πλευρές του θέματος. Γενικότερα σημειώνουμε ότι η προσέγγιση εκπαιδευτικών θεμάτων με οικονομίστικο φακό είναι πολύ επικίνδυνη.

Αυτό που εισηγείται ο κύριος Τάσου, όσο και αν γίνεται προσπάθεια να μεταφερθεί η συζήτηση αλλού, στην πράξη συνιστά υποβάθμιση του πτυχίου. Υποβαθμίζει τη γνώση και τις δεξιότητες που δίνεται σε προπτυχιακό επίπεδο, μειώνοντας την αξία του πτυχίου και εντείνοντας τους ταξικούς φραγμούς.

Με το σπάσιμο του κύκλου σπουδών όπως εισηγείται η συγκεκριμένη πρόταση μειώνεται το επιστημονικό πεδίο του πρώτου κύκλου σπουδών. Μεταφέρονται γνώσεις από το πτυχίο στο μάστερ, με τελικό αποτέλεσμα, να προσφέρονται σκόρπιες γνώσεις και δεξιότητες χωρίς συγκεκριμένο αντίκρισμα στο προπτυχιακό επίπεδο και να μεταφέρεται η έρευνα και η εξειδίκευση στο μάστερ. Θα οδηγηθούμε σε ένα ταχύρυθμο και φθηνό σε κόστος πρώτο κύκλο σπουδών, που οι απόφοιτοι του θα είναι μισό-ειδικευμένοι και ευέλικτοι εργαζόμενοι μιας χρήσης.

Μέσω αυτού του μοντέλου θα οδηγηθεί η πλειοψηφία των αποφοίτων μας σε ένα φαύλο κύκλο κατάρτισης-απασχόλησης-ανεργίας- επανακατάρτισης. Στην ουσία η κατάρτιση θα γίνει το κύριο χαρακτηριστικό της ζωής μετά το Πανεπιστήμιο. Ήδη μέσα στις σημερινές συνθήκες αυτή είναι η τάση. Πόσο μάλλον εάν τα σημερινά πτυχία υποβαθμιστούν. Αυτή η πρόταση καταστρατηγεί και τη βασική αρχή της αυτονομίας των πανεπιστημίων.

Αρκετές χώρες της Ε.Ε. όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Αυστρία δεν αποδέχονται τις τρίχρονες προπτυχιακές σπουδές, ενώ υπάρχουν σωρεία αντιδράσεων σε όλη την Ευρώπη και από τα πανεπιστήμια. Σημειώνουμε επίσης ότι στα δύο μεγάλα πανεπιστήμια της Ελλάδας, το Μετσόβιο και το Αριστοτέλειο οι πρυτανικές αρχές διαφωνούν με μια σειρά μέτρων αυτού του προσανατολισμού.  Αναφέρουμε τέλος την ομάδα Coimbra στην οποία συμμετέχουν πανεπιστήμια όπως της Οξφόρδης, του Κέιμπριτζ, της Γενεύης, της Γρανάδας, του Εδιμβούργου, του Μονπελιέ, της Σιένας, της Πράγας και άλλα, η οποία υποστηρίζει ότι η εφαρμογή των τρίχρονων προπτυχιακών κύκλων είναι καταστροφική για τη πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Θέλουμε να χαιρετίσουμε το γεγονός ότι στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής όπου και συζητήθηκε το θέμα, η πλειοψηφία των Βουλευτών, όπως και η πλειοψηφία των πολιτικών οργανώσεων νεολαίας διαφώνησαν με την συγκεκριμένη πρόταση.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










154