ΕΕ και φορολογία: η μάχη που αξίζει


ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ*

Η Κύπρος, στο πλαίσιο του διεθνούς ανταγωνισμού, κατάφερε μέσα από δεκαετίες, να χτίσει το δικό της συγκριτικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον τομέα των υπηρεσιών, που εδράζεται στο χαμηλό φορολογικό συντελεστή των εταιρειών. Φυσικά, υπάρχουν και άλλα θετικά π.χ. αξιόπιστο και προσοντούχο εργατικό δυναμικό, ποιότητα ζωής,  αξιοπιστία του συστήματος δικαιοσύνης και τηλεπικοινωνιών κ.ά. Εντός της ΕΕ, το πλεονέκτημα  απέχτησε πρόσθετη αναβάθμιση, με χιλιάδες εταιρείες, πλείστες «ταχυδρομικές θυρίδες», να χρησιμοποιούν την Κύπρο ουσιαστικά μόνο για σκοπούς φορολογίας, χωρίς να εξυπακούεται παρανομία. Μέσω λογιστικών μεθόδων μεταβιβάζουν συναλλαγές ή κέρδη που αποκόμισαν σε άλλες χώρες και επωφελούνται χαμηλής φορολογίας με ζημιωμένες όμως άλλες χώρες. Ειδικά στην ΕΕ, αυτό θεωρήθηκε ως έμμεσος τρόπος κρατικής «επιδότησης» προς τις εταιρείες, εις βάρος των ζημιωμένων κρατών. Πάντως, στην Κύπρο έχουμε το μεγαλύτερο αριθμό τέτοιων εταιρειών ανά κεφαλή, με διαφορά, στην ΕΕ. Παράνομο ή μη, η ΕΕ είναι αποφασισμένη σε πολιτικό επίπεδο να περιορίσει τέτοιες πρακτικές.

Η ΕΕ  με την συντριπτική στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει κατ΄αρχήν στην εναρμόνιση των φορολογικών  πρακτικών (όχι του συντελεστή φορολογίας) που τα κράτη μέλη εφαρμόζουν. Ο αρμόδιος Επίτροπος δηλώνει ότι ως ΕΕ «δεν επιδιώκουμε μια φορολογική εναρμόνιση, αλλά μια δίκαιη φορολόγηση», επειδή μια φορολογική εναρμόνιση συγκρούεται με τις συνθήκες λειτουργίες της ΕΕ που ορίζουν ότι η φορολογία είναι αρμοδιότητα των κρατών μελών. Για αυτό και θα κριθούν οι αντοχές της Κυπριακής Κυβέρνησης αφού η εναρμόνιση προϋποθέτει ομοφωνία όλων των κρατών και το βέτο της Κύπρου αρκεί να μπλοκάρει την όλη διαδικασία. Πάντως, όπως προειδοποιούσαμε εμπιστευτικά πριν ενάμιση χρόνο το Προεδρικό, η πολιτική συζήτηση στο θέμα ξεκίνησε εδώ και καιρό και θα εντείνεται στο μέλλον, σε βαθμό που μελετούνται και τρόποι στο μέλλον παράκαμψης τυχόν βέτο από ένα κράτος.

Στην Κύπρο προβάλλονται δυστυχώς διάφορα λαϊκίστικα επιχειρήματα, από αξιωματούχους από το κυβερνών κόμμα μέχρι την αντιπολίτευση, που «καταδικάζουν την ΕΕ επειδή θέλει να μας καταστρέψει» και προβάλλουν συνεχώς … εξαίσιες μάχες που δίνουν. Ειλικρινά, δεν  ξέρω σε ποιες μάχες αναφέρονται. Γνωρίζω ότι είμαστε απομονωμένοι και χάνουμε μάχες. Αν δεν είχα προσωπική αντίληψη των διεργασιών ως μέλος της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρ. Κοινοβουλίου και αν δεν υπήρχε το συντριπτικό εις βάρος μας αποτέλεσμα της πρόσφατης ψηφοφορίας, θα νόμιζα ότι προχωράμε ακάθεκτοι σε νέα … «νίκη».

Τα πράγματα είναι έτσι που θα έχουμε συνεχή υποχώρηση εις βάρος μας στο θέμα. Για αυτό, πρέπει να επιλέξουμε τις μάχες που αξίζει να δώσουμε, με την προσδοκία να κερδίσουμε, όχι για να χάνουμε. Φυσικά, πρώτη γραμμή άμυνας υπό τις περιστάσεις, είναι το βέτο της Κυβέρνησης. Αν θα το πράξει το Προεδρικό, όπως έλεγε, θα ξέρουμε σχετικά σύντομα. Όμως, πάση θυσία πρέπει να αρχίσει ένας επαναπροσανατολισμός των υπηρεσιών μας, προτού είναι αργά, στη βάση δύο σοβαρών επιχειρημάτων που βρίσκουν κατανόηση και στήριξη στην ΕΕ. Η Κύπρος δεν είναι μεγάλη χώρα, ούτε Ιρλανδία ή Λουξεμβούργο στο κέντρο της ΕΕ. Είμαστε ένα απόμακρο νησιωτικό μικρό κράτος στα όρια της ΕΕ. Στο πλαίσιο του δίκαιου  ανταγωνισμού, θεμελιώσαμε το συγκριτικό μας πλεονέκτημα στην παροχή υπηρεσιών έναντι των υπολοίπων  κρατών μελών χωρίς άλλες δυνατότητες όπως άλλους π.χ. λόγω μεγάλου μεγέθους ή βιομηχανίας. Αυτό μας διαφοροποιεί. Ταυτοχρόνως, υιοθετούμε τις αρχές/πρότυπα που υιοθέτησε ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) και που αποδέχονται πάνω από 100 χώρες. Τέλος, ας επικεντρωθούμε στην προσέλκυση εταιρειών που θα έχουν την πραγματική τους βάση στην Κύπρο (γραφεία με υπαλλήλους και θέσεις εργασίας). Αυτό που ωφελεί την κοινωνία και όχι μια μερίδα (ελεγκτών/δικηγόρων). Αξίζει να δώσουμε τη μάχη για να κερδίσουμε τέτοιο αντισταθμιστικό πλαίσιο που διατηρούμε το πλεονέκτημα μας ποιοτικότερο.

*Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D) -  costas.mavrides@europarl.europa.eu




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










157