ΕΕ: Μεγάλη η σημασία της Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στην πορεία για ανάκαμψη


Η συνάντηση επικεντρώθηκε στην επισκόπηση των αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, με έμφαση στα βασικά μηνύματα των συστάσεων για κάθε κράτος μέλος στους τομείς της εκπαίδευσης και της κατάρτισης. Οι συστάσεις είχαν ανακοινωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 30 Μαΐου 2012, ως αποτέλεσμα μιας διαδικασίας αξιολόγησης της συμβολής του κάθε κράτους μέλους στην υλοποίηση της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020».

 

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν την πρόταση για μια νέα μέθοδο πραγματοποίησης της αξιολόγησης της προόδου υλοποίησης της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020» στους τομείς της Εκπαίδευσης και της Κατάρτισης μεταξύ των κρατών μελών, μέσα από διαδικασίες αμοιβαίας μάθησης (γνωστό ως peer review). Η αμοιβαία μάθηση οργανώνεται μέσα από διάφορες ομάδες εργασίας και θεωρείται αποτελεσματική πρακτική για την επιτυχή εφαρμογή του στρατηγικού πλαισίου «ΕΚ 2020». Κοινή διαπίστωση των κρατών μελών ήταν ότι υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη σύνδεση του στρατηγικού πλαισίου «ΕΚ 2020» με τη στρατηγική «Ευρώπη 2020».

 

Σε δήλωση της η Γενική Διευθύντρια του ΥΠΠ κ. Ολυμπία Στυλιανού τόνισε ότι «όλα τα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν μια κοινή πρόκληση: να βελτιώσουν τα εκπαιδευτικά τους συστήματα τόσο από πλευράς απόδοσης όσο και από πλευράς ποιότητας σε μια περίοδο οικονομικής περισυλλογής». Στο ίδιο θέμα, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τις συνέπειες της κρίσης και την αύξηση της ανεργίας των νέων τονίζοντας, παράλληλα, τη θέλησή τους για μεγαλύτερη συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης και κατάρτισης, οι οποίοι έχουν αυξημένη σημασία στην πορεία για ανάκαμψη.

 

Στη συνάντηση συζητήθηκε η ανάγκη για βελτίωση του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας των ομάδων εργασίας που συγκροτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στους τομείς της Εκπαίδευσης και της Κατάρτισης. Τονίστηκε η σημασία της αξιοποίησης υφιστάμενων δομών και οργάνων αλλά και η προστιθέμενη αξία που θα πρέπει να προκύψει μέσα από μια διαφοροποίηση των υφιστάμενων πρακτικών τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πραγματοποιήθηκε μια εποικοδομητική συζήτηση κατά την οποία τα κράτη μέλη επισήμαναν τα θετικά σημεία της σχετικής πρότασης της Επιτροπής και εξέφρασαν τη θέληση τους για περαιτέρω βελτίωση και αξιοποίηση των πολιτικών Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, έτσι που να υπάρξει πραγματική συνεισφορά στην ανάκαμψη και την αντιμετώπιση των υφιστάμενων προβλημάτων της οικονομίας.

 

Τα μέλη της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου συζήτησαν, επίσης, πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με ένα πλαίσιο συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (Ο.Ο.Σ.Α.) στους τομείς της Εκπαίδευσης και της Κατάρτισης. Τα κράτη μέλη χαιρέτισαν το προτεινόμενο πλαίσιο συνεργασίας και αναφέρθηκαν στη σημασία του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ τους, καθώς επίσης με διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Ο.Ο.Σ.Α.. Στο σημείο αυτό, η κ. Στυλιανού τόνισε ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η συμμετοχή όλων των κρατών μελών σε όλα τα πεδία συνεργασίας που αναλύονται στο προτεινόμενο πλαίσιο, ώστε χωρίς να αντιμετωπίζουν αποκλεισμούς και περιορισμούς στη συμμετοχή τους, να έχουν τη δυνατότητα να αποκομίζουν τα προσδοκώμενα οφέλη από τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ο.Ο.Σ.Α..  

 

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με παρουσιάσεις για τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και την κυλιόμενη ημερήσια διάταξη του Τρίο Προεδρίας που ακολουθεί.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











143