ΕΕΥ και αντικαταστάσεις


ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ Σ. ΚΟΛΟΒΟΥ

Η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΕΕΥ) με ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στις 4/6/2013 ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για αντικατάσταση, σε Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση, για την επόμενη σχολική χρονιά, ότι η συμπλήρωση της σχετικής αίτησης πρέπει να γίνει μέχρι τις 25/6/13 . Επίσης, τονίζεται ότι, υποχρεωτικά, ο υποψήφιος πρέπει να δηλώσει μόνο δύο επαρχίες για αντικατάσταση, εκ των οποίων η μία θα είναι η έδρα του (επαρχία διαμονής του). Σε αντίθεση με την περσινή πρακτική που δεν περιόριζε τον ενδιαφερόμενο, φέτος, για ανεξηγήτους λόγους, εισάγεται μια νέα μεθοδολογία.

Το πρόβλημα

Το κύριο πρόβλημα που δημιουργείται μετά απ’ αυτήν την απόφαση έχει να κάνει με τη μοριοδότηση των εκπαιδευτικών. Ως γνωστόν, άμα τη συμπληρώσει 180 ημερών αντικατάστασης πιστώνεται στον εκπαιδευτικό μισή μονάδα στον κατάλογο διοριστέων. Επομένως, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σημαντικό είναι για κάποιον να συμπληρώνει τις ημέρες αντικατάστασης. Φυσιολογικά, θα πρέπει αυτή η διαδικασία να είναι διαφανής προκειμένου κάποιος να μην αποκομίζει πλεονέκτημα έναντι κάποιου άλλου. Και εξηγούμαι: Είναι γεγονός ότι σε κάποιες επαρχίες, λόγω αυξημένου αριθμού σχολικών μονάδων και μαθητών, και κατά συνέπεια εκπαιδευτικών, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα κάποιος να κληθεί για αντικατάσταση. Πώς μπορεί να ισοσκελιστεί η πιθανότητα κλήσης για κάποιον που διαμένει στη Λευκωσία με άλλον που διαμένει στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου; Από την σχετική ιστοσελίδα του ΥΠΠΟ διαπιστώνουμε ότι: Στην επαρχία Λευκωσίας λειτουργούν 42 σχολικές μονάδες Μέσης (Γυμνάσια-Λύκεια-Τεχνικές), στη Λεμεσό 35, στη Λάρνακα 20, στην Πάφο 18 και στην ελεύθερη Αμμόχωστο 7. Συνεπώς, με βάση την προκήρυξη της ΕΕΥ, αυτόματα, δημιουργείται ανισοτική σχέση μεταξύ των ίδιων των εκπαιδευτικών, του ίδιου κλάδου, που η περιοχή διαμονής τους γίνεται κεντρικό κριτήριο για την μελλοντική θέση τους στον κατάλογο διοριστέων.

Οι περιορισμοί και η λύση του προβλήματος

Αποτελεί αναχρονιστικό μέσο η επιβολή περιορισμών που δημιουργούν δυσμενή διάκριση έναντι οποιουδήποτε πολίτη. Η κατάταξη των ενδιαφερομένων, σύμφωνα με την επαρχία διαμονής τους, υπάγεται σ’ αυτή την κατηγορία. Όταν δηλαδή η ΕΕΥ προβαίνει σε διορισμούς στις επαρχίες, του επί συμβάσει προσωπικού επί το πλείστον, θέτει τέτοιου είδους περιορισμούς; Δεν είναι όλα ανοικτά για όλους, με γνώμονα τις ανάγκες της υπηρεσίας και κατόπιν τη σειρά δήλωσης του εκπαιδευτικού; Βλέποντας τον χάρτη της Κύπρου εύκολα διαπιστώνεται πως αν ο εκπαιδευτικός είχε δικαίωμα να δηλώσει 3 επαρχίες τα όποια προβλήματα θα επιλύνονταν. Αφενός θα επέρχονταν εξισορροπήσεις στο σύνολο των επιλογών του αθροιστικά, με αποτέλεσμα οι αποστάσεις και η επαρχία διαμονής να μην ανάγονταν σε βαρίδι ή πλεονέκτημα, αφετέρου θα έλυνε πρακτικά προβλήματα στη διαδικασία κλήσης από τους λειτουργούς της ΕΕΥ.   

http://www.eey.gov.cy/LinkClick.aspx?fileticket=i2577pnh07E%3d&tabid=62&mid=543




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1070