Έγινε στην Αθήνα η παρουσίαση του δίτομου έργου Δημήτρη Χαραλάμπους «Έθνος, Κοινωνία, Παιδεία»


ΑΘΗΝΑ- Η παρουσίαση του δίτομου έργου του Δημήτρη Φ. Χαραλάμπους, με τίτλο Έθνος, Κοινωνία, Παιδεία: Η Μέση Εκπαίδευση και οι Οργανώσεις του Καθηγητικού Κόσμου κατά την περίοδο της Αγγλικής Κατοχής στην Κύπρο, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο Σπίτι της Κύπρου, σε συνεργασία με την Οργάνωση Ελλήνων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Κύπρου (Ο.Ε.Λ.Μ.Ε.Κ.).
Σε ανακοίνωσή του, το Σπίτι της Κύπρου αναφέρει πως τον συγγραφέα καλωσόρισε η Μορφωτικός Σύμβουλος της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας Μαρία Παναγίδου, η οποία προλογίζοντας παρέθεσε ότι η δίτομη αυτή εργασία εξετάζει την εξέλιξη της Μέσης Εκπαίδευσης στην Κύπρο κατά την περίοδο της Αγγλικής κατοχής και τον ρόλο που διαδραμάτισαν, μέσα στο αποικιακό πλαίσιο, τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι οργανώσεις τους, ο μαθητικός κόσμος, αλλά και άλλοι σημαίνοντες συντελεστές, όπως η Εκκλησία της Κύπρου, οι κατά τόπους σχολικές εφορείες και το Ελληνικό προξενείο.
Τους θερμούς χαιρετισμούς του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου της Ο.Ε.Λ.Μ.Ε.Κ. μετέφερε ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας της, Γιάννος Σωκράτους, ο οποίος αφού εξήρε τη σημασία του ερευνητικού εγχειρήματος, που χαρακτήρισε ως έργο-σταθμό, ανέφερε ότι η ιδέα για τη συγγραφή της ιστορίας του συνδικαλιστικού κινήματος των Ελλήνων Κυπρίων καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης και της ιστορικής παρουσίας της Ο.Ε.Λ.Μ.Ε.Κ. στα εκπαιδευτικά δρώμενα της Κύπρου ξεκίνησε πριν από δέκα περίπου χρόνια, ενισχύθηκε δε και συγκεκριμενοποιήθηκε με την ευκαιρία συμπλήρωσης 60 χρόνων από την ίδρυση της το 1953.
Χαιρετισμό στην εκδήλωσε απηύθυνε, επίσης, ο εκδότης Νώντας Παπαγεωργίου, ο οποίος χαρακτήρισε την έκδοση ως σημαντική προσθήκη στους καταλόγους του Μεταίχμιου.
Το έργο παρουσίασαν ο Καθηγητής Ιστορίας Εκπαίδευσης και Συγκριτικής Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Πατρών Σήφης Μπουζάκης, και ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευάνθης Χατζηβασιλείου.
Σύμφωνα με τον κ. Μπουζάκη, ο Δημήτρης Χαραλάμπους με τη μελέτη του θέτει και απαντά σε απαιτητικά ερευνητικά ερωτήματα που αφορούν, στη λειτουργία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μέσα στο αποικιοκρατικό πλαίσιο και στη σχέση της με τα ιδεολογικά ρεύματα, το Ενωτικό κίνημα και τους άλλους φορείς δράσεις κατά την περίοδο της Αγγλοκρατίας.
Είπε ακόμα ότι στην ερευνητική του αυτή προσπάθεια αναζήτησε, εντόπισε και αξιοποίησε, τηρώντας με ευλάβεια τους κανόνες της ιστορικής έρευνας και κυρίως την ιστορικότητα των φαινομένων, έναν τεράστιο όγκο πρωτογενών και δευτερογενών πηγών, παρουσιάζοντας, επιπλέον, το ιστορικό πλαίσιο της περιόδου.
Ο κ. Χατζηβασιλείου τόνισε, με τη σειρά του, ότι ο Δημήτρης Χαραλάμπους είναι ένας από τους κορυφαίους ειδικούς της Ιστορίας της Εκπαίδευσης στην Ελληνική πνευματική κοινότητα, ο οποίος με στέρεα θεωρητική κατάρτιση προσεγγίζει τη διαδραστική και πολυδιάστατη σχέση μεταξύ της παιδείας , των ιδεολογικών ρευμάτων, της κοινωνικής πραγματικότητας.
Κατά την αντιφώνηση του, ο συγγραφέας ευχαρίστησε φορείς και πρόσωπα που υποστήριξαν την έρευνα, τη συγγραφή και την παρουσίαση του βιβλίου του, καθώς και τους ομιλητές για τις εύστοχες παρατηρήσεις τους.
“Αυτό το ερευνητικό πρόγραμμα”, πρόσθεσε, “μου πρόσφερε την ευκαιρία να τεκμηριώσω στέρεα τη μεγάλη συμβολή της Μέσης Εκπαίδευσης, του καθηγητικού αλλά και του μαθητικού κόσμου στον αγώνα της Κύπρου για ελευθερία, αξιοπρέπεια και προκοπή”.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










545