ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦH ΚΙΣΟΥΡΗ*
Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού προτείνει προτάσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης στον τόπο μας. Αλλαγή στον τρόπο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, εμπλουτισμό της επιμόρφωσής τους, αλλαγήστον τρόπο πρόσληψής τους. Τέτοιες προσπάθειες, είναι γνωστό, γίνονται αρκετά χρόνια τώρα, χωρίς να τις ενστερνίζονται διάφορα οργανωμένα σύνολα, αφού δεν ικανοποιούν. Μήπως όμως υπάρχουν και άλλες ενέργειες που μπορούν να συνδράμουν στη βελτίωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος και του έργου που επιτελεί; Ενέργειες που,πολύ πιο απλές και καθόλου ανέφικτες μπορεί να είναι; Ενέργειες που, προσωπικά, δεν πιστεύω να χρήζουν διαφωνίες; Μήπως θα μπορούσε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να αναλώνεται και με προτάσεις και δράσεις που η υλοποίησή τους θα ήταν και αμεσότερη και οικονομικά ανέξοδη;
Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς θέτει κάποιους υπό έμφαση στόχους. Ένας από αυτούς είναι φέτος η «βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων»
Ο πρωταρχικός παράγοντας που καθορίζει κατά πόσον αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί ή έστω θα παρατηρηθεί πρόοδος είναι ο εκπαιδευτικός, αυτός που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της εκπαίδευσης, ο μάχιμος εκπαιδευτικός.
Πώς αυτοί οι στόχοι μπορούν να τεθούν σε γερές βάσεις όταν η στελέχωση των σχολείων καθυστερεί;Θα ήταν σίγουρα αρεστό η στελέχωση να διεκπεραιώνεται έγκαιρα, στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς.Όπως προβλέπουν οι νόμοι και οι κανονισμοί δηλαδή.
Είναι όμως αυτό το βέλτιστο που μπορεί να γίνει; Δε θα μπορούσαν να γίνουν προσπάθειες για κάτι ακόμα καλύτερο, ώστε ο στόχος που αφορά τη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων, στόχοςδιαχρονικός, να πετύχει στον υψηλότεροεφικτό βαθμό; Πιστεύω θα μπορούσαν.
Αν ο κάθε εκπαιδευτικός γνώριζε πολύ πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς σε πιο σχολείο θα βρίσκεται και ποια μαθήματα θα διδάσκει, ακόμα και σε ποιους μαθητές, δε θα ήταν αυτό ένα μεγάλο άλμα, για τη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων; Με αυτό τον τρόπο δε θα μπορούσε ο εκπαιδευτικός να προγραμματιστεί καλύτερα και να οργανώσει την ύλη που θα καλεστεί να διδάξει;
Στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς, αφού ήδη οι διαδικασίες διορισμών, μεταθέσεων, μετακινήσεων και τοποθετήσεωνολοκληρώνονταν, οι εκπαιδευτικοί θα μπορούσαν να βρίσκονται στα καινούργια τους σχολεία, γνωρίζοντας ταυτόχρονα και τις υποχρεώσεις τους για την επόμενη σχολική χρονιά.
Πολλοί θα χαρακτήριζαν τέτοια πρόταση ανέφικτη, πιστεύω όμως πως η σωστή οργάνωση και προγραμματισμός την κάνουν υλοποιήσιμη. Οι διευθύνσεις και οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία καταλαμβάνουν όλες τις δυνατές προσπάθειες, ώστε να πετύχουν το συγκεκριμένο στόχο αλλά και όσους άλλους θέτει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Κάνει όμως και το Υπουργείομε τη σειρά του ό,τι είναι δυνατόν και περνάει από το χέρι του, ώστε οι στόχοι αυτοί να επιτευχθούν;
*Γενικός Γραμματέας ΠΟΕΔ Πάφου
Μέλος ΔΣ ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΣ