Εγκλωβισμένοι στις εμμονές των «σοφών»


ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΤΑΣΟΥ*

Η αλήθεια, όσο πικρή και ενοχλητική κι αν είναι, θα πρέπει να ακουστεί.

Εξ αφορμής της επίδοσης Δελτίων Προόδου Α΄ τετραμήνου.

Ενόσω η Δημόσια Εκπαίδευση παραμένει εγκλωβισμένη σε πρακτικά ανεφάρμοστες θεωρίες, οι όποιες μεταρρυθμίσεις,  όχι μόνο δεν θα βελτιώσουν την κατάσταση, αλλά θα την επιδεινώσουν. Η διαφοροποίηση διδασκαλίας σε τάξεις μεικτής ικανότητας δεν μπορεί να εφαρμοστεί, ιδιαίτερα στο Λύκειο.  Όσοι βρίσκονται εκτός των σχολείων μας, μπορεί να δικαιολογηθούν, επειδή αγνοούν τι πραγματικά συμβαίνει.  Όσοι βρίσκονται εντός και επιμένουν να υποστηρίζουν αυτές τις θεωρίες μόνο κακή υπηρεσία προσφέρουν στην εκπαίδευση.

Η επιλογή κατεύθυνσης στο Λύκειο, σε πολλές περιπτώσεις, δεν γίνεται με βάση τις κλείσεις και τα μαθήματα  που αρέσουν στο μαθητή, αλλά με βάση τα μαθήματα που θέλει να αποφύγει ο μαθητής. Όλοι αποφοιτούν από το γυμνάσιο και καταλήγουν, είτε στην Τεχνική Εκπαίδευση, εάν υπάρχει διαθέσιμος κλάδος και δεν τους απορρίψει η μοριοδότηση, είτε στο λύκειο. Στην Α΄ λυκείου, αρκετά παιδιά  (υπάρχουν και συνειδητές επιλογές) καταλήγουν στην ΟΜΠ4 (Ομάδα Προσανατολισμού Τέσσερα), που θεωρητικά είναι η πιο εύκολη επιλογή. Μεγάλο ποσοστό αυτών των παιδιών, δεν πληρούν, ούτε στον ελάχιστο βαθμό, τους δείκτες επάρκειας. Είναι τα παιδιά που γράφουν κάτω από το 5/20  στα διαγνωστικά δοκίμια και αδυνατούν να παρακολουθήσουν το Αναλυτικό πρόγραμμα και να προσαρμοστούν στους ρυθμούς του λυκείου. Αποτέλεσμα, αυτά τα τμήματα, τα λεγόμενα τεσσάρια, να καθιερωθούν ως παραβατικά και «δύσκολα» τμήματα. Παιδιά με αδυναμίες που θέλουν να αποφύγουν τη φοίτησή τους σε αυτά τα τμήματα καταλήγουν στην ΟΜΠ3 με αρνητικά επακόλουθα.

Η εμμονή πως με τη διαφοροποίηση διδασκαλίας θα μπορέσει ο εκπαιδευτικός να διδάξει αποτελεσματικά το αναλυτικό σε αυτά τα παιδιά είναι καταστροφική. Πάνω σε αυτή την εμμονή στηρίζεται και η πρόταση για την αξιολόγηση του μαθητή, που, αν εφαρμοστεί ως έχει, μόνο αρνητικά αποτελέσματα τα φέρει.  Τρείς λύσεις μπορούν να υπάρξουν:

(α) Η απόλυση από κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) να γίνεται με αυστηρά κριτήρια διαπίστωσης της επάρκειας του παιδιού

(β) Να δημιουργηθούν επαγγελματικοί κλάδοι σπουδών ως εναλλακτική επιλογή της Τεχνικής και Γενικής εκπαίδευσης

(γ) Να δημιουργηθεί εναλλακτικό Αναλυτικό πρόγραμμα στο οποίο να μπορούν να ανταποκριθούν αυτά τα παιδιά.

*Διευθυντής Λυκείου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











104