Εγκρίθηκε από τη Βουλή η παύση και διορισμός συμβουλίων στο ΤΕΠΑΚ και Παν. Κύπρου από τον ΠτΔ


Αρκετά διαφοροποιημένα, από ό,τι αρχικώς είχαν κατατεθεί στη Βουλή, ψηφίσθηκαν σήμερα κατά πλειοψηφία σε νόμους οι δύο νομοθετικές προτάσεις που είχαν κατατεθεί από τους Βουλευτές Ευθύμιο Δίπλαρο (ΔΗΣΥ) και Αθηνά Κυριακίδου (ΔΗΚΟ) για την παύση και διορισμό νέων Μελών των Διοικητικών Συμβουλίων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ).

Οι δύο νόμοι ψηφίσθηκαν από 29 Βουλευτές (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ και Ζαχαρίας Κουλίας), καταψηφίστηκαν από 20 Βουλευτές (ΑΚΕΛ και Συμμαχία Πολιτών) ενώ 5 Βουλευτές (ΚΣ ΕΔΕΚ και Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών) τήρησαν αποχή.

Με τις ίδιες τοποθετήσεις Βουλευτών εγκρίθηκαν και οι τροπολογίες που κατέθεσαν ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ και που προβλέπουν -και για τα δύο ιδρύματα- ότι τα διοριζόμενα ή εκλεγόμενα Μέλη του Συμβουλίου θα υπηρετούν για περίοδο 30 μηνών από το διορισμό τους ή την εκλογή τους, θα μπορούν όμως να επαναδιορισθούν ή να επανεκλεγούν για ακόμα 30 μήνες.

Επίσης, οι τροπολογίες περιλαμβάνουν πρόνοια για δικαίωμα στο Υπουργικό Συμβούλιο να ασκεί αυτήν του την εξουσία το αργότερον μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους κατά το οποίο έγινε η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στη διάρκεια συζήτησης των προτάσεων νόμου σε επίπεδο Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, ενσωματώθηκε στο προς ψήφιση κείμενο συγκεκριμένη πρόνοια, υπό μορφή μεταβατικής διάταξης, σύμφωνα με την οποία οι διατάξεις των προτεινόμενων νόμων, ως προς τη μείωση του χρόνου της θητείας των Μελών του Συμβουλίου, δεν θα τυγχάνουν εφαρμογής όσον αφορά τα υφιστάμενα Μέλη, τα οποία θα υπηρετούν κατά τον κρίσιμο χρόνο που θα τεθούν σε εφαρμογή οι νόμοι.

Ως εκ τούτου, η πρόνοια του νέου εδαφίου (6) του άρθρου 8 του νόμου για το Πανεπιστήμιο Κύπρου και του άρθρου 9 του νόμου για το ΤΕΠΑΚ,  σύμφωνα με την οποία, μετά από την εκάστοτε εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας το Υπουργικό Συμβούλιο θα δύναται με βάση το άρθρο 54 του Συντάγματος να τερματίζει το διορισμό των υφιστάμενων διοριζόμενων από το Υπουργικό Συμβούλιο Μελών του και να διορίζει νέα, παραμένει και μπορεί να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή. 

Ειδικότερα, με βάση την επιφύλαξη που προβλέπεται στο εδάφιο (6), οι πρόνοιές του μπορούν να εφαρμοσθούν και στην περίπτωση των υφιστάμενων διορισμένων από το Υπουργικό Συμβούλιο Μελών του Συμβουλίου.

Επίσης, η υφιστάμενη πρόνοια σε σχέση με τη δυνατότητα παύσης ή απόλυσης των Μελών του Συμβουλίου για τους λόγους και τον τρόπο που απολύονται οι Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου παραμένει, έτσι ώστε να μην υπάρξει κενό στο βασικό νόμο, αλλά βελτιώθηκε νομοτεχνικά ως εξής:  Έχει προστεθεί στην αρχή της παραγράφου της πρόνοιας αυτής η φράση "Ανεξάρτητα από τις πρόνοιες του εδαφίου (6)", που αναφέρεται στη δυνατότητα του Υπουργικού Συμβουλίου να τερματίζει το διορισμό των υφιστάμενων διοριζόμενων Μελών και να διορίζει νέα. 

Η πρόνοια για την αύξηση των διοριζόμενων Μελών του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ σε επτά μέλη παραμένει και δεν θα επέλθει αύξηση στον κρατικό προϋπολογισμό, εάν η υφιστάμενη δαπάνη για την καταβολή της αντιμισθίας τους κατανεμηθεί ανάλογα μεταξύ του νέου αριθμού των Μελών, ο οποίος θα ανέρχεται πλέον σε επτά.
Η διάταξη και στις δύο νομοθεσίες, που αφορά το διορισμό του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του Συμβουλίου, τροποποιήθηκε, προκειμένου να προβλέπεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα διαβουλεύεται με τη Σύγκλητο για το διορισμό τους, αντί να διαβουλεύεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όπως προβλέπεται στην υφιστάμενη νομοθεσία του Πανεπιστημίου Κύπρου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










152