Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου


ΑΘΗΝΑ (ΚΥΠΕ)- Μετά από μία διαδικασία που χαρακτηρίστηκε από τη σφοδρή αντιπαράθεση της ελληνικής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ψηφίστηκε το απόγευμα της Πέμπτης το διυπουργικό νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι διατάξεις για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και οι αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Κυριάκoς Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας ύψωσαν τους τόνους κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεών του με τον πρώτο να κάνει λόγο για ανομία που επικρατή στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και προσπάθεια της κυβέρνησης να αποκαταστήσει και όχι να καταργήσει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για ιδεολογική εμμονή απέναντι στο δημόσιο πανεπιστήμιο. 

Λίγο προτού ξεκινήσει η διαδικασία της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια, προκλήθηκε σοβαρή αναστάτωση, όταν αρχικά ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 και εν συνεχεία η Ελληνική Λύση και το Κίνημα Αλλαγής  διαμαρτυρήθηκαν για τροπολογίες που εισήγαγε την τελευταία στιγμή, ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, και αποχώρησαν από τη συζήτηση. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκαν τόσο για τον χρόνο κατάθεσης όσο και για το περιεχόμενο των διατάξεων κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι νομοθετεί κάτω από την πίεση και τις οδηγίες του Συλλόγου Ελλήνων Βιομηχάνων 

Λίγο αργότερα, κατά την έναρξη της ψηφοφορίας, όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες πλήν ΣΥΡΙΖΑ και Μέρα25 επέστρεψαν στην αίθουσα της Ολομέλειας, ώστε να συμμετάσχουν στη διαδικασία.

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, υπερψηφίστηκε από τη ΝΔ και την Ελληνική Λύση το άρθρο 64 του νομοσχεδίου που αφορούσε την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου με το ΚΙΝΑΛ να δηλώνει “παρών” και το ΚΚΕ να καταψηφίζει. 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










542