Είναι βιώσιμη εναλλακτική επιλογή η έξοδος της Κύπρου από την ευρωζώνη;


 ΑΡΘΡΟ ΥΠΟΓΡΑΜΜΕΝΟ ΑΠΟ 22 ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥΣ  ΤΟΥ ΠΑΝ. ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Η Κυπριακή Βουλή καλείται να ψηφίσει ή να απορρίψει το Μνημόνιο την ερχόμενη Τρίτη. Η απόφαση αυτή είναι κρισιμότατη για την επιβίωση/συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Καταψήφιση του Μνημονίου θα μας οδηγήσει σε πτώχευση, έξοδο από το ευρώ, και πιθανότατη έξοδο ή αποβολή από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι το πρόγραμμα προσαρμογής που συνεπάγεται το Μνημόνιο θα είναι δύσκολο με σημαντικό κόστος και πολλές θυσίες απ’ όλους μεσοπρόθεσμα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 12,5% αθροιστικά  για φέτος και του χρόνου. Το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου προβλέπει συρρίκνωση 9-12% για τo 2013 με αρνητικό ορίζοντα, ενώ η ανεργία ενδεχομένως να ξεπεράσει το 20%.

Οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι αναπόφευκτα μεγάλες.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο κατατίθενται διάφορες ‘προτάσεις’ και ‘εναλλακτικά σενάρια’ τα οποία υπόσχονται διεξόδους με λιγότερο κόστος για την οικονομία. Όλες αυτές οι ‘προτάσεις’ και τα ‘εναλλακτικά σενάρια’ προϋποθέτουν την έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ και επιστροφή στη λίρα ή ένα καινούργιο νόμισμα, συνδεδεμένο ενδεχομένως με ένα άλλο νόμισμα, όπως το δολάριο Αμερικής, ή ένα καλάθι νομισμάτων.

Τέτοιες ‘προτάσεις’ είναι άκρως επικίνδυνες. Η έξοδος της χώρας μας από το ευρώ δε μπορεί να αποτελεί επιλογή αλλά και αν ήταν δε θα μπορούσε να γίνει επιπόλαια και ανορθόδοξα χωρίς σε βάθος ανάλυση και μελέτη.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, της παραπληροφόρησης και της επιπολαιότητας, συγκαταλέγεται ένα έγγραφο το οποίο κυκλοφόρησε, ανυπόγραφο, που φέρει τον τίτλο, EstimatingtheImpactoftheTroikassolutiononCyprus: AssessmentsandaSuperiorAlternativeScenario.  Η ‘πρόταση’ κατατέθηκε από τον Κο Χαραλαμπάκη σε μέλη της ‘Δεξαμενής Σκέψης’ Θουκυδίδης, επιδόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στα Μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, με την παρότρυνση μάλιστα να καταψηφίσουν το Μνημόνιο στη Συνεδρία της Τρίτης, γεγονός που θα οδηγήσει στη πτώχευση της χώρας και την έξοδο από το ευρώ. Αυτή είναι άλλωστε και η ‘πρόταση’.

Τόσο το περιεχόμενο αυτής της ανυπόγραφης ‘πρότασης’, όσο και η προσέγγιση του παρουσιαστή για ποδηγέτηση των Βουλευτών για καταψήφιση του Μνημονίου, μας βρίσκουν κάθετα εναντίον. Το ανυπόγραφο κείμενο για μια τάχα εναλλακτική επιλογή, στερείται στοιχειώδους επιστημονικότητας. Οι προθέσεις των εμπνευστών αμφισβητούνται και καλούμε τα κόμματα και τους Βουλευτές να το αγνοήσουν ως επιφανειακό και ανεύθυνα επικίνδυνο.

Η χώρα μας έχει κάθε δικαίωμα και λόγο να διαμαρτύρεται για την πολιτική του Eurogroup να επιβάλει το κούρεμα των καταθέσεων στη Λαϊκή Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου. Πρέπει όμως να διαχωρίσουμε μεταξύ των αποφάσεων του Eurogroup από τη μια και των όποιων εναλλακτικών επιλογών που πιθανό να υπάρχουν από την άλλη.

Ποιο κάτω σχολιάζουμε την ‘πρόταση’ και παραθέτουμε θέσεις και απόψεις για το ευρώ και την παραμονή μας στην Ευρωζώνη.

Ολόκληρο το άρθρο στο πιο κάτω έγγραφο:




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










124