Είναι η ηγεσία της ΕΕ ενάντια στην ΕΕ;


ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ*

Η Βρετανία αποφάσισε πορεία εξόδου με αναλύσεις να επικεντρώνονται στον ευρωσκεπτικισμό και ευρύτερα στο φόβο ενός πολιτικού ντόμινο. Φυσικά, πάντα υπάρχει πρώτη φορά και το αποτέλεσμα αυτό αποτελεί προηγούμενο, με ευθύνες του… Κάμερον  ή άλλου.  Ωστόσο, κύρια ευθύνη επιρρίπτεται σε παραμέτρους υπό τον έλεγχο της ΕΕ. Ειδικά η ηγεσία της  ΕΕ (Κομισιόν, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωκοινοβούλιο) που δυσφορεί σήμερα με το αποτέλεσμα, είχε συμπεριφορά τον τελευταίο καιρό που έσπρωχνε προς την έξοδο την Βρετανία. Αντί για την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων πολιτών, υπήρξε κατάπτωση της εμπιστοσύνης, ανεξαρτήτως προθέσεων ή δηλώσεων. Παρεμπιπτόντως, η ηγεσία της ΕΕ δεν αποτελείται από … εξωγήινους αλλά συγκεκριμένα πρόσωπα. Δεν γίνεται να εγκωμιάζεται ο Πρόεδρος Γιούνκερ ονομαστικά για επουσιώδη, αλλά η επίρριψη ευθυνών στο κορυφαίο γεγονός δεκαετιών να αποδίδεται αόριστα και ακατανόμαστα εναντίον γενικά της ΕΕ.

Πικρή αλήθεια, αλλά η ηγεσία της ΕΕ διοχέτευε «καύσιμα» στους Βρετανούς πολίτες υπέρ της εξόδου. Αντί να απαντήσει τα συγκεκριμένα ερωτήματά τους, θεωρούσε πολλά ασήμαντα, εξωπραγματικά ή ξενοφοβικά… Είναι η ίδια ηγεσία που θώπευε τον νεοσουλτάνο της  Άγκυρας αντί να τον μαστιγώσει. Που τον «έγλυφε» διπλωματικά αντί να τον κατατροπώσει. Που του  παραχωρούσε δις ευρώ εγκωμιάζοντας τον για την ανθρωπιστική (!) μεταχείριση στους πρόσφυγες… Αλλά, τα λόγια και οι καλές προθέσεις δεν αρκούν να πείσουν τους ευρωπαίους πολίτες.

Παρεμπιπτόντως, ποιος ανέχτηκε και προίκισε πολιτικά ένα εγκληματία; Ποιος ζήτησε να «σιωπήσουμε» για να γλυτώσουμε τα χειρότερα; Ποιος έκλεισε συμφωνία με εκείνον που έστελλε απεγνωσμένους πρόσφυγες (μωρά, γυναίκες και άντρες) στα κύματα να πνιγούν ώστε να εκβιάζει το άνοιγμα κεφαλαίων στις ενταξιακές του και ελευθεροποίηση της βίζας για τους υπηκόους του; Ποιος σιωπά μπροστά στην εξολόθρευση του κουρδικού  πληθυσμού από τον  εγκληματία ο οποίος φυλακίζει όποιον Τούρκο υπήκοο (πολιτικό, ακαδημαϊκό, δημοσιογράφο, ακτιβιστή) δεν υποτάσσεται στον νεοσουλτάνο;

Πρόκειται για τον ίδιο εγκληματία που κατέχει με παράνομα στρατεύματα το ένα τρίτο της Κύπρου, μέλος της ΕΕ. Για εγκληματία που στραγγαλίζει τους Τ/κ, που συνεργάζεται στενά με την ανθρώπινη μάστιγα το «Ισλαμικό Κράτος» και σήμερα στέλλει οπλισμό στα παρακλάδια του «Ισλ. Κράτους» στη Λιβύη. Που θεωρεί την «Αλ Νούσρα» θρησκευόμενη οργάνωση και απειλεί ευρωπαίους πολίτες, να δεχτούμε τη «λύση» του στο Κυπριακό για να μην υπάρξει ένταση/αναμέτρηση.

Δυστυχώς, είδαμε τον εγκληματία να προχωρεί εναντίον αθώων ανθρώπων και την ηγεσία της ΕΕ να τον εκθειάζει. Πως γίνονται ανεκτά από την ηγεσία της ΕΕ εγκλήματα όπως ο μαζικός εκτοπισμός και  το εθνικό ξεκαθάρισμα γηγενών πληθυσμών; Πικρές αλήθειες, κ. Γιούνκερ, Τουσκ και Σουλτς. Αλλά ποιος εξέθρεψε ένα αδύνατον μπροστά στις αρχές και αξίες της ΕΕ που όμως μολύνει τον πολιτισμό μας; Για σχεδόν δύο χρόνια ρωτούσα επίμονα, είτε εμπιστευτικά είτε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επιτροπές, να εξηγήσετε πως να απαντήσω στους ψηφοφόρους μου για τους λόγους που η ηγεσία της ΕΕ ανέχεται έναν εγκληματία, αλλά δεν έπαιρνα απάντηση. Ούτε όταν ρωτούσα να αποφασίσει η ηγεσία της ΕΕ αν είναι με τις αρχές και αξίες της ΕΕ, ή με τον Ερντογάν.  

Η Τουρκία δεν εξευρωπαΐστηκε από τέτοιες μεθόδους, αλλά είναι σε τρισχειρότερη κατάσταση. Χειρότερα είναι και η ΕΕ που υιοθέτησε πρακτικές ξένες προς τον πολιτισμό μας για να κατευνάσει το θηρίο. Και φτάσαμε σε σημείο που εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτες αμφισβητούν έντονα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και όραμα. Ένα πανίσχυρο οικοδόμημα με θεμέλια τους κανόνες δικαίου της ΕΕ, σείστηκε συνθέμελα επειδή δεν αποφασίζετε αν είστε με την ΕΕ ή με τον κάθε Ερντογάν. Και με τους δύο πάντως δεν γίνεται αν θα σωθεί η ΕΕ.  

*Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D) -  costas.mavrides@europarl.europa.eu

Υ.Γ. Το κείμενο θα σταλεί σε ευρωπαίους αξιωματούχους και ΜΜΕ στα αγγλικά.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










139