Εισηγήσεις για αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου


ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΚΕΦΑΛΑ*  

Η Κύπρος μας είναι για μια δεκαετία πλέον, μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, βιώνοντας συνάμα τόσο τον ανταγωνισμού όσο και την αναγκαιότητα διασφάλισης της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών στον τομέα του τουρισμού. Καλούμαστε λοιπόν να αντιμετωπίσουμε αυτές τις νέες πραγματικότητες με αποφασιστικότητα, έτοιμοι να προβούμε σε ριζικές αλλαγές και βελτιώσεις με απώτερο στόχο να συνάδουμε πλήρως με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής κοινότητας. Αλλαγές και βελτιώσεις που επείγουν και προβάλλουν ως αδήριτη ανάγκη, μιας συλλογικής προσπάθειας για αναβάθμιση, αφενός των προσφερόμενων υπηρεσιών, και αφετέρου της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος του νησιού μας.

Ωστόσο όμως, ζώντας στη περιοχή και ως ενεργός πολίτης, δεν μπορώ να μείνω αδιάφορος, κλείνοντας τα μάτια μπροστά στα όσα στραβά και παράλογα συμβαίνουν. Πιστεύω, ότι η 25χρονη επαγγελματική μου καριέρα πάνω σε τουριστικά θέματα μου δίνουν και τις γνώσεις αλλά και το δικαίωμα να εισηγούμαι, να δρω και να αντιδρώ. Για το λόγο αυτό πιστεύω ότι όλοι από κοινού, τοπικές αρχές, τοπικές επιτροπές κομμάτων, οργανωμένα σύνολα μέχρι και τον τελευταίο πολίτη πρέπει να βρούμε τους κατάλληλους τρόπους επικοινωνίας και μέσα από ένα δημοκρατικό διάλογο να επιλύσουμε τα προβλήματα όχι μόνο του τουρισμού αλλά και γενικότερα της κοινωνίας μας εδώ στη ΕΠΑ.

Ο τουρισμός είναι ένα προϊόν πολύ πολυδιάστατο και δυστυχώς η δυστοκία της ΕΠΑ στην εφαρμογή μιας αειφόρου στρατηγικής για ανάπτυξη οδήγησε σε σωρεία προβλημάτων. Η κατάσταση είναι πολύ τραγική και κρύβεται από κάποιους αρμόδιους η αλήθεια. Ο ρυθμός ανάπτυξης και η έλλειψη στρατηγικής για αειφόρο ανάπτυξη στη περιοχή, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις από τη μια στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος και από την άλλη στις τοπικές κοινωνίες.

Η ΕΠΑ, δυστυχώς, δεν είχε ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ. Ως συνεπακόλουθο, φάνηκε αναποτελεσματική στο να επιλύσει τα μέχρι τώρα προβλήματα του τουρισμού στη περιοχή. Ακόμη, διαφαίνεται στο παρόν στάδιο να μην υπάρχει η δυναμική αλλά και η αναγκαία υποδομή για καινοτόμες, πράσινες και εναλλακτικές στρατηγικές που θα βελτίωναν την ανταγωνιστικότητα και την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος της περιοχής.

Εισηγήσεις για αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος

1 – Δημιουργία ανεξάρτητης επιτροπής στην ΕΠΑ

Η επιτροπή πρέπει να απαρτίζεται από εκπροσώπους όλων των φορέων τουρισμού της επαρχίας με στόχο το σχεδιασμό της αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής.

2 – Εκπαίδευση και επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού

Απαραίτητη η συνεχής επιμόρφωση ακόμα και για άτομα που είναι χρόνια στο επάγγελμα. Η αγορά εξελίσσεται και με τον ίδιο τρόπο πρέπει να εξελίσσεται και το ανθρώπινο δυναμικό.

3 – Εκσυγχρονισμός των τουριστικών επιχειρήσεων

Πρέπει να ασκηθούν πιέσεις προς τη κυβέρνηση/ΚΟΤ να διατεθούν κονδύλια μέσα από τον προϋπολογισμό της προγραμματικής περιόδου 2014-20 για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος το οποίο παρουσιάζεται γερασμένο

4 – Λειτουργία νυκτερινών κέντρων αναψυχής

Να εφαρμόζεται αυστηρά η νομοθεσία. Ν’ αρχίσουν οι επαγγελματίες τουρισμού να σέβονται ό ένας τον άλλο, μόνο έτσι θα βελτιωθεί η εικόνα προς τους τουρίστες.

5 – Άδειες λειτουργίας κέντρων αναψυχής

Είμαστε γνωστοί σαν λαός στην Ευρώπη για την καλή εξυπηρέτηση και φιλοξενία, οι δύο αυτοί σπουδαίοι παράγοντες αποτελούν πόλο έλξης για τον τουρισμό. Γι’ αυτό τον λόγο δεν πρέπει να ξεφεύγουμε από τα πλαίσια φιλοξενίας και καλής εξυπηρέτησης και να αντικρίζουμε τον τουρισμό σαν πηγή εύκολου κέρδους.

6 – Τουριστική Δημοτική Αστυνομία

Απαραίτητο μέτρο που έπρεπε να γίνει εδώ και χρόνια στις τουριστικές περιοχές. Στόχος θα ήταν η επιβολή της τάξης και η πάταξη της αισχροκέρδεια εις βάρος των τουριστών.

7 – Έλλειψη επαρκούς χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων

Έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών προβλημάτων στους δρόμους όπως πρόκληση οχληρίας από τους αυτοκινητιστές και μοτοσικλετιστές με άμεση δυσφορία των επισκεπτών.

8 – Έλλειψη δημοσίων χώρων για την εξυπηρέτηση των τουριστών στους δρόμους της περιοχής με αποτέλεσμα οι τουρίστες να εισέρχονται στα διάφορα κέντρα αναψυχής ή σε διάφορα ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Επίσης, η έλλειψη τουριστικής πλαζ με σύγχρονες προδιαγραφές (πεζοδρόμια, snack – bar), διευκολύνσεις για ανάπηρους, άτομα τρίτης ηλικίας, κλπ..

9 – Δημιουργία νέων υποδομών (μορφές εναλλακτικού τουρισμού)

Επιβεβλημένος θεωρείται πλέον ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος με εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως ο αθλητικός, ιατρικός, πολιτιστικός, θρησκευτικός, γαστρονομικός και ο αγρο-τουρισμός. Με αυτές τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού θα δοθεί νέα πνοή στην αναβάθμιση της περιοχής ως ποιοτικού τουριστικού προορισμού καθώς επίσης στην επέκταση της τουριστικής περιόδου και την άμβλυνση της εποχικότητας.

*PhD, MSc, MBA, BSBAΕπιθεωρητής Ξενοδοχειακών και Επισιτιστικών Τεχνών, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











159