Την Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2015, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού (ΥΠΠ), Κώστας Καδής, είχε συνάντηση με διμελή αντιπροσωπεία εμπειρογνωμόνων από τη Μάλτα, οι οποίοι επισκέφθηκαν την Κύπρο για παροχή τεχνογνωσίας αναφορικά με θέματα αποκέντρωσης του εκπαιδευτικού συστήματος. Σημειώνεται ότι, μαζί με τους εμπειρογνώμονες, παρούσα ήταν και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία χρηματοδότησε την επίσκεψη, ως μέρος της τεχνικής βοήθειας που παρέχεται στην Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχει θέσει σε προτεραιότητα.
Η επίσκεψη των εμπειρογνωμόνων προγραμματίστηκε με σκοπό να συνεισφέρει προς την κατεύθυνση της περαιτέρω αποκέντρωσης και του εκσυγχρονισμού του Κυπριακού Εκπαιδευτικού Συστήματος (ΚΕΣ), λόγω του ότι η Μάλτα έχει προχωρήσει σε παρόμοιες μεταρρυθμίσεις, στο πρόσφατο παρελθόν. Για τον λόγο αυτό, κατά τη διήμερη παραμονή τους στην Κύπρο οι εμπειρογνώμονες είχαν επίσης συναντήσεις με τη Γενική Διευθύντρια, τους Διευθυντές των Διευθύνσεων εκπαίδευσης και άλλους ανώτερους αξιωματούχους του ΥΠΠ, καθώς και με τον Πρόεδρο και Μέλη της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Σχολικών Εφορειών. Επίσης, πραγματοποίησαν επισκέψεις σε σχολεία Δημοτικής, Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, οι εμπειρογνώμονες ενημερώθηκαν για το ΚΕΣ και τον τρόπο λειτουργίας του, ενώ παρουσίασαν τις δικές τους εμπειρίες, αναφερόμενοι σε επιτυχημένες πρακτικές που έχουν εφαρμόσει, τις δυσκολίες που έχουν συναντήσει κατά τη διάρκεια υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους έχουν επιχειρήσει να ξεπεράσουν αυτές τις δυσκολίες. Στη συνέχεια, ακολούθησε γόνιμη ανταλλαγή απόψεων, μεταξύ των Κύπριων και των Μαλτέζων αξιωματούχων, αναφορικά με πρακτικές που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν και στην περίπτωση της Κύπρου.
Οι εισηγήσεις που έχουν κατατεθεί αναμένεται να συνεισφέρουν αποφασιστικά στις προσπάθειες του ΥΠΠ να προχωρήσει σε μια διαδικασία παράλληλης:(α) ενδυνάμωσης του ρόλου των Επαρχιακών Γραφείων Παιδείας, (β) αύξησης του βαθμού αυτονομίας στο επίπεδο της σχολικής μονάδας και (γ) αναδιοργάνωσης του θεσμού των Σχολικών Εφορειών, ώστε αυτός να καταστεί πιο λειτουργικός και αποτελεσματικός.