Εισήγηση για τη συνεργασία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστ. Κύπρου με τα δημόσια γενικά νοσοκομεία


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΙΩΣΗΦ ΜΟΥΤΗΡΗ*

Η απόφαση για την ίδρυση Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου αποτέλεσε σταθμό στην εκπαίδευση της πατρίδας μας, παρόμοιο με την προηγούμενη προ ετών απόφαση για την ίδρυση δημόσιου Πανεπιστημίου. Στην προσπάθεια επιτυχίας του προγράμματος οφείλουμε όλοι να συνδράμουμε και κυρίως η ιατρική κοινότητα.

Βιαστικές ή μη καλομελετημένες προτάσεις έχουν θέσει σε δοκιμασία τις τελευταίες ημέρες την εύρυθμη λειτουργία της σχολής και κυρίως το κλινικό της μέρος, της κλινικής δηλαδή εκπαίδευσης των φοιτητών.

Παραθέτω στη συνέχεια την πρόταση μου για να ξεπεραστεί θετικά το αδιέξοδο. Η πρόταση βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εμπειρία από τη λειτουργία της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, της πρώτης που ιδρύθηκε στην Κύπρο.

  1. Οι Διευθυντές των νοσοκομειακών κλινικών που θα προσφέρουν εκπαίδευση στους φοιτητές να αποκτήσουν τον τίτλο του "κλινικού καθηγητή" στην ειδικότητά τους και να έχουν τη γενική εποπτεία για την τήρηση του προγράμματος εκπαίδευσης στην κλινική τους.
  2. Οι υπόλοιποι γιατροί της κλινικής να έχουν το δικαίωμα να αιτηθούν στην ακαδημαϊκή επιτροπή αξιολόγησης του Πανεπιστημίου για απόκτηση των τίτλων, "αναπληρωτής κλινικός καθηγητής", "βοηθός κλινικός καθηγητής" και "κλινικός εκπαιδευτής". Τα κριτήρια για τους τίτλους να σχετίζονται με τα ακαδημαϊκά προσόντα, τον χρόνο απόκτησης της ειδικότητας, τα χρόνια υπηρεσίας, προηγούμενη ανάμιξη στη διδασκαλία και το συνολικό συγγραφικό και ερευνητικό έργο του γιατρού.
  3. Η προετοιμασία της διδακτικής ύλης για την κλινική εκπαίδευση των φοιτητών να γίνεται από τους τακτικούς καθηγητές σε συνεργασία με τους κλινικούς καθηγητές, να υπάρξει δε ενθάρρυνση προς τους γιατρούς ανεξάρτητα βαθμίδας να προετοιμάσουν διδακτικό υλικό για το μέλλον.
  4. Οι φοιτητές να εξετάζονται στις κλινικές δεξιότητες που θα αποκτήσουν, στη βάση προγράμματος, από τους κλινικούς, υπό την καθοδήγηση και εποπτεία της Ιατρικής Σχολής.
  5. Οι τελικές εξετάσεις των φοιτητών στην κάθε κλινική ενότητα να προετοιμάζονται από την ιατρική σχολή σε συνεργασία με τους κλινικούς καθηγητές.

*Β. Διευθυντής Καρδιολογικής κλινικής Γ.Ν. Πάφου

Κλινικός Καθηγητής Ιατρικής σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Αντιπρόεδρος Κλάδου Ιατρών ΠΑΣΥΔΥ.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











156