Εκατοντάδες εκπαιδευτικοί και μαθητές στην ημερίδα της Cytanet, «Συνδέσου με σεβασμό»


Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο και στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “Cyberethics”, η Cytanet, συμμετέχοντας για ακόμη μια  χρονιά στις διεθνείς εκδηλώσεις για την ημέρα, διοργάνωσε  ημερίδα με τίτλο, «Συνδέσου με σεβασμό» (“Connect with Respect”).

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2013, στη Λευκωσία και στόχος της ήταν η κατανόηση των δικαιωμάτων, αλλά και των ευθυνών των χρηστών του διαδικτύου, με ιδιαίτερη έμφαση στα κοινωνικά δίκτυα.

Την ημερίδα χαιρέτησε, εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, η Διευθύντρια Μέσης Εκπαίδευσης Δρ Ζήνα Πουλλή, που είναι ο διαχρονικός βασικός συνεργάτης της Cyta σε αυτή τη διοργάνωση, ενώ μεταδόθηκε σε μαγνητοσκόπηση χαιρετισμός της κυρίας Neelie Kroes, Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα Μέσα Ενημέρωσης.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Cyta κ Στάθης Κιττής είπε ότι ο Οργανισμός, έχοντας πάντα υπόψη ότι το διαδίκτυο είναι ένα πολύτιμο εργαλείο και το πιο άμεσο μέσο επικοινωνίας και γνώσης, θεωρεί χρέος όλων των αρμόδιων φορέων, του οικογενειακού και σχολικού περιβάλλοντος, να βοηθήσουν τα παιδιά και τους εφήβους να αναπτύξουν τις δεξιότητες εκείνες, που θα τους επιτρέψουν με κριτικό τρόπο να το αξιοποιούν.

Ο επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου κύριος Ευστάθιος Παπάνης αναφέρθηκε στα δικαιώματα και τις ευθύνες των χρηστών κατά τη χρήση του διαδικτύου, με ιδιαίτερη αναφορά στους χώρους κοινωνικής δικτύωσης, όπως το facebook, το twitter, το YouTube κ.α.

Ο ψυχολόγος, μέλος της Ομάδας Παρέμβασης ΟΜΠΡΕΛΑ, κύριος Γιώργος Τσουβέλας, ανέλυσε περιπτώσεις παθολογικής εμπλοκής με το διαδίκτυο, σημειώνοντας, παράλληλα, τρόπους για ασφαλή πλοήγηση των παιδιών και των εφήβων.

Για τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ένα ασφαλές ταξίδι στο διαδίκτυο, μίλησε ο Άγγελος Ιακωβίδης, διευθυντής της νεανικής τηλεοπτικής εκπομπής Safeάρω.

Το ενδιαφέρον των εκατοντάδων παιδιών που παρακολούθησαν την ημερίδα, συγκέντρωσε η κατάθεση της προσωπικής εμπειρίας που είχε ως εθισμένη στο διαδίκτυο, η Ιφιγένεια Κωβαίου.

Στην ημερίδα έγινε επίσης παρουσίαση του μαθητικού διαγωνισμού που διοργάνωσε το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, που αφορούσε τη δημιουργία μικρών φιλμ, με θέμα «Δικαιώματα και υποχρεώσεις στο διαδικτυακό κόσμο!» από την Αναστασία Οικονόμου, Προϊστάμενη στον Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Ινστιτούτου. Προβλήθηκαν δέκα φιλμάκια, ενώ τέσσερα από αυτά διακρίθηκαν. 

Την ημερίδα παρακολούθησε μεγάλος αριθμός μαθητών της Μέσης Εκπαίδευσης, εκπαιδευτικοί και γονείς. Μετά τις παρουσιάσεις των τριών κύριων ομιλητών και του διαγωνισμού, ακολούθησε συζήτηση με θέμα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των εφήβων και των νέων στο διαδίκτυο, την οποία συντόνισαν ο Κυριάκος Παστίδης, Εκπαιδευτικός Δημοτικής Εκπαίδευσης και ο Γιάννης Ιωάννου, καθηγητής Πληροφορικής Μέσης Εκπαίδευσης.

Κατά τη διάρκεια τη συζήτησης, οι μαθητές κατέθεσαν τις προσωπικές τους απόψεις και εμπειρίες για το θέμα, αλλά και τους προβληματισμούς τους, για τις αρχές και τις μεθόδους που υπάρχουν για τη χρήση του διαδικτύου, με σεβασμό στον εαυτό τους και στους άλλους. Οι παρατηρήσεις τους καταγράφηκαν από όλους τους εμπλεκόμενους πολιτειακούς φορείς για μελέτη και αξιοποίηση.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










164