Εκδήλωση διαμαρτυρίας για το δικαίωμα των παιδιών με αναπηρίες στην εκπαίδευση


ΚΥΠΕ- Το κουδούνι των σχολείων μπορεί να χτύπησε σήμερα για χιλιάδες παιδιά, ωστόσο, για κάποια άλλα όχι, αφού οι τάξεις παραμένουν ανέτοιμες να τα δεχτούν.
Ο λόγος για τα παιδιά με πολλαπλές αναπηρίες, με ψυχοκοινωνική και νοητική αναπηρία, με κινητικές, αισθητηριακές και άλλες αναπηρίες, καθώς και για τα παιδιά με μαθησιακά προβλήματα, για τα οποία σήμερα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, όπου έντεκα οργανώσεις απαίτησαν την εφαρμογή και στην Κύπρο του άρθρου 24 της σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες του 2006.
Το άρθρο 24 της εν λόγω σύμβασης αναφέρει, σύμφωνα με τους διοργανωτές της διαμαρτυρίας, ότι "στα άτομα με αναπηρίες θα πρέπει να διασφαλίζεται το δικαίωμα στην εκπαίδευση, χωρίς αποκλεισμούς σε όλα τα επίπεδα, ανεξάρτητα από την ηλικία, χωρίς διακρίσεις, με ίσες ευκαιρίες για όλους".
Οι έντεκα οργανώσεις, οι οποίες προσυπογράφουν σχετική ανακοίνωση με τις θέσεις τους αναφέρουν ότι “μια ακόμη σχολική χρονιά για τα δικά μας παιδιά, ξεκινά με μειωμένη εξατομικευμένη στήριξη από ειδικούς εκπαιδευτικούς σε ειδικά πλαίσια, καθόλου εξατομικευμένη στήριξη από ειδικούς εκπαιδευτικούς μέσα στη γενική τάξη και σποραδικές προσπάθειες συνδιδασκαλίας ειδικών και γενικών εκπαιδευτικών μέσα στη γενική τάξη”.
Προσθέτουν ακόμα πως αυτή η σχολική χρονιά ξεκινάει, επίσης, “με απουσία επιμόρφωσης ειδικών και γενικών εκπαιδευτικών για τα δικαιώματα των παιδιών μας και τις υποχρεώσεις τους, απουσία αξιολόγησης του θεσμού παροχής της στήριξης στο γενικό σχολείο, απουσία έγκαιρης αξιολόγησης των παιδιών για εξοπλισμό υποστηρικτικής τεχνολογίας και απουσία στήριξης της αποτελεσματικής χρήσης της τεχνολογίας από τα παιδιά για τη μάθηση και τη συμμετοχή τους στην εκπαίδευση.
Επίσης, στα προβλήματα συμπεριλαμβάνονται “η απουσία καθολικού σχεδιασμού μαθημάτων που να απευθύνεται σε όλα τα παιδιά (UDL), η απουσία μηχανισμών που να επιτρέπουν την παροχή θεραπειών σε απογευματινό χρόνο, ώστε οι γονείς να μην μπαίνουν στο δίλημμα να επιλέγουν φοίτηση του παιδιού τους στο ειδικό σχολείο για χάριν των θεραπειών, καθώς και η πίεση των γονιών να δεχθούν φοίτηση των παιδιών τους σε ειδικά πλαίσια”.
Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών, Χριστάκης Νικολαΐδης, ανέφερε ότι οι έντεκα οργανώσεις διεκδικούν σήμερα το αναφαίρετο θεμελιώδες δικαίωμα των παιδιών με αναπηρίες στην εκπαίδευση πάνω σε σε ίση βάση με τους άλλους, με τρόπο ώστε να παρέχονται σε αυτούς ποιοτικές υπηρεσίες, υπηρεσίες τόσο στα σχολεία.
“Μιλούμε για τις εύλογες προσαρμογές, συσκευές, ειδικούς και επιπρόσθετους συνοδούς στις τάξεις, καθώς επίσης ποιοτική και ορθή εκπαίδευση των ίδιων των εκπαιδευτικών σε όλο το εκπαιδευτικό μας σύστημα στα ζητήματα των ατόμων με αναπηρίες και ιδιαίτερα όσον αφορά την έννοια της ενιαίας εκπαίδευσης, ώστε τα παιδιά με αναπηρίες να απολαμβάνουν του δικαιώματος αυτού όπως και υπόλοιποι συνάνθρωποι τους”, σημείωσε.
Εκ μέρους της Παγκύπριας Οργάνωσης Γονέων και Φίλων Παιδιών με εγκεφαλικές και άλλες παραλύσεις, Γιούλα Πιτσιάλη, είπε πως “για ακόμα μια χρονιά τα προβλήματα συνεχίζουν”, σημειώνοντάς ότι παρατηρούνται τρομερές ελλείψεις από συνοδούς, από ειδική εκπαίδευση και από προσβασιμότητα στην ύλη”.
“Εμείς”, είπε, “έχουμε κάνει κόπο και μόχθο να φτάσουμε τα παιδιά μας στο επίπεδο να μπορούν να παρακολουθούν το σχολείο και δεν θα αφήσουμε να σταθεί τίποτα εμπόδιο και σε κανέναν στην εκπαίδευση τους”.
Η κ. Πιτσιάλη τόνισε ότι “όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα σε μια εκπαίδευση η οποία θα τους δίνει την ευκαιρία να αναπτύξουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους και αυτό το δικαίωμα ως γονείς και φίλοι έχουμε την υποχρέωση να διασφαλίσουμε”.
Σύμφωνα με τις έντεκα οργανώσεις και την ανακοίνωση την οποία εξέδωσαν “το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να αλλάξει ριζικά και να δημιουργηθεί ένα ευέλικτο εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο να αναγνωρίζει την ανάγκη και τη δυνατότητα του κάθε μαθητή, σεβόμενο τη διαφορετικότητα του”.
“Μόνο τότε”, καταλήγει, “θα μπορούμε να μιλάμε για μια κοινωνία ένταξης, συμμετοχής και ίσων ευκαιριών. Απευθύνουμε έκκληση για συστράτευση όλων για να ακουστεί ηχηρά η φωνή όλων μας και να φέρουν αποτέλεσμα οι αγωνιώδεις παρεμβάσεις μας στην πολιτεία”.
Οι έντεκα οργανώσεις που προσυπογράφουν την σχετική ανακοίνωση είναι η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών, η Παγκύπρια Οργάνωση Γονέων και φίλων Παιδιών με Εγκεφαλικές και άλλες παραλύσεις “Αγκαλιά Ελπίδας”, οι Γονείς Ειδικού Σχολείου Λευκωσίας, ο Σύνδεσμος Συγγενών και φίλων ατόμων με αυτισμό “ΜΑΖΙ”, οι Γονείς Ειδικού Σχολείο Ευαγγελισμός Λευκωσίας, η Θερμοκοιτίδα Αγάπης, ο Κυπριακός Όμιλος Ενιαίας Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Κύπρου, το Ίδρυμα Κιβωτός, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ειδικών Παιδαγωγών, η Παγκύπρια Κίνηση Ίσα Δικαιώματα- Ίσες Ευθύνες και το Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










185