Εκδήλωση εργαζομένων του ΙΔΑΒΕΠ έξω από τη Βουλή


Την κατάθεση και υπερψήφιση πρότασης νόμου, με την οποία να καθορίζεται και να κατοχυρώνεται το καθεστώς απασχόλησης του προσωπικού στο Ίδρυμα Διαχείρισης Απογευματινών και Βραδυνών Επιμορφωτικών Προγραμμάτων (ΙΔΑΒΕΠ) ζήτησαν χθες το απόγευμα οι εργοδοτούμενοι στο Ίδρυμα, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο χώρο μπροστά στη Βουλή φωνάζοντας συνθήματα κατά του Υπουργού Παιδείας, ενώ αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, στον οποίο επέδωσε υπόμνημα.

Με το υπόμνημα, η Συντονιστική Επιτροπή Προσωπικού ΙΔΑΒΕΠ και οι συντεχνίες ΠΑΣΕΫ-ΠΕΟ και ΟΕΚΔΥ-ΣΕΚ αναφέρονται στην απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού να διαλύσει το ΙΔΑΒΕΠ και να καλύψει τις από τούδε και στο εξής ανάγκες επιμορφωτικών απογευματινών προγραμμάτων με αγορά υπηρεσιών.

"Μια απόφαση", δηλώνουν οι διαμαρτυρόμενοι, "η οποία παραβιάζει θεσμούς και κανόνες μιας ευνομούμενης κοινωνίας και πλήττει ακαριαία το θεσμό, την παιδεία και τη φιλοσοφία λειτουργίας των απογευματινών προγραμμάτων, που εφαρμόζονται τα τελευταία 60 έτη, ενώ αφαιρεί και το δικαίωμα πρόσβασης των απασχολουμένων στα κοινωνικά Ταμεία (όπως το Απεργιακό Ταμείο Αδειών)".

"Η πιο πάνω απόφαση", συνεχίζει το υπόμνημα, "έρχεται σε σύγκρουση με την απόφαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας τον Μάιο του 2012, όταν η εισήγηση για αγορά υπηρεσιών τέθηκε στο τραπέζι από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών, μετά από παρατήρηση της Γενικής Λογίστριας για τον τρόπο εργοδότησής μας από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και απορρίφθηκε ομόφωνα από όλα τα κόμματα".

"Με την αγορά υπηρεσιών", όπως αναφέρεται στο υπόμνημα, "ο θεσμός αποξενώνεται, αφού ανάδοχοι για την εκτέλεση του προγράμματος μπορεί να είναι άτομα ή οργανισμοί, που εκφράζουν ιδιωτικά συμφέροντα τα οποία συγκρούονται με τις μέχρι τώρα απόψεις και τη φιλοσοφία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού".

"Πέραν των πιο πάνω", δηλώνουν οι επηρεαζόμενοι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό του ΙΔΑΒΕΠ, "παραβιάζονται κανόνες και συστάσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, οι οποίοι ρυθμίζουν τόσο την προστασία της απασχόλησης όσο και την υποχρέωση του εργοδότη να συνάπτει συλλογική σύμβαση εργασίας με τους εργοδοτουμένους".

"Συνεπώς", τονίζεται στο υπόμνημα, "η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού είναι παράνομη και επιβάλλεται όπως η Βουλή των Αντιπροσώπων αποτρέψει τη συγκεκριμένη μορφή απασχόλησης στην εκπαίδευση".

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










187