Εκδήλωση Γυμνασίου Νεάπολης Λεμεσού για το Βασίλη Μιχαηλίδη


«Βασίλης Μιχαηλίδης. Παρελθόν- Παρόν - Μέλλον, μέσα από μελοποιήσεις στίχων του», ήταν ο τίτλος της μουσικοφιλολογικής  εκδήλωσης, που παρουσίασε το Γυμνάσιο Νεάπολης Λεμεσού, την Παρασκευή 24 Μαΐου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού.

 Η εκδήλωση βασίστηκε στο έργο «Το πρώτο’ δώ βασίλειο είχαν θεοί το κτίσει».

Ο Λάρκος Λάρκου, καθηγητής μουσικής του σχολείου και εξαίρετος μουσικός και συνθέτης, μελοποίησε 17 ποιήματα του Βασίλη Μιχαηλίδη, τα οποία ερμήνευσαν πολλοί αξιόλογοι Κύπριοι και Έλληνες καλλιτέχνες, όπως ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Χρίστος Θηβαίος, η Κυριακού Πελαγία και άλλοι.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος και ο Επίσκοπος Αμαθούντος Νικόλαος.

Όπως εύστοχα σημείωσε η διευθύντρια του σχολείου κ. Χρυστάλλα Παντελή «Η μελοποίηση των στίχων του Βασίλη Μιχαηλίδη, ήρθε για να μας προσφέρει την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με τον κόσμο, που με την εμπνευσμένη γραφίδα του, αποτύπωσε ο ποιητής. Τα προβλήματα του κόσμου αυτού, όπως θα διαπιστώσετε, είναι διαχρονικά. Μας δίνει όμως και την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας, αφού αγγίζει με πολλή ευαισθησία, παραστατικότητα, κάποτε ειρωνεία και καυστικότητα, γεγονότα και καταστάσεις της καθημερινότητας των συνανθρώπων μας».

Στόχος της μουσικοφιλολογικής αυτής εκδήλωσης, τόνισε η διευθύντρια, είναι ό,τι σήμαινε η μουσική για τους αρχαίους Έλληνες: «Η αδιάλειπτη ενότητα ήχου και λόγου, μέσο πνευματικής ωρίμανσης, η παίδευση, αλλά και η δύναμη της ψυχής».

Οι μαθητές, μαζί με τους καθηγητές τους, και τη συνοδεία του Λάρκου Λάρκου, παρουσίασαν δρώμενο με μουσική, τραγούδι, βιντεοπροβολές, χορό, αναπαράσταση, απαγγελία και φιλολογικές παρεμβολές. Τα μελοποιημένα ποιήματα που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ήταν: «Κόσμος γαϊδουρινός και Θεός ψεματινός», «Προς ζητήσαντά με στίχους», «Εις την Κύπρον», «Τρόοδος», «Η Κύπρος προς τους λέγοντας ότι δεν είναι Ελληνική», «Η ανεράδα», «Η Χιώτισσα» και «Αι διαιρέσεις και αι κοινωνίαι».

Με το πέρας της εκδήλωσης ο Επίσκοπος Αμαθούντος Νικόλαος συνεχάρηκε τον Λάρκο Λάρκου, αλλά και τα παιδιά «για την σπουδαία πανδαισία που παρουσίασαν», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. «Αναμφίβολα, πρόσθεσε, ο Βασίλης Μιχαηλίδης είναι μέρος της ιστορίας μας, της παράδοσής μας, της ταυτότητάς μας και η σωστή γνώση του Βασίλη Μιχαηλίδη, σημαίνει γνώση της ταυτότητάς μας. Ιδιαιτέρως αυτές τις δύσκολες μέρες όπου διερχόμαστε η γνώση της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας είναι οι ρίζες που θα μας κρατήσουν σε αυτόν τον τόπο».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










238