Εκδήλωση Παν. Νεάπολις: «Περιβάλλων Χώρος – Περιβάλλον της Ιστορίας» στο Α΄ Λύκειο Πάφου


Με το τραγούδι «Τ΄αστέρι του βοριά» το Μουσικό Λύκειο Πάφου υποδέχθηκε  τον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή, ο οποίος επισκέφθηκε το πρωί την αίθουσα τελετών του Α΄ Λυκείου Πάφου ως επίσημος προσκεκλημένος σε εκδήλωση που οργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Νεάπολις και το Λύκειο Α΄Εθνάρχη Μακαρίου Πάφου με θέμα «Περιβάλλων Χώρος – Περιβάλλον της Ιστορίας».

Για τον σχεδιασμό και τη σημασία  του περιβάλλοντος χώρου του Α΄Λυκείου αναφέρθηκε η δρ Τζούλια Τζώρτζη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής τοπίου, πρόεδρος τμ. Αρχιτεκτονικής και Γεωπεριβαλλοντικών Επιστημών Πανεπιστημίου Νεάπολις.

Η κ. Τζώρτζη με ομάδα συνεργατών και φοιτητών του πανεπιστημίου Νεάπολις  μελέτησαν τον χώρο που περιβάλλει το σχολικό κτίριο και έδωσαν  συγκεκριμένες προτάσεις.

Μιλώντας στην εκδήλωση η κ. Τζώρτζη ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια ένα θέμα που εμφανίζεται ολοένα και πιο συχνά στα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης είναι ο σχολικός κήπος.

Η δημιουργία και διατήρηση σχολικού κήπου είναι μια διαδεδομένη πρακτική σε παγκόσμιο επίπεδο, στην οποία  συμμετέχουν, όχι μόνο εκπαιδευτικοί και μαθητές,  αλλά ολόκληρες κοινότητες.

Στις ΗΠΑ, ο πρώτος σχολικός κήπος δημιουργήθηκε επισήμως το 1890 στη Μασαχουσέτη για την καλλιέργεια καλλωπιστικών φυτών και λαχανικών.

Στην Ελλάδα του 19ου και 20ου αιώνα και μέχρι τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο ο «σχολικός κήπος» ήταν μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας με επιπλέον ρόλο στις αγροτικές περιοχές της Ελλάδας την προετοιμασία των παιδιών για τη γεωργική απασχόληση.

Η δημιουργία και ιδιαίτερα η συντήρηση ενός κήπου στο χώρο του σχολείου είπε η κ. Τζώρτζη, θεωρείται όλο και περισσότερο αναγκαία γιατί παρέχει αισθητική απόλαυση, συμβάλλει στη βελτίωση του μικροκλίματος, δίνει τη δυνατότητα για φυσική δραστηριότητα, συμβάλλει στην καλή υγεία, δίνει τη δυνατότητα για επαφή των παιδιών με τη δύση ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολύ καλά αποτελέσματα στην εκπαιδευτική διαδικασία για την επίτευξη των στόχων για συμμετοχή και ενδιαφέρον των μαθητών για τα κοινά.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν εκ μέρους του δημάρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος, ο δημοτικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης. «Τα δύο τελευταία χρόνια, η Πάφος, η ΠΠΕ για το 2017, μεταμορφώνεται σε μια νέα πόλη.

Τα έργα αστικής και πολιτιστικής  υποδομής που ήδη εκτελέστηκαν, καθώς και εκείνα που τροχοδρομούνται, διαμορφώνουν την εικόνα και καθορίζουν την πορεία  της, όχι μόνο για το παρόν, αλλά και για τις δεκαετίες που ακολουθούν.

Μέσα σε αυτό πλαίσιο,  ο νέος σχεδιασμός του περιβάλλοντος χώρου του ιστορικού  Α΄ Λυκείου Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ αποτελεί μια σωστή πρωτοβουλία που ενισχύει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες του δήμου για διαφύλαξη και ανάδειξη της ιστορικής, πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς, για εμπλουτισμό του φυσικού μας περιβάλλοντος, για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, για ενεργοποίηση μια μελετημένης ανάπτυξης που θα βελτιώσει και θα εκσυγχρονίσει ακόμη περισσότερο την πόλη μας».

Την εκδήλωση χαιρέτησε επίσης ο δρ. Σόλων Ξενόπουλος, Κοσμήτορας της Σχολής Αρχιτεκτονικής , Μηχανικής  και Γεωπεριβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Νεάπολις ενώ για την ιστορία του  Λυκείου Α Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ Πάφου μίλησε η εκπαιδευτικός κ. Μαρία Μίτλεττον.

Ο υπουργός Παιδείας  και Πολιτισμού Κώστα Καδής ευχαρίστησε το

Πανεπιστήμιο Νεάπολις και το Α΄ Λύκειο Πάφου για την  πρωτοβουλία

του καθώς και το Μουσικό Λύκειο Πάφου.

Ακολούθησε περιήγηση στην έκθεση φωτογραφίας  των τριτοετών φοιτητών του τμήματος Αρχιτεκτονικής του πανεπιστημίου Νεάπολις. Οι εργασίες έγιναν στο πλαίσιο του μαθήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











190