Έκκληση στις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών για συνεργασία απηύθυνε ο Πρόεδρος


ΚΥΠΕ - Εκκληση στις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις για συνεργασία ώστε να επιτευχθεί η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, απηύθυνε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προσθέτοντας πως η Παιδεία δεν είναι και δεν πρέπει να είναι πεδίο αντιπαράθεσης, αλλά πεδίο συνεργασίας όλων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλούσε στα εγκαίνια του νέου Δημοτικού Σχολείου της Αθηένου και σε χαιρετισμό του ανέφερε πως το σχολείο «εξυπηρετεί απόλυτα τις αυξημένες ανάγκες φοίτησης του ταχύτατα αναπτυσσόμενου Δήμου, αναδεικνύοντας, παράλληλα, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επιδεικνύουμε όσον αφορά, αφενός στη στήριξη των τοπικών κοινωνιών και αφετέρου στην ποιοτική αναβάθμιση των χώρων παροχής της Παιδείας».
Πρόσθεσε ότι «αναγνωρίζοντας την Παιδεία σαν θεμελιώδη πυλώνα της ανάπτυξης, της ευημερίας και της προόδου μιας κοινωνίας, θέσαμε ως προτεραιότητα, την ποιοτική προαγωγή της Παιδείας, εστιάζοντας ως και το όραμα και η αποστολή του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού στην δημιουργία εγγράμματων πολιτών, διακρινόμενων για την κριτική σκέψη, αλλά πέραν των γνώσεων και των δεξιοτήτων και χρηστών πολιτών στην κοινωνία».
Ανέφερε ακόμα ότι «στη βάση ενός στοχευμένου στρατηγικού σχεδιασμού, επιδιώξαμε την επαύξηση της λειτουργικότητας και της αποδοτικότητας των σχολικών μονάδων, με τρόπο που να βελτιώνεται το μαθησιακό κλίμα και τα μαθησιακά αποτελέσματα αλλά και να καλλιεργείται ο σεβασμός των μαθητών προς την έννοια του σχολείου.
 Ο Πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι «όπως μαρτυρείται και από την πλήρως εξοπλισμένη σχολική μονάδα που εγκαινιάζουμε σήμερα, το κόστος ανέγερσης της οποίας ανήλθε στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ, αυτό που πρωτίστως επιδιώκουμε, μέσα από τη δημιουργία σύγχρονων καινοτόμων κτιριολογικών και τεχνικών εγκαταστάσεων, είναι ο εμπλουτισμός των παιδαγωγικών πρακτικών, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη των παιδιών μέσα σε απόλυτα επαγγελματικές συνθήκες, υπό την έννοια της προσφοράς υπηρεσιών Παιδείας».
Ανέφερε επίσης ότι «παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισε το κράτος, την τελευταία εξαετία, ολοκληρώθηκαν 20 ανεγέρσεις νέων σχολικών μονάδων, 73 βελτιώσεις, επεκτάσεις και ανακαινίσεις, καθώς και 700 μικρότερης κλίμακας έργα, συνολικής αξίας πέραν των 78 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ άλλα 30 έργα με προϋπολογισμό περίπου 39 εκατομμυρίων ευρώ βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης. Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο στόχων, κινήθηκε και η απόφαση της ορθολογιστικής μεταρρύθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος».
 Προς το σκοπό αυτό, σημείωσε «δεν αποσιωπήθηκαν τα χρονίζοντα προβλήματα, λήφθηκαν αποφάσεις και προωθήθηκε η επίλυση τους στη βάση κεφαλαιώδους σημασίας στοχευμένων πολιτικών και σχεδιασμών που υιοθέτησε το αρμόδιο Υπουργείο».
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές, αλλά απαιτούνται ακόμα περισσότερες.
"Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι ένα εκ των ων ουκ άνευ όραμα, που πρέπει επιτέλους να γίνει πραγματικότητα» είπε και σημείωσε πως «από άποψης προϋπολογισμού, είμαστε η πρώτη σε δαπάνες χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά δυστυχώς είμαστε οι τελευταίοι από πλευράς μαθησιακών αποτελεσμάτων».
Ταυτόχρονα απηύθυνε «έκκληση στις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, πέρα από τις εύλογες συνδικαλιστικές διεκδικήσεις για δικαιώματα, για την απόκτηση καλυτέρων συνθηκών εργασίας και ενδεχομένως και βελτίωσης μισθολογικής, με τον ίδιο ζήλο, την ίδια εμμονή να συνεργαστούμε, έτσι ώστε να επιτύχουμε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που θα δώσει την ευκαιρία ώστε να βελτιώσουμε τα μαθησιακά αποτελέσματα. Και αυτό θα γίνει αν επιτέλους φτάσουμε στο στάδιο της αξιολόγησης του καθηγητή, της αξιολόγησης του μαθητή, της διδακτέας ύλης και του τρόπου γενικότερα που πρέπει να αντιμετωπίζονται οι νέοι μας».
Η Παιδεία, είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «δεν είναι και δεν πρέπει να είναι πεδίο αντιπαράθεσης, πρέπει να είναι πεδίο συνεργασίας όλων μας» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «όλοι θα αρθούμε στο ύψος των υπαγορευμένων καθηκόντων απέναντι στη νεολαία του τόπου, απέναντι στη πατρίδα μας, έτσι ώστε να γίνει κατορθωτή, πέρα και μακριά από τις όποιες σκοπιμότητες, να δώσουμε επιτέλους αυτό που χρωστούμε στα παιδιά μας και στους μέλλοντες πολίτες αυτής της χώρας».
Αφού εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα έχουμε τη συνεργασία των εκπαιδευτικών», σημείωσε πως αυτό «είναι μια αξίωση του συνόλου των πολιτών, όχι μόνο των γονιών που έχουν κάθε λόγο να αγωνιούν, αλλά και όσων έχουν και θέλουν να έχουν έγνοια για το μέλλον αυτού του τόπου».Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter

11