Εκπαιδευτικά αιτήματα VS περιρρέουσα ατμόσφαιρα: οφείλουμε μια απάντηση


ΤΟΥ ΛΟΪΖΟΥ ΠΟΤΑΜΙΤΗ*

Διερωτάται κανείς πως και γιατί σε συγκεκριμένα διαστήματα κυκλοφορεί μια συστηματική αρθρογραφία στον τύπο που καταφέρεται εναντίον όχι απλώς εναντίον του εκπαιδευτικού μας συστήματος αλλά και κατά των ίδιων των εκπαιδευτικών. Τα ίδια τετριμμένα άρθρα σε συγκεκριμένες περιόδους ακριβώς τη στιγμή που αναδύονται ακόμη μια φορά πάγια εκπαιδευτικά αιτήματα των δασκάλων που μένουν στα ντουλάπια. Τα ίδια τετριμμένα άρθρα που αναφέρονται εσκεμμένα στα δήθεν  «μεγάλα ωφελήματα» των εκπαιδευτικών, στις απολαβές τους, τις διδακτικές τους περιόδους και τις απαλλαγές από τον διδακτικό χρόνο, τον αριθμό ωρών διδασκαλίας κλπ. Σε αυτό το γενικό κλίμα προστέθηκε και η πρόσφατη επιστολή που απέστειλε ο Γεν. Ελεγκτής στον Υπουργό Παιδείας  οι οποίες απαξιώνουν το έργο του εκπαιδευτικού με δεδομένα τα οποία δεν αντανακλούν την πραγματικότητα αλλά και ταυτόχρονα μειώνουν το κύρος του εκπαιδευτικού. Δεν πρόκειται να αναλώσω ώρα για να επιχειρηματολογήσω για παράδειγμα για τον εργάσιμο χρόνο των εκπαιδευτικών της Δημοτικής Εκπαίδευσης της Κύπρου: σε αυτό απαντά η Έκθεση «Ευρυδίκη» η οποία αναφέρει πως είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη τόσο διδακτικά όσο και εξωδιδακτικά αλλά και εκτός ωρών σχολείου. Ούτε θα αναφερθώ στη μείωση του διδακτικού χρόνου με τα χρόνια υπηρεσίας που επικαλείται ο Γεν. Ελεγκτής προβάλλοντας το σαν μελανό σημείο του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Η ίδια έκθεση αναφέρει ότι η ίδια πρακτική λαμβάνει χώρα τόσο σε Γερμανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Λουξεμβούργο, Μάλτα κ.α. όσο και στη Κύπρο. Δεν θα αναμασήσω ούτε άλλη επιχειρηματολογία για να απαντήσω σε άρθρα στον Τύπο που αναφέρονται σε «καλοπληρωμένους» Κύπριους εκπαιδευτικούς: η απάντηση βρίσκεται σε έρευνα που κατατάσσει τους εκπαιδευτικούς στον μέσο όρο της Ευρώπης όσο αφορά τις απολαβές τους.

Αντιλαμβάνομαι δημοσιογράφοι και Γενικός Ελεγκτής επιτελούν το δικό τους έργο και βρέθηκαν τυχαία (;) στον ίδιο δρόμο. Όμως και ο εκπαιδευτικός έχει να επιτελέσει το δικό του. Και η καλύτερη απάντηση δεν είναι άλλη από το πολυδιάστατο έργο του εκπαιδευτικού που μάχεται αυτή τη στιγμή, να κάνει το σχολείο έναν φιλόξενο χώρο μάθησης και δημιουργίας, ένα πεδίο στο οποίο τα παιδιά να ενθαρρύνονται να αξιοποιούν στο έπακρο τις δυνατότητες και ικανότητες τους, ένα περιβάλλον σεβασμού προς την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Αυτά τα δικαιώματα που έχει και κάθε έγκριτος δημοσιογράφος και κάθε ανεξάρτητος θεσμός αυτού του κράτους, της ελευθερίας λόγους και κριτικής, καλλιεργούνται σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα και διδάσκονται από ναι εκπαιδευτικούς.

Σε αυτήν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα ο δάσκαλος προτάσσει ξανά όχι το δικό του συμφέρον αλλά το συμφέρον των παιδιών και της εκπαίδευσης. Χρόνια ζητήματα που αφορούν στη Δημοτική, Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση και ταλανίζουν το εκπαιδευτικό μας σύστημα παραμένουν σε στασιμότητα με την επίκληση της οικονομικής κρίσης και των «οροφών» στην εκπαίδευση. Κάτι, που δεν αποδέχεται η Οργάνωση της ΠΟΕΔ και έχει εκφράσει την έντονη διαφωνία της σε τέτοιες προσεγγίσεις και ο καθένας από εμάς τους δασκάλους καλείται να πράξει το ίδιο.

Ο δάσκαλος δεν ζητά αλλά απαιτεί τίποτα περισσότερο από την βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης:

  1. Θέλουμε την στήριξη των παιδιών που παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο αναλφαβητισμού στα Ελληνικά και στα Μαθηματικά ενεργώντας προληπτικά και προλαμβάνοντας την σχολική αποτυχία μειώνοντας έτσι το φαινόμενο
  2. Θέλουμε σωστή  διαχείριση της αποκλίνουσας/παραβατικής συμπεριφοράς μαθητών με σκοπό τη βελτίωση του σχολικού περιβάλλοντος. Η διαχείριση των περιπτώσεων σχολικής παραβατικότητας έχει πρωτεύοντα στόχο την πρόληψη και την έγκαιρη παρέμβαση που θα διασφαλίζει ομαλή και κυρίως ασφαλή για τα παιδιά μας εκπαιδευτική διαδικασία.
  3. Θέλουμε μια ολοκληρωμένη πολιτική για τα αλλόγλωσσα παιδιά. Στόχος είναι η ομαλή ενσωμάτωση των ξενόγλωσσων παιδιών στο δικό μας περιβάλλον και όχι η αφομοίωσή τους. Αγκαλιάζουμε την διαφορετικότητα, καλλιεργούμε το σεβασμό
  4. Θέλουμε σωστή υποστήριξη της τεράστιας επένδυσης εκατομμυρίων που έγινε για τις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας ώστε να λειτουργεί υπέρ του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος παρέχοντας στα παιδιά μας σύγχρονες μεθόδους μάθησης.
  5. Θέλουμε την απαιτούμενη στήριξη της διευθυντικής ομάδας των σχολείων για αποτελεσματικότερη διοίκηση των σχολικών μονάδων ώστε να έχουμε Διευθυντές-ηγέτες οι οποίοι να μπορούν να δημιουργήσουν όραμα αποκτώντας η σχολική μονάδα τη δική της κουλτούρα, τη δική της ταυτότητα και ταυτόχρονα να εμπνέει και να δίνει ζωή σε όλες τις λειτουργίες των Σχολικών μονάδων.
  6. Θέλουμε την παροχή ΟΛΩΝ των αναγκαίων προϋποθέσεων για την ενίσχυση της καθημερινής εκπαιδευτικής διαδικασίας και σχολικής ζωής.

Κλείνοντας ζητώ από τους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε όπως πρωτοτυπήσουν και παρουσιάσουν τα πιο πάνω αιτήματα τα οποία επείγουν προς επίλυση για το καλό της Εκπαίδευσης μας αντί να ασχολούνται με οτιδήποτε άλλο. Τέλος καλώ όλους τους συναδέλφους όπως στηρίξουν έμπρακτα την Οργάνωση της ΠΟΕΔ ενισχύοντας την με μια ομόφωνη θετική ψήφο τους στην ψηφοφορία της Πέμπτης, 16/6/2016 στα πλαίσια της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης Μελών. Αυτή θα ναι η καλύτερη απάντηση.

 

«Η αποστολή του σύγχρονου εκπαιδευτικού δεν είναι να εκχερσώνει ζούγκλες, αλλά να αρδεύει ερήμους.»

*Δάσκαλος

Πρόεδρος Ε.Ε ΠΑΔΕΔ Λεμεσού




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











129